Вівторок, 23.04.2024, 19:03
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 3 » Проблема криється у людині
20:33
Проблема криється у людині
Проблема пияцтва та алкоголізму у нашій державі, як і у всіх інших державах, що постали на пострадянському просторі, вже давно набувала  ознак національної епідемії.
За даними різного роду дослідницьких інститутів, щороку в Україні ставлять на облік 100 тисяч алкоголіків. А за інформацією Міністерства охорони здоров’я (за 2010 рік), щодня  алкоголь вбиває 40 українців.
Сьогодні, у час Великого посту ми вирішили поговорити про проблеми алкоголізму та пияцтва у Бурштині. На питання кореспондента «Бурштинського вісника» погодилася відповісти заступник міського голови з гуманітарних питань Марія Степанівна Козар.


-Маріє Степанівно, чи існує у Бурштині проблема алкоголізму?
-Звичайно. Бурштин, як і всі міста, не обділений барами та кафе, а іноді й просто забігайлівками, де запросто можна перехилити чарку. А в сьогоднішній важкий час вирішити проблеми, як їм здається, з допомогою спиртного намагаються все більше і більше людей.
- А як міська влада ставиться до цієї проблеми?
- Ще 17 липня 2009 року у Бурштині було затверджено міську програму щодо посилення профілактичного впливу і протидії проявам пияцтва, алкоголізму та тютюнопаління серед населення міста на 2009-2011 роки.  Відповідно, було створено координа–ційну раду. У 2011 році було внесено зміни у склад цієї ради. На сьогодні до неї входять: начальник Бурштинського відділу міліції Перепічка М., нарколог Бурштинської міської лікарні Слишак М.,  депутат міської ради, голова комісії законності та правопорядку Дашевич І., директор ЗОШ № 1 Івасютин Р., священик Церкви Всіх Святих Отець Дмитро Шмігель, провідний спеціаліст виконкому міської ради В.Данилюк, заступник директора по виховній роботі ВПУ торгівлі та ресторанного сервісу Любінець С., заступник директора по виховній роботі Бурштинського енергетичного коледжу  Дмитришин І., заступник директора по виховній роботі ЗОШ №3 Піцун Л., та заступник директора по виховній роботі ЗОШ №2 Ільницький М. У 2011 році було проведено два засідання цієї ради.
- Чому так мало? 
- На тих засіданнях було визначено увесь план заходів, тож комісія приступила до повноцінної роботи.
- І що було зроблено, наприклад, у році 2011-му?
- За 2011 рік було проведено 5 рейдів по перевірці роботи закладів громадського харчування на  предмет продажу алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім. Зокрема комісія побувала у «Козирній карті», «Берегині», «Оазисі», «Галичанці», та інших продовольчих магазинах.
- Тож які висновки?
- Певна робота зроблена. Зокрема по об’яктах «Берегиня» на адресу міської ради надійшов лист-відповідь від Галицької районної санепідемстанції з повідомленням, що на даний момент підприємець виконує вимоги припису № 61 від 25.11.2011 року про заборону продажу напоїв на розлив.
- Чи легко задокументувати факт незаконного продажу чи продажу неповнолітнім особам цигарок та горілки?
- Насправді адміністративна комісія не може документувати факти порушення. Їх має документувати працівник міліції.
- І скільки таких протоколів було складено?
- За увесь 2011 рік міліцією було задокументовано і подано на розгляд адміністративної комісії три протоколи, згідно яких на порушників застосовано адміністративне стягнення штрафу у розмірі 510 гривень кожному.
- А що планується у році 2012-му?
- На 18 сесії міської ради було прийнято «Комплексну програму профілактики і запобігання поширенню пияцтва та алкоголізму серед населення Бурштина та села Вигівки на 2012-2015 роки». Згідно з цією програмою у місті буде вжито ряд заходів щодо покращення ситуації. У цій програмі прийнято «Рішення щодо заборони  роз–дрібної торгівлі (реалізації) алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива (крім безалкогольного) та тютюнових виробів на території м.Бурштин, та с.Вигівка у малих архітектурних формах, стаціонарних об’єктах торгівлі, автозаправочних станціях з 22.00 до 10.00 години, кафе, барах та ресторанах - з 24.00 до 10.00 години». Наразі міською радою направлено запит до відділу міліції про перевірку стану виконання даного рішення.
- Так у чому ж основна проблема?
- Проблема, як завжди, криється у самій людині. Чому, наприклад, одні можуть не палити все життя, а інші – й трьох годин без цигарки не проживуть? Чому одні не уявляють дня без чарки, а інші й не знають яка та горілка на смак. Це все психологія. Виховання. Батьки, іноді самі навіть того не розуміючи, подають поганий приклад своїм дітям.
До  основних факторів алкоголізму також можна  долучити доступність алкоголю та інших шкідливих речовин, негативний вплив масової культури та реклами алкоголю, відсутність у батьків та педагогів достатньої інформації про проблеми та ефективні підходи боротьби з нею.
В.К.


Переглядів: 918 | Додав: vovak | Теги: алкоголізм, Бурштин, наркотики, ДТЕК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: