Середа, 24.04.2024, 09:03
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Липень » 26 » Костянтин Яковлев: «Армія - це школа мужності»
09:24
Костянтин Яковлев: «Армія - це школа мужності»

В час, коли Україна потерпає від нападів агресора, особливо актуальним стало питання військової служби. Воно й зараз не втрачає своєї важливості, незважаючи на те, що збігло аж шість хвиль мобілізації. Повільно, але впевнено міцніє та відроджується українська армія. Кроком уперед в цьому напрямку стало створення професійної армії. 
Про те, чому варто вступати до лав української армії та про особливості прийому на службу до війська за контрактом нашій газеті розповів військовий комісар Галицького районного комісаріату, підполковник Костянтин Яковлев.


 - Костянтине Валерійовичу, розкажіть нам про сьому хвилю мобілізації, буде вона чи ні, якщо так, то коли стартуватиме?
 - На сьогоднішній день в планах Міністерства оборони України її поки що немає. Адже пріоритетом є набір військовослужбовців на контракт і тоді мобілізація не буде потрібна. В разі, якщо ми не зможемо укомплектувати військовослужбовців на контракт, тоді оголошення нової мобілізації справді стане необхідністю, в зв’язку з тим, що потрібно буде поміняти вояків шостої хвилі. 
 - На скільки процентів була виконана остання хвиля в нашому окрузі?
 - Шостий етап мобілізації виконаний на 50-60%. Наш район справився з завданням більш-менш нормально.
 - Нещодавно Президент підписав указ про демобілізацію п’ятої хвилі. Скільки має пройти часу, щоб демобілізовані повернулись додому?
 - Вже більш ніж половина чоловіків з Галицького району і з міста Бурштина повернулися додому. Демобілізаційний процес триватиме до кінця липня, отож буквально за тиждень вояки будуть вдома.
 - Давайте поговоримо про набір громадян України на військову службу за контрактом. Де і на яких умовах проходять службу галицькі чоловіки?
 - Набір за контрактом має певні умови: насамперед, це придатність до військової служби, для цього ми проводимо психологічний відбір, вік від 18 до 60 років. Контрактник отримує грошове забезпечення від 7000 гривень, якщо вони будуть знаходитись у зоні бойових дій, то відповідно збільшується грошове забезпечення, тобто контрактник може отримати до 10000 гривень. В рік військовослужбовець-контрактник отримує також додатково ще три платні, а саме:  матеріальну допомогу на оздоровлення, матеріальну допомогу в скрутному становищі, і одноразову грошову допомогу: від міста Бурштина – 5000 гривень, а Галицький район виплачує 10000 гривень кожному, хто підписав контракт із ЗСУ. Тож загалом звичайний рядовий контрактник отримує більше ста тисяч гривень. Перевагою є і щорічна відпустка, яка збільшується від вислуги років, а також якісне безкоштовне медичне забезпечення у військових шпиталях. Найближчий до нас – львівський, у Івано-Франківську шпиталь скоротили, зараз там військова поліклініка, яка теж надає медичну допомогу. 
До речі, жінки також можуть зголошуватись, на сьогодні дві дівчини з Галицького району служать за контрактом. 
 - Як це працює на практиці?
- Людина підходить в військовий комісаріат, пише заяву про те, що хоче служити за контрактом, відтак проходиться військова лікарська комісія, і в разі визнання придатним до військової служби, бажаючі проходять психологічні тести. Ми оформляємо особову справу і відправляємо в навчальний центр – найближчий до нас в місті Старичі (Львівщина) 184-й навчальний центр, туди ж і по мобілізації направляли. Військовослужбовців вчать на водіїв, механіків, стрільців тощо. Комплектуємо переважно в частини, які дислокуються в Західному регіоні – Володимир-Волинський, Яворів, Мукачеве. Якщо людина бажає, може потрапити і в інші військові частини. Були випадки, коли чоловіки привозили документи  інших частин, чи з військово-морського флоту, чи з Нацгвардії. От як офіцер з Нацгвардії, бурштинець Віктор Гладій. Він з Майдану пішов в Нацгвардію, відвоював рік, звільнився по демобілізації і зараз оформляє документи в військово-морський флот. 
Навчання проводиться від місяця до двох, це достатній час, щоб чоловіка навчити військовій справі, зараз іде посилена бойова підготовка. Випереджуючи ваше запитання про забезпечення, скажу, що з грошима, одягом і харчуванням проблем немає. Ще одна перевага – в 40-45 років можна піти на пенсію.
- Чи бувають випадки, коли вояк повертається із зони бойових дій і підписує контракт?
 - Звичайно, приклад тому – бурштинець Андрій Волошин, відвоював під час третьої хвилі, звільнився, і в березні призвався на контракт в ту саму частину, в якій служив. Ті хлопці, які воюють і звільняються по демобілізації, мають право укласти контракт на півроку або на рік. Такі випадки не поодинокі, коли людина відвоювала і ще має наснагу служити, але частіше демобілізовані вояки хочуть відпочити. Стосовно навчання для них – то тут за бажанням, вони можуть поїхати в центр на підготовку, але зазвичай вони рвуться в бойову частину. 
 - Яка відповідальність за ухилення від проходження служби?
 - Відповідно до статей 335, 336, 337 Кримінального кодексу України. 335-та стаття – за ухилення від призову на строково-військову службу карається до трьох років позбавлення волі. На сьогоднішній день в Галицькому районі таких випадків не було, хоча явку хотілось би кращу. А в Бурштині взагалі специфічні люди, ми їх не можемо виловити, ховаються. Цього робити не треба. Цьогоріч на строкову службу вже відправлено 28 чоловік, наступний призов готується на осінь, але наряду по ньому ще немає. Зараз почали призивати в державно-прикордонну службу на 18 місяців, якщо вища освіта – рік, в зону АТО вони не потрапляють. 336-та – це ухилення від мобілізації, позбавлення волі від 3 до 5 років. Під час четвертої, п’ятої та шостої хвилі мобілізації засуджено чотирьох чоловік по цій статті. 
 - Прокоментуйте становище добровольчих батальйонів. Чи маєте дані щодо їх кількості?
 - Офіційно ми не маємо жодних даних про кількість добровольців. Зараз іде мова про те, що їм також даватимуть статус учасників бойових дій. Узаконені зараз «Азов» - відійшов до Нацгвардії, та «Айдар» - до Міноборони. Також вирішується питання стосовно Добровольчого Українського Корпусу  «Правий Сектор». В нашій практиці також було, що шукали призовників на строкову службу, а хлопці уже воювали добровольцями… Це троє молодих людей з Дем’янова, Задністрянська та Бурштина. 
Тому я закликаю не ховатися, активніше зголошуватись, адже треба вміти захищатись. Чоловік в своєму житті повинен цьому навчитися, армія – то школа мужності. 
Тетяна Зарецька

 

Переглядів: 680 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: