Вівторок, 19.03.2024, 09:00
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Січень » 6 » Санаторно-курортне оздоровлення інвалідів та ветеранів
11:54
Санаторно-курортне оздоровлення інвалідів та ветеранів

          Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 № 187 "Про затвердження порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення" на санаторно-курортне лікування мають право:

- інваліди війни та інваліди, зазначені  у статті 6-2 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» - щороку;

- учасники бойових дій та особи, зазначені у статті 6-1 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» - щороку;

- учасники війни, особи, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та особи, зазначені у статтях 6-3 і 6-4 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» - один раз на 2 роки.

- інваліди від загального захворювання та інваліди з дитинства забезпечуються путівками в порядку черговості в міру надходження путівок.

          Для одержання путівки необхідно надати такі документи:

- заяву;

- медичну довідку лікувальної установи за формою 070/0;

- паспорт;

- пенсійне посвідчення;

- посвідчення пільговика.

          Внесено зміни до статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо безплатного позачергового щорічного забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів війни з компенсацією вартості проїзду до санаторно-курортного закладу і назад, а саме:

- інваліди війни з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, безплатно забезпечуються санаторно-курортним лікуванням першочергово із числа поза черговиків;

- учасники бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та війни 1945 року з імперіалістичною Японією, яким виповнилося 85 років і більше, позачергово щороку.

          Абзацом, першим пункту 11 Порядку передбачено, що особи, які супроводжують інвалідів, забезпечуються путівками без права на лікування, що узгоджуються із відповідними нормами законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» та «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», оскільки зазначеними актами не передбачено забезпечення супроводжуючих осіб Інвалідів безоплатним санаторно-курортним лікуванням.

          За бажанням інвалідів замість путівки на санаторно-курортне лікування вони можуть один раз на два роки одержувати грошову компенсацію: інваліди війни I-II груп - у розмірі середньої вартості путівки, інваліди війни III групи - у розмірі 75 процентів середньої вартості путівки. Грошова компенсація надається незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань".

          Санаторно-курортне лікування один із видів лікувально-профілактичної допомоги, пов'язаної з використанням природних лікувальних факторів (мінеральні води, лікувальні грязі, сприятливий клімат тощо). Основні типи лікувально-профілактичних закладів - санаторії та санаторії-профілакторії.

          Закон України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" визначає основи соціальної захищеності інвалідів в Україні і гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними здібностями і інтересами.

          Відповідно до цього Закону, інваліди за наявності медичних показань мають право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками. Порядок та умови забезпечення інвалідів санаторно-курортними путівками визначає Кабінет Міністрів України.

          Так, постановою Кабінетом Міністрів України від 22 лютого 2006 р. N 187затверджено Порядок забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення, яким передбачено, що органи праці та соціального захисту населення забезпечують за рахунок коштів державного бюджету безплатними путівками до санаторно-курортних закладів, зокрема:

          - інвалідів усіх категорій за рахунок коштів, передбачених Мінсоцполітики;

          - осіб, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", та осіб, зазначених у статті 6-2 Закону України "Про жертви нацистських переслідувань", за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам;

        Слід зазначити, що для отримання путівок, інваліди повинні за зареєстрованим місцем проживання перебувати на обліку в органах праці та соціального захисту населення для санаторно-курортного лікування.

        При цьому, передбачено, що працюючі інваліди, що не досягли встановленого законодавством пенсійного віку, забезпечуються путівками за місцем основної роботи або за місцем обліку в органах праці та соціального захисту населення на підставі довідки з місця роботи про те, що їм не видавалася безплатна путівка протягом попереднього року (для осіб, що забезпечуються путівками один раз на два роки, - протягом двох попередніх років).

          Також, цим Порядком передбачено, що інвалідів, які навчаються на денному відділенні у навчальних закладах, путівками забезпечують органи праці та соціального захисту населення.

          Путівки видаються органами праці та соціального захисту населення інвалідам відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, в порядку черговості у міру надходження путівок. Для одержання путівки подається заява та медична довідка лікувальної установи за формою N 070/о.

          При цьому:

* інваліди війни, інваліди з числа колишніх малолітніх (яким на момент ув'язнення не виповнилося 14 років) в'язнів концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаних інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, забезпечуються путівками позачергово щороку (із січня по грудень).
* інваліди загального захворювання та інваліди з дитинства забезпечуються путівками в порядку черговості в міру надходження путівок.

* Інваліди із захворюваннями нервової системи ( з наслідками травм ізахворюваннями хребта та спинного мозку) забезпечуються путівками:
    І та ІІ групи – до санаторіїв спинального профілю з лікуванням строком на 35 днів (відповідно до медичних рекомендацій)  у порядку черговості в міру надходження путівок;

    ІІІ групи – до санаторіїв неврологічного профілю строком на 18 – 21 день.

          Особам, які супроводжують інвалідів І та ІІ групи до санаторіїв спинального профілю, путівки не видаються, лише оплачується проїзд (двічі до санаторію і двічі з зворотному напрямку) у  транспорті загального користування  (залізничному та автомобільному) згідно з поданими  проїзними квитками. У випадку  проїзду залізничним транспортом відшкодовують вартість квитка у плацкартному вагоні.

          Путівками без лікування забезпечуються особи, що супроводжують інвалідів І групи (за винятком  інвалідів з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), яким  за висновком лікувально-профілактичного закладу необхідна постійна стороння допомога. Якщо інвалід І групи здатний обслуговувати себе самостійно, видається довідка про це лікувально-профілактичного закладу.

          Інваліда І групи  не можуть супроводжувати інваліди І групи та особи, які не досягли 18-річного віку.         

         Органи праці та соціального захисту населення на загальних підставах у порядку черговості в міру надходження путівок можуть забезпечувати путівками осіб, інвалідність яких пов'язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, що потребують лікування супутніх захворювань відповідно до медичних рекомендацій.

         Взяття на облік таких осіб для забезпечення путівкою проводиться на підставі довідки, виданої Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань про те, що інвалід не одержував у ньому санаторно-курортної путівки.

         Інвалід, що перебуває на обліку для забезпечення путівкою в органах праці та соціального захисту населення, але в поточному році одержав безплатну путівку в іншій організації, знімається з обліку.

         Повторне взяття на облік здійснюється відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, в порядку черговості у міру надходження путівок. Для одержання путівки подається заява та медична довідка лікувальної установи за формою

N 070/о.

        

Відділ соціального захисту населення.

 
Переглядів: 925 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: