П`ятниця, 19.04.2024, 18:36
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 29 » Марія Назар: «Здобувати досвід, аби вийти на європейський рівень»
11:14
Марія Назар: «Здобувати досвід, аби вийти на європейський рівень»
Нещодавно у Бурштині відбулася зустріч представників міжнародної громадської організації «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам» та Спільноти «Соціально-Відповідальний Бізнес» з працівниками виконкому міської ради, депутатами міської ради та керівництвом КП «Житловик». Яка мета цієї зустрічі ? Про це та дещо інше у розмові кореспондента нашої газети Андрія Міліченка з начальником економічного відділу виконкому Бурштинської міської ради Марією Назар.
-Пані Маріє, що це за організації і які завдання вони ставлять перед собою?
    -В Україні працюють такі громадські організації, метою діяльності яких є допомога територіальним громадам у впровадженні заходів з ефективного використання теплової та електричної енергії їхніми комунальними господарствами, бюджетними установами та житловими будинками. Ці організації співпрацюють з тими територіальними громадами, котрі прагнуть впроваджувати будь-які енергоефективні заходи у своїх населених пунктах.
Проблема енергозбереження є найболючішою та найактуальнішою для нашого міста, оскільки енергопостачання установ та будинків несе надзвичайно велике навантаження як на міський бюджет, так і на фінансову діяльність комунального підприємства «Житловик», адже протягом кількох останніх років накопичились дуже великі борги перед Бурштинською ТЕС по оплаті за теплопостачання, яке електрична станція  надає місту.
Оскільки впровадженням енергоефективних заходів міська рада розпочала займатися вперше, нам просто необхідна допомога з цього питання, адже потрібно здобувати певний досвід практичної роботи, йти правильним шляхом, аби виходити на європейський рівень. Саме у вирішенні цих питань нам надає допомогу «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам».
Також міська рада тісно співпрацює як партнер із Спільнотою «Соціально-Відповідальний Бізнес». Це організація, яка допомагає нам ефективно працювати з компанією ДТЕК, яка є власником Бурштинської ТЕС, знаходити потенційних інвесторів для впровадження нових проектів у місті.
-Нещодавно Бурштинська міська рада виграла грант на реалізацію проекту «Здійснення заходів з енергозбереження у місті Бурштині», який проводився в рамках програми Європейського Союзу «Підтримка заходів енергоефективності у малих містах України». Як просуваються справи з практичної реалізації цього проекту?
 -Саме з цією метою відбулася наша зустріч з представниками «Центру сприяння житловим та муніципальним реформам», на якій розглянули питання створення Наглядової ради, яка покликана організувати та контролювати процес впровадження у практичну площину заходів європейського проекту «Енергоефективні заходи у місті Бурштин».
Реалізація цього проекту триватиме впродовж 15 наступних місяців (2012-1013 роки). Насамперед, необхідно здійснити енергоаудити дошкільного навчального закладу №6 та загальноосвітньої школи №1, адже на впровадження заходів енергозбереження у цих закладах будуть використані кошти європейського гранту. Також проведемо енергоаудит зовнішнього вуличного освітлення міста. Сподіваємося з цими роботами впоратися за два місяці. І лише після того, коли буде видно, що конкретно необхідно зробити, десь із середини літа розпочнемо роботи, які включатимуть у себе заміну вікон, утеплення стін та дахів, заміну систем опалення у цих навчальних закладах.
Роботи будуть виконувати підрядні організації під контролем Наглядової ради, яка організовуватиме виробничий процес, здійснюватиме нагляд за використанням коштів та звітуватиметься перед Представництвом ЄС в Україні. На сьогодні представники «Центру» вже оглянули будівлі ДНЗ №6 та ЗОШ №1, ознайомилися із зовнішнім вуличним освітленням Бурштина.
  -Які кошти і у яких сумах планується залучити для реалізації цього проекту?
 -Фінансування проекту здійснюватиметься Комісією Європейського Союзу (175 тисяч євро), компанією ДТЕК (25 тисяч євро) та Бурштинською міською радою (близько 22 тисяч євро).
-Дякую, пані Маріє, за змістовну  розмову.
      

Переглядів: 895 | Додав: vovak | Теги: Бурштин, Європейський союз, Марія Назар, ДТЕК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: