Середа, 24.04.2024, 17:03
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 8 » «Головне, аби людина сама себе не втратила у цьому світі».
18:54
«Головне, аби людина сама себе не втратила у цьому світі».
У неділю, 4 березня, у костьолі Святої Трійці міста Бурштина відбулася Служба Божа, яку відправив єпископ-помічник Львівської архідієцезії Римо-католицької церкви Леон Малий. По завершенню Служби єпископ Леон відповів на кілька запитань кореспондента нашої газети Андрія Міліченка.

-Ваше Преосвященство, світ дедалі змінюється. Глобалізація, комп’ютеризація,економічні злети та падіння – усе це вкупі діє і впливає як на духовність окремої людини, так і суспільства загалом. Яка роль церкви, аби людина не «заблукала» у цьому непростому сьогоденні?
-На сьогодні дійсно те, що ви назвали, є чи не проблемою номер один для церкви. До вирішення цього питання треба підійти так, щоб людина сама себе не втратила у цьому світі. У світі панують Інтернет, комп’ютери. Доходить до того, що ці технічні засоби починають брати гору над волею людини. І коли людина слабка духом, то наслідки можуть бути дуже гіркими.
Для людини, яка опанувала технічні та інформаційні засоби, найголовніше не втратити сенс життя. Необхідно, аби вона визнала, що є хтось, хто її створив, хто її любить і хто прагне її спасіння. Це конче потрібно усвідомити кожній людині.
Католицька церква велике значення надає релігійному вихованню, яке провадить у костьолах, і намагається, аби таке виховання відбувалося і в родинному колі. Ми прагнемо, щоб кожна людина пізнала істинного Бога, аби віра виражалася в любові. Щоб віра була любов’ю, а не вірою, так би мовити, помсти.
-Яка структурна побудова римо-католицької церкви в Україні?
-В Україні діє шість єпархій католицької церкви. Це наша, Львівська, до складу якої входять парафії Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської і Чернівецької областей. Є ще Харківсько-Запорізька, Одесько-Сімферопільська, Києво-Житомирська, Луцька і Закарпатська єпархії.
-В Україні церква відокремлена від держави. Але часто-густо державні мужі та політики різного штибу намагаються використати церкву у своїх інтересах?
-Це завжди було у будь-якій державі впродовж усієї історії людства. Звичайно, що політики прагнули постійно скористатися послугами церкви. Однак, це значною мірою залежить від нас, від церкви. Від того, наскільки ми розуміємо, що основне наше завдання – це служіння, насамперед, справі спасіння людської душі. Але у реальному житті настільки все переплетено, що церква іноді просто не вправі залишитися осторонь суспільних процесів.
-Чи не відчуваєте Ви, що в Україні на державному рівні певна конфесія має деяку преференцію у порівнянні з іншими?
- Треба знаходити шляхи, аби процеси взаємовідносин держави та різних релігійних конфесій спрямовувались у потрібне русло. Але, на жаль, проблема більш чи менш «потрібних» для влади конфесій буде існувати завжди.
-Цьогоріч минає одинадцять років від візиту в Україну Святішого Отця Івана Павла II. Відлуння цього історичного візиту ще й досі приємно бентежать багатьох українців. Чи не планує Папа Римський Бенедикт XVI відвідати Україну?
-Римо-католицький єпископат запрошував Папу Римського відвідати Україну. Однак, наскільки мені відомо, цього року такого візиту не планується. Якщо я не помиляюся, то у Святішого Отця незабаром подорож до Бразилії. А далі – покаже час.
-Щиро дякую, Ваше Преосвященство, за цікаву розмову.

Переглядів: 909 | Додав: vovak | Теги: церква, Папа Римський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: