П`ятниця, 29.03.2024, 15:22
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 16 » Олександр Бабій: за рік зроблено чимало
23:32
Олександр Бабій: за рік зроблено чимало
З  весни 2012 -го у Бурштині працює нова організація: Агенція місцевого економічного розвитку (АМЕР). Про її діяльність ми неодноразово писали на сторінках газети. А сьогодні пропонуємо вам інтерв’ю з директором агенції Олександром Бабієм.

- Пане Олександре, представте читачам вашу організацію та привідкрийте джерела фінансування.
- На  сьогодні в Агенції працює 4 штатних співробітники та проходять стажування двоє людей.
Основним донором АМЕР є компанія ДТЕК, яка у 2012 році уклала договір на фінансування 6 проектів загальною вартістю 761 тисяча гривень.
Для спів-фінансування програми Молодіжний бізнес укладено договір з Асоціацією громадський організацій «Соціально-економічні стратегії та партнерства», згідно якого АМЕР надає 100 тисяч гривень для спів фінансування програми у Бурштині, а СЕСП – ще 100 тисяч грн.
Ще 32 тисячі гривень Агенція отримала від доходів з основної діяльності та реалізації власних самоокупних проектів.
2700 гривень було отримано від місцевих благодійників на проведення заходів.  Основним джерелом використання коштів є реалізація проектів, погоджених Бурштинською міською радою та компанією ДТЕК.
- Детальніше про проекти?
- Зараз ми працюємо в чотирьох напрямках: розвиток бізнес-середовища, енергозбереження, підтримка громадських ініціатив та молодіжні проекти.
Зокрема, по першому напрямку в рамках Стратегії соціального партнерства з м. Бурштин у 2013 році компанія ДТЕК виділила 200 тис. грн. для реалізації двох соціальних програм, спрямованих на розвиток молодіжного та соціального підприємництва. Ще 100 тис. надає Асоціація «Соціально-економічних стратегій та партнерств».
Суть цих програм полягає в тому, що кожен, хто має ідею підприємництва або вже готовий бізнес-план може звернутися в Агенцію місцевого економічного розвитку м. Бурштина, яка створена за підтримки ДТЕК і взяти участь в одній з програм відповідно до їх умов.
Програма «Молодіжний Бізнес України» - допомога молодим людям у віці від 18 до 35 років, які хочуть розпочати власну справу, але не мають власних коштів та не можуть отримати кредит. Програма пропонує таким молодим людям отримати позику в розмірі до 17 500,00 грн. без застави і поручителів на основі бізнес-плану. Крім того учасники отримують інформаційну підтримку та консультації менторів - представників місцевої бізнес-спільноти - на всіх етапах створення і ведення бізнесу.
Втілюється в життя і проект «Розвиток соціального підприємництва на територіях присутності ДТЕК», який  впроваджено Фондом Східна Європа. Він має на меті  підвищення конкурентоспроможності територій присутності ДТЕК через зміцнення їх економічного потенціалу та розвиток соціального підприємництва.  Зокрема до кінця 2013 року планується створити близько 10 нових робочих місць на 2 соціальних підприємствах.
Також в рамках Стратегії соціального партнерства ДТЕК протягом 2013-2015 років виділить місту Бурштин 562 тис. грн. для створення індустріального парку. Роботу у цьому напрямку було розпочато ще у 2012 році за сприянням Спільноти «Соціально-відповідальний бізнес», які організували за підтримки ДТЕК два робочих візити – у Польщу та Туреччину для вивчення досвіду функціонування найбільших індустріальних парків та бізнес-центрів. Як показує практика Європейських країн, створення Індустріальних парків та Бізнес-інкубаторів підвищує інвестиційну активність в економіці регіону, приваблює в регіон як національного так і іноземного інвестора, значно знижує рівень безробіття. Загалом, на основі набутого досвіду розроблено «дорожню карту» створення подібних об’єктів у Бурштині. Наразі ведуться необхідні підготовчі роботи.
До 1 липня було підготовлено та подано заявку «Технопарк «Бурштин» на конкурс Європейської комісії, з загальним бюджетом 490 тисяч Євро.
- Що ж криється за проектом «Енергозбереження»?
-  Ну, перш за все, з метою зменшення затрат населення на оплату за енергоносії запропоновано проект «Доступне тепло» - надання кредитів на вигідних умовах з частковою компенсацією відсотків на модернізацію систем опалення, заміни вікон, утеплення будинків. Основним чинником отримання додаткового фінансування буде створення ОСББ (Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку).  Вже підписано Договір державно-приватного партнерства для фінансування проекту в рамках «Стратегії соціального партнерства компанії ДТЕК та м. Бурштина».
Приватні партнери проекту інвестують щонайменше 100 тисяч гривень у вигляді робіт та матеріалів у реалізацію проектів, ще не менше 400 тисяч гривень інвестують у заходи з енергозбереження самі жителі міста.
Велика увага приділяється й енергоменеджменту у бюджетній сфері.
Починаючи з вересня 2012 року Агенція працює над започаткуванням системи енергоменеджменту в місті Бурштині, яка надасть змогу вчасно виявляти збої в енергоспоживаючих системах, швидко реагувати у разі  збільшення використання енергоресурсів, визначати  необхідні заходи для підвищення енергоефективності їх пріоритет, а також більш уважно ставитися до питань використання енергії та екології на всіх рівнях в муніципалітеті. В рамках програми в жовтні вже впроваджено щоденний моніторинг споживання енергоресурсів всіма бюджетними установами, для цього встановлено спеціальну онлайн-програму «Енергобаланс». Такий моніторинг за короткий час дав багато результатів, зокрема відповідальні працівники за енергоспоживання почали обережніше ставитися до використання енергії в своїх закладах, хоч і не значну, але економію відображають графіки та діаграми в програмі. В рамках підписаної Стратегії соціального партнерства ДТЕК і м. Бурштина, заплановано обладнання мультимедійних класів у школах та придбання ком’ютерів для ДНЗ, а також підключення їх до мережі Інтернет, що значно полегшить та вдосконалить процес моніторингу.
Втілюємо у цьому напрямку й проект «Енергоефективні поліпшення у місті Бурштин», метою якого є допомога Бурштинській міській раді (БМР) у проведенні просвітницько-інформаційної кампанії у сфері енергозбереження.
На сьогодні уже запроваджена система моніторингу споживання енергоносії в бюджетній сфері,  розроблено шкільний щоденник та тему енергоефективності з цікавою інформацію про енергозбереження в світі, стан енергоефективності в м. Бурштин, енергоощадними звичками та практичними завданнями, які допоможуть дітворі засвоїти основні правила збереження енергії. Тираж 1000 примірників, для учнів 5-8 класів усіх шкіл; розміщено ряд інформаційних матеріалів щодо необхідності заощадження енергії в місцевих друкованих та електронних ресурсах; проведено 3 інформативних заходи (круглі столи, презентації) в освітніх та комунальних закладах та громади міста (презентація на тему «Енергоефективний будинок», круглий стіл на тему «Освітні практики з енергозбереження», тиждень енергозбереження в Торговельно-економічному коледжі).
- А як ви плануєте підтримувати громадські ініціативи?
Ну що стосується цього напрямку роботи, то у 2012-2013 роках АМЕР підготувала та подала 6 грантових заявок, 2 з яких ще перебувають на стадії розгляду.
В рамках конкурсу ACT NOW! від Фонду Східна Європа, Бурштин - єдиний серед міст пристуності ДТЕК, отримав підтримку та запрошення на складання повної аплікаційної форми, з метою отримання 48 тисяч гривень на розвиток інформаційного середовища міста, що покликаний активізувати та залучити громаду до прийняття рішень. Проект «Відкрий Бурштин»: Активізація громади шляхом створення інтерактивної Веб платформи буде реалізовуватись з липня 2013 року, за підтримки компанії ДТЕК та Бурштинської міської ради. Загальний бюджет проекту – 70 тисяч гривень (16 тис. грн. – Бурштинська міська рада, 6 тис. – власний внесок АМЕР)
Арт-проект «Еко-країна: зробимо місто чистим»
Пілотний проект з метою привернути увагу жителів до екологічних проблем міста та докорінної зміни відношення молоді до збору сміття для його вторинної переробки.
Результат: проведено інформаційну кампанію, шляхом розміщення матеріалів в місцевих ЗМІ на тему необхідності роздільного сміттєзбирання та вторинної переробки, оскільки у місті запроваджено сміттєсортувальну лінію, по школах роздавалися кольорові листівки «Донеси до смітника будь-якою ціною», на вуличних смітниках розміщено 10 яскравих табличок, які закликають викидувати сміття лише у смітник.  Ще 4 інформаційних таблички з інформацією про необхідність сортування паперу, скла та пластику планується розмістити на одному з майданчиків на відповідних смітниках.  Аналогічні заходи проводитимуться щорічно із залученням в подальшому місцевих жителів та партнерів.
Бюджет проекту – 800 грн (дизайн та виготовлення табличок) – компанія ДТЕК., місцеві підприємці.
Метою еко-проекту «Зробимо Україну чистою» було організувати спільне прибирання міста, підвищити екологічну свідомість мешканців, їх активізація. А результатом: більш, ніж 70 мешканців Бурштина взяло участь у проекті, зібравши близько 600 пакетів сміття, розроблено та розміщено інформаційні таблички з екологічною інформацією  у прибраних місцях.
Відбулося прибирання 20 квітня 2013 року. Ініціаторами ідеї стала компанія ДТЕК зі своїм новим волонтерським проектом «Чисте місто» в рамках всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою». Компанія ДТЕК стала одним із національних партнерів цієї акції.
Бюджет проекту – 600 грн. (Витрати на сміттєві пакети, рукавиці, подарунки для дітей, які брали участь в конкурсах, воду).
- Знаю, що за рік роботи АМЕР було підтримано й декілька молодіжних проектів.
- Саме так. Зокрема було проведено велосипедні змагання «Юний велосипедист», присвячені міжнародному Дню захисту дітей.
До Дня молоді бурштинці взяли участь у Фотоконкурсі  «Бурштин очима молоді».  Зуспіхом пройшов Велопробіг навколо Бурштинського водосховища.  У ньому взяло участь  26 учасників. Після пробігу для учасників відбвся розіграш подарунків від Бурштинської міської ради, 15 щасливчиків отримали цікаві подарунки спортивної тематики. Бюджет заходу – 500 грн – БМР.
Для найменших було організовано конкурс творчих дитячих робіт на тему «Що для мене енергозбереження» в рамках проекту «Енергоефективні поліпшення в м. Бурштин», свої роботи надіслали 7 учасників, які отримали в подарунок щоденник на енергозберігаючу тематику та невеличкі подарунки від  ДТЕК.
Цікаво було й учасникам Квесту «Скарби Бурштина».
Також АМЕР багато уваги приділяє впровадженню англомовних проектів: Школа іноземних мов «Мовний лідер» (розпочала свою діяльність  в квітні 2013 році за підтримки Львівської школи іноземних мов при Католицькому університеті) та   «Літній англомовний табір 2013» (Партнером табору стала міжнародна молодіжна організація AIESEC).    Щочетверга, у таборі відбувався український день: учасники презентували Україну, Бурштин,  національний одяг, страви, традиції, демонстрували свої таланти, відвідували музеї тощо.  На нашу думку, досвід живого спілкування з іноземцями є дуже цінним і набагато практичнішим, тому проведення літніх англомовних таборів стане одним із пріоритетних завдань роботи агенції.
- Власне про усі ці заходи «Бурштинський вісник» писав детально впродовж року. Щи ще десь можна було дізнатись про діяльність АМЕР?
- Ми розповідаємо про свою діяльність через власний сайт, офіційні сторінки у соціальних мережах, місцеві засоби масової інформації, місцеві електронні ресурси (форуми).
У проектах Агенції активно працюють місцеві волонтери – учні та студенти з Бурштина, які стають провідниками нових ідей розвитку та набувають навиків волонтерської та проектної діяльності.
Сподіваємося, що своєю працею ми допоможемо бурштинцями зробити місто кращим і зручнішим, а також віримо, що в подалшому тільки нарощуватимемо темпи діяльності.
Наш кор.
Переглядів: 1056 | Додав: vovak | Теги: Бабій, ДТЕК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: