Субота, 20.04.2024, 10:25
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 26 » Петро Курляк: ПРО ПОКРАЩЕННЯ ЖИТТЯ ВЖЕ СЬОГОДНІ
00:30
Петро Курляк: ПРО ПОКРАЩЕННЯ ЖИТТЯ ВЖЕ СЬОГОДНІ
З часу нашої першої розмови з міським головою Бурштина минуло два місяці, тож настав час знову запитати Петра Івановича про стан справ у місті.

- Пане Петре, ми говорили вже давненько. Розкажіть будь-ласка про основне та наболіле?
- Основне, що можна сказати - це те, що зараз надзвичайно актуальним є будівництво сміттєпереробного заводу. Якщо ще рік назад тільки ми говорили про те, що його необхідно будувати, то зараз ми отримали три листи від  профільних міністерств зобов’язуючих до будівництва такого за воду за підписом Миколи Азарова. («Про будівницвто об’єктів утилізації і переробки сміття»). Це, зазначу,  питання не тільки  переробки сміття, це питання і соціальне. Воно вирішує одночасно і декілька важливих проблем.
- Яких саме?
- За допомогою будівництва заводу ми маємо можливість створити до 20 робочих місць. Завдяки тому, що завод буде обладнаний теплообмінником ми будемо отримувати велику кількість тепла, яку зможемо використовувати для обігріву теплиць, що будуть згодом збудовані при заводі. У цих теплицях ми зможемо вирощувати продукцію і продавати у соціальному магазині тим самим демпінгуючи ціни на місцевому ринку. Думаю, це значно допоможе бурштинцям отримувати екологічно чисті продукти за нижчими ніж на ринку цінами.
- Що то за магазин такий, адже один соціальний у Бурштині вже є.
- Ми плануємо створення не так може й соціального, як комунального магазину. У ньому буде можливість контролювати ціни на продукти і давати бурштинцям альтернативу вибору. Проте, зараз ще немає власної продукції. Тож це питання - комплексне.
- Про завод ви говорили вже давно. Чи щось зрушилось з того часу?
- Так. Нам відмовили вже в четвертій ділянці. Депутатський корпус зараз опрацює ще  одну ділянку і більше варіантів вже небуде. Якщо люди готові запропонувати свій варіант розміщення заводу - я їх запрошую до співпраці. Адже кошти на завод уже закладені, рішення сесії є,  проведено тендер на виконання проектно-кошторисної документації, визначений переможець. Ми вже готові рухатись, але землі ще немає.
Проте, ще раз наголошую  -  якщо громада знову скаже, що не треба будувати завод, то я вже до цієї теми повертатися не буду.
- Окрім сміття у місті є й інші проблеми, інші роботи. Що робиться задля покращення життя мешканців Бурштина?
- Врахувоючи те, що  бюджет 2012 року є надзвичайно бідним, тобто закладені кошти тільки на захищені статті - заробітну плату, енергоносії та дитяче харчування, у нас немає коштів на проведення  міської інфраструктури до належного стану. Але різними  способами ми проводимо цю роботу. Ми ремонтуємо каналізаційні мережі, ремонтуємо дахи, проводимо ремонт доріг.
На цей рік заплановано провести ремонт доріг в грошовому еквіваленті на один мільйон сто тисяч гривень.
- Звідки ж берете гроші?
- Гроші з різних джерел. Це і наші внутрішні надходження і субвенція з обласного бюджету. Наразі з вищезазначеної суми ми маємо на рахунку тільки 179 тисяч гривень.  Тому першочергово ми починаємо роботи з ремонту дорожного полотна за  адресою вул. Січових Стрільців, 4 і Січових Стрільців, 5. Завершимо першочергово ці два об’єкти. Решту - по мірі надходжень коштів.
- Зараз у Бурштині масово проводяться роботи з водовідведення? Яка цьому причина?
- Чому ми масово робимо водовідведення по всьому місту? Не логічно, згідно технології будівництва доріг, починати ремонт без водовідведення.  Тож поки не буде водовідведення - роботи з будівництва чи ремонту дороги починатися не будуть.
Окрім того, ці роботи можуть виконуватись завдяки тому, що у нас є достатня кількість екологічних коштів. І не тільки ці роботи. Окремо проводиться будівництво каналізаційної очисної, очисної дощових та талих вод, власне за рахунок екологічних коштів ми міняємо каналізаційні мережі. Проводимо усі ремонти в межах регламентованих робіт визначених постановою КМУ 11-47 від 1996 року.
Що стосується взагалі впорядкування міста - також за екологічні кошти проводиться озеленення міста, проводиться виготовлення проектів для реконструкції міських парків і скверів, проводиться чистка русел для кращого відводу води з території старого Бурштина («Рудка», «Охаба»).
- Як виконується програма з освітлення?
- Що стосується освітлення - використовувати кошти екологічного фонду на освітлення, на будівництво доріг та тротуарних доріжок не можна. Це кошти досить чіткого призначення і використовувати їх на інші цілі - буде порушенням і тягтиме за собою як адміністративну так і кримінальну відповідальність.
Проте, ми все ж намагаємося тримати на контролі процес модернізації та покращення систем освітлення вулиць. У минулому році освітлили 8 вулиць. Цього року, через брак коштів, плануємо освітлити  всього три вулиці. Також постійно проводимо ремонт та обслуговування діючої системи освітлення - заміна ламп, плафонів.
- Які вулиці освітлите?
- Одиночні опори будуть встановлені на вулиці Сагайдачного. Будемо реконструйовувати систему освітлення алеї від міського ринку до поліклініки, оскільки там практично знищені світлові опори.
Проводити повноцінні роботи в місті нам дуже складно. Адже майже всі вони виконуються за кошти не бюджетні а за кошти, які ми виграємо у різних грантах на різних рівнях.
- У місті працюють пивні палатки. Ця діяльність якось регламентується міськрадою?
- Про пивні палатки: ми прийняли рішення сесії та рішення виконкому про те, що не надаємо дозволу на встановлення палаток у центрі міста. Бурштинці моужть це бачити - у центрі палаток немає.
Ті  ж палатки, що працюють - розташовані на власних територіях підприємців, де ми, в принципі, не маємо права забороняти їх роботу. Йде мова про дві палатки підприємців Іваськіва і Сенчини. Це приватні території цих людей, але ми намагаємося контролювати виконання певних санітарних та інших вимог.
- Як будуть використані проценти від коштів, поставлених на депозит?
- Для того щоб мати можливість проводити якісь мінімальні робити ми виділили чотири мілоьйони з екологічного фонду для депозитного вкладу. Комісією, до складу якої входили як представники казначейства  так і депутати й економісти від району і міста, було обрано «Ощадбанк» а кошти розміщені на три місяці. Кошти вилучені від цього депозиту будуть використані на вирішення найекстремальніших проблем у місті. Їх буде не багато - 150 тисяч, але за них ми зможемо принаймні розрахуватися з боргами ще навіть за минулий рік (мається на увазі будинок що згорів - ред.)
- Часто доводиться чути скарги від мешканців Бурштина, що певні роботи розпочато але не завершено?
- Дійсно роботи зараз призупинені. Але призупинені вони не через те, що ми не бажаємо продовжувати, а через,  скажемо так, «допомогу» інших органів влади, що стараються якимось чином перешкоджати нам.
Зупинка робіт спричинена, зокрема, блокуванням рахунків як основного так і спеціального фонду (екокошти - ред).
Зокрема екологічні кошти заблоковані вже місцяь і ми не можемо нічого зробити. З основного рахунку руху коштів не спостерігається вже більше десяти днів. Тож практично усі роботи по місту заблоковані.
Окрім того спроби збудувати нову каналізаційну мережу у новому мікрорайоні (вулиці Проектна, Івасюка, Миколайчука, Незалежності, Квіткова, Лісова, Сагайдачного, Поповича, Франка, Лепкого, провулок Франка, Мазепи, Полуботка - ред.) заблоковано вже обласним підрозділом Служби безпеки України у зв’язку зі звинуваченням мене, як голови у порушеннях бюджетного кодексу. Вилучені проекти, і за те, що я спробував якомога швидше збудувати ці мережі і очисні на Бурштинську міську раду відкрита кримінальна справа. Це я говорю для того, щоб дати людям правдиву інформацію.
Можу запевнити, що ми продовжимо будівництво цієї каналізаційної мережі, але вже у наступному році. Дякуючи доброзичливцям.
Наразі не розумію, як такі дії влади і правоохоронних органів сприяють втіленню програми Президента України про покращення життя вже сьогодні.
В.К.
Переглядів: 998 | Додав: vovak | Теги: Освітлення, Бурштин, завод, Курляк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: