П`ятниця, 29.03.2024, 16:38
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Квітень » 12 » ОСББ ЧИ ЖЕГ? ЩО ВИБЕРУТЬ БУРШТИНЦІ?
07:44
ОСББ ЧИ ЖЕГ? ЩО ВИБЕРУТЬ БУРШТИНЦІ?

14 травня 2015 року Верховною радою України було прийнято Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» № 417-19. І з метою надання роз’яснення щодо прав, обов’язків та відповідальності співвласників багатоквартирного будинку, а також з метою врегулювання правових, організаційних і економічних відносин, пов’язаних з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління проводяться зустрічі працівників міської ради, КП «Житловик» і депутатів міської ради з мешканцями багатоквартирних будинків. Наразі вже проведено зустрічі у будинках № 77-а по вул. С. Бандери, № 6 по вул. Міцкевича та № 2-а по вул. Будівельників. Основними питаннями, які виникають у мешканців, є: який статус вони набувають, які права мають, хто буде проводити капітальні ремонти у будинку і за які кошти, чи залишаться у них пільги та субсидії, у якій формі буде працювати ЖЕГ КП «Житловик» у разі прийняття рішення про залишення їхнього будинку на обслуговуванні в КП «Житловик», чи зміниться тариф на так звану «квартплату» та ряд інших болючих для кожного мешканця багатоквартирного будинку питань.
Отже, відповідно до вказаного Закону, власники квартир чи нежитлових приміщень є співвласниками багатоквартирного будинку, тобто власниками всього спільного майна будинку. До спільного майна належать: приміщення загального користування, допоміжні приміщення (приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців: сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші), несучі конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок з належними до нього будівлями та спорудами, і його прибудинкова територія. І варто зазначити, що спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, тобто співвласники не мають конкретно визначеної частки у праві власності на таке майно.
Співвласники багатоквартирних будинків мають право прийняти рішення щодо форми управління своїм багатоквартирним будинком: чи це буде здійснюватися самими співвласниками, чи управителем (таку функцію на даний час може виконувати КП «Житловик», оскільки в м. Бурштин поки що немає альтернативи), чи управління багатоквартирним будинком буде здійснюватися об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).
При виборі будь-якої форми управління за співвласниками багатоквартирного будинку залишається право на отримання пільг і субсидій.
Всі рішення щодо володіння, користування і розпорядження спільним майном, визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем, а також щодо проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт приймаються зборами співвласників (ст. 10 Закону № 417-19). 
При прийнятті зборами співвласників багатоквартирного будинку рішення про проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна  та про визначення підрядників для виконання цих робіт всі витрати пов’язані з реалізацією такого рішення лягають на співвласників такого будинку (можуть проводитися за власні кошти, за кошти залучені від участі грантах, різноманітних програмах з енергоефективності та інших програмах, що діють на території України).
У разі прийняття рішення про створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) усі правові та організаційні засади створення, функціонування,  реорганізації та ліквідації  об’єднань  власників жилих  та  нежилих  приміщень  багатоквартирного будинку,  захисту їхніх  прав  та  виконання  обов’язків  щодо  спільного  утримання багатоквартирного будинку повинні відповідати вимогам Закону України «Про об’єднання співвласників  багатоквартирного будинку» № 2866-14.
У разі прийняття рішення про залишення багатоквартирного будинку на обслуговуванні  КП «Житловик» (в частині управління та надання послуг по біжучому ремонту внутрішньо будинкового обладнання) всі послуги будуть надаватися відповідно до переліку, встановленого співвласниками. Тобто співвласники мають право обирати послуги, вартість яких буде включена в тариф на «квартплату».  Тому сказати який буде тариф на «квартплату» важко, оскільки на даний час немає інформації про точну кількість будинків, що вирішили залишитися на обслуговуванні в КП «Житловик», немає чітко визначеного співвласниками переліку послуг, які б вони хотіли отримувати, ну і відповідно до цієї інформації відбуватиметься оптимізація штату працівників ЖЕГ КП «Житловик», вартість на утримування яких входить в «квартплату». Всі ці питання ще будуть опрацьовуватися зі співвласниками багатоквартирного будинку перед заключенням договорів так, як це передбачає даний Закон. Договір з управителем укладається строком на один рік.
Якщо до 1 липня 2016 року співвласниками багатоквартирного будинку не буде створено об’єднання співвласників (ОСББ), не прийнято рішення про форму управління багатоквартирним будинком, то згідно із Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом Бурштинської міської ради.
Сектор ЖКГ та обліку комунального майна Бурштинської міської ради

позиція влади
Міський голова Роксолана Джура: 
Як всі вже встигли помітити, з 5 квітня ми у Бурштині закінчили опалювальний сезон. Взагалі, впродовж усього сезону температурний режим дозволяв економити і люди це відчули. В першу чергу у вартості оплати за тепло. Проте, саме підприємство «Житловик» отримало майже два мільйони боргу через різницю в тарифах. Тож питання реформування підприємства і його боргів зараз стоїть дуже гостро. Але воно саме не вирішиться. Міська рада, КП «Житловик», представники ДТЕК БуТЕС спільно працюють над цією проблемою. Уже проводяться зустрічі громадян і ми вивчаємо думку, адже, згідно законодавства, з липня держава повинна перейти на систему Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).
Будь-які зміни відбуваються болісно, проте на таких зустрічах бурштинці повинні визначитись: чи потрібно таке підприємство місту, чи ми будемо користуватися послугами обслуговуючих фірм, які можуть прийти у Бурштин
Я вважаю, що ніхто чужий нам не може зробити лад у місті. Лад буде тільки тоді, коли у місті працюватиме наше підприємство, наші люди. Реорганізацію «Житловика» ми повинні розпочати з ЖЕГу. Це підрозділ, який налічує найбільше працівників - майже 80 чоловік і ми зараз не можемо сказати, що хтось із них нині місту не потрібен. Нам навпаки сьогодні не вистачає людей. Адже зараз на балансі міста більше 80 багатоквартирних будинків і більшість з них вже стара. Власне кажучи ЖЕГ повинен стати управляючою компанією у місті.
Компанія ДТЕК пропонує нам також інший варіант - вони можуть взяти на себе постачання тепла до будинків. Але нам так не дуже підходить, адже залишається питання обслуговування внутрішньо-будинкових мереж. Якщо компанія готова взяти на себе обслуговування цих мереж та оплату роботи майстрів то ми могли б піти на такий крок.
Але вважаю, що ми мусимо разом дійти до спільної думки.
Також ми повинні відкрито говорити, що у нас найнижчі тарифи не тільки у області, а й в Україні і ми мусимо їх піднімати, щоб не заганяти «Житловик» у ще більші борги.
Як у нас вийде - наразі не знаю. Будемо радитися з економістами, з ветеранами-енергетиками, зі спеціалістами будемо думати і вирішувати.
 

Переглядів: 720 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: