Четвер, 28.03.2024, 22:43
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Травень » 10 » Кліщі – переносники кліщового іксодового бореліозу
16:37
Кліщі – переносники кліщового іксодового бореліозу

Кліщ - дрібна членистонога комаха класу павукоподібні. В світі налічується величезна кількість видів кліщів, які мешкають в абсолютно різних місцях по всій планеті. Ми ж розкажемо про лісового кліща, він живе в наших широтах і харчується людською кров*ю. Лісовий кліщ має вісім лапок і приплюснуте черевце, пофарбоване в коричневий або чорний колір, іноді з червоним обрамленням по периметру. Розмір лісового кліща 3-4 мм, основну частину займає тільце, а меншу голова з хоботком, яким він і впивається в шкіру.
Лісовий кліщ ховається в траві або на нижніх частинах чагарнику, любить вологі і темні місця в листяному лісі або густому підліску. Думка, що кліщі падають згори, дуже поширена і давно існує, але вона помилкова. Часто кліщ кусає за плечі, шию або голову, а люди наївно вважають, що він впав зверху. Перші лісові кліщі з’являються на початку квітня, коли сонце вже починає пригрівати. Чисельність кліщів швидко збільшується і свого максимуму досягає до середини травня. Висока активність спостерігається до кінця червня. Потім йде різкий спад. 
Найнебезпечнішим в укусі кліща є те, що комаха часто є переносником таких хвороб як кліщовий вірусний енцефаліт й кліщовий іксодовий бореліоз (хвороба Лайма). Енцефаліт дуже складно діагностувати, тому що в легкій формі він може маскуватися під інші вірусні захворювання. Але не варто панічно бояться укусів кліща, укус кліща не завжди спричиняє захворювання.
Вчепившись за одяг кліщ повзе далі в пошуках зручного для укусу місця. Для укусу кліщ вибирає м’які і теплі області. Улюблені місця - під гумкою штанів, в паховій області, під пахвами, під колінами, на шиї, за вухами і між лопаток. Щоб дістатися до такого місця кліщу знадобиться 20-30 хвилин, тому оглядайте себе кожні півгодини. Укус кліща безболісний і абсолютно не відчувається. Кліщ встромляє в шкіру свої щелепи і одночасно виділяється слина, яка є анестетиком. Саме тому укус кліща безболісний. Далі кліщ присмоктується хоботком до кровоносної судини і починає харчуватися.
Самці присмоктуються на нетривалий час, щоб поповнити запас поживних речовин і води в організмі. А ось самки можуть смоктати кров до 10-ти днів і при цьому висмоктати неймовірну кількість. Сама самка розбухає до розміру пучка мізинця і набуває брудно-сірого кольору. Потім вона відкладає яйця в кількості 1,5-2,5 тисяч.
Перша допомога при укусі кліща. Для початку потрібно його витягти. При укусі кліщ виділяє слину, перша порція якої діє як цемент і його хоботок міцно приклеюється всередині рани. Тому спочатку варто з півхвилини-хвилину похитати кліща з боку в бік, а потім плавно його вийняти. Ні в якому разі не використовуйте гострі щипці для цієї справи, дуже великий шанс відкусити голівку. Просто візьміть пальцями/нігтями за черевце, якомога ближче до голови і плавно потягніть вгору. Не варто змащувати кліща олією, спиртом або посипати сіллю, адже те, що він від цього вилізе - міф. Спостерігайте за місцем укусу. Протягом 2-3 днів навколо нього буде рожева пляма, це нормальна реакція на укус кліща. Якщо пляма пропаде - то все добре, якщо ж збережеться і буде рости обов’язково зверніться до інфекціоніста. 
Як захиститися від кліщів: Кліщі не комарі і не можуть прокусити крізь одяг. Їм треба добратися до чистої ділянки шкіри. Тому, першим засобом для захисту від кліщів можна назвати одяг. Йдучи до лісу потрібно одягати щільний одяг, з довгими рукавами і капюшоном. Рукава куртки бажано щоб були на ризинці, яка щільно охоплює зап’ястя.
Також  можна використовувати засоби відлякування кліщів. Продаються вони скрізь і купити їх не складе проблеми. Дані засоби відлякують кліщів      тому їх краще наносити в місцях проникнення кліщів до тіла - шкарпетки, рукави сорочки, комір, пояс.
Не забувайте оглядати себе і своїх колег. Укус кліща часто відбувається через тривалий час після його потрапляння на одяг. Кліщі дуже повільні і поки знайдуть зручне для себе місце їх можна відловити. Найкраще вони помітні на світлому одязі. Дотримуйтесь цих простих методів захисту від кліщів і вони Вас не потривожать
Лікар - епідеміолог : Степований І.М. 

 

Переглядів: 595 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: