Четвер, 18.04.2024, 21:57
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Серпень » 10 » ПРО КАВУНИ
21:52
ПРО КАВУНИ

Із закінченням літа на прилавках магазинів з’являються стиглі смугасті ягоди-кавуни, такі улюблені і дітьми і дорослими. Не так давно кавун, користь і шкода були ще не відомі науці, вважався не більш ніж приємним фруктовим десертом, адже на 90 % складається із води. Саме тому лікарі- не вважали цю «ягоду» для організму ні корисною, ні шкідливою: вода і вода, що тут говорити.

Але виявляється все не так просто. Сухий залишок кавуна наповнений вітамінами, мінералами і антиоксидантами. Тут і каротил, тіамін і аскорбінова кислота, рибофлавін і т.д. Справжня «скарбниця» для зміцнення імунітету.

Крім цього, всередині плоду справжні «поклади» заліза (більше тільки в листках шпинату і салату), тому це відмінний засіб для профілактики залізодефіцитної анемії. Вживання цієї ягоди при дисбактеріозі нормалізує мікрофлору кишечника і виводить із організму токсини.

Кавун також має сечогінну, жовчогінну та протизапальну дію.

Як правильно вибрати якісний продукт?

У продавців обов’язково повинні бути документи, які засвідчують якість та безпеку продукту, результати лабораторних досліджень щодо вмісту нітратів в баштанних культурах, залишки пестицидів.

Завищений вміст нітратів небезпечний тим, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які зв’язують гемоглобін крові, порушується транспортування кисню до клітин та тканин організму, що спричиняє розвиток  гіпопсії та загальної інтоксикації.

Максимальна кількість нітратів знаходиться близько кірки, тому не слід їсти м’якоть , розташовану ближче 3 см від неї.

Слід купувати  кавуни лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків на автотрасах, у дворах, тощо.

Купівля кавунів частинами, відрізаними невідомо коли, навіть прикритих поліетиленовою плівкою, не завжди безпечна. Будьте обережні, така продукція може бути бактеріально забруднена.

Перш ніж подати кавун на стіл, його слід ретельно вимити під протічною водою. Слід також пам’ятати про засоби особистої гігієни (мити руки після відвідування громадських місць, автотранспорту, туалету, перед прийняттям їжі та її приготуванням).

Не розрізаний кавун може зберігатися в холодильнику протягом двох тижнів, а розрізаний краще спожити протягом доби. Для того, щоб не  розчаруватися у покупці її слід робити у певний час. Будь-які овочі, фрукти, ягоди потрібно купляти по сезону, коли вони дозрівають. Для кавунів та динь – це серпень-вересень! Тоді вони принесуть найбільше користі для організму.

 Наслідки вживання недоброякісних кавунів, в т. ч. з бактеріальним забрудненням іх поверхонь, м’якоті можуть бути різними, від слабкості до блювання, високої температури та діареї, що призводить до зневоднення організму. Якщо таке сталося, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.  

Завідувач Рогатинського міськміжрайонного відділу

ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр

МОЗ України» Б. М. Денега   

Переглядів: 1130 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: