П`ятниця, 19.04.2024, 18:00
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 26 » ЧИСТО ТАМ, ДЕ НЕ СМІТЯТЬ
00:33
ЧИСТО ТАМ, ДЕ НЕ СМІТЯТЬ
Одна з найбільш гострих екологічних проблем сьогодення – це забруднення середовища побутовими відходами. Проблема, звісно, не нова, але саме зараз вона набуває просто таки планетарного масштабу, бо сміття, як і людей, все більшає. Ми ж прибираємо свій куточок Батьківщини – у Бурштині цю проблему намагається вирішити КП «Житловик».
Тетяна Михайлівна П’єкна люб’язно погодилась окреслити нам основні задачі і шляхи вирішення цього питання, а також розповіла про труднощі своєї роботи.


«З листопада минулого року нам передали на баланс сміттєвози, ще через місяць чекаємо на ГАЗ, придбаний на екологічні кошти міської ради. Техніка дозволить зробити більше роботи. На сьогодні у місті Бурштин розташовані 22 сміттєві площадки, кожна з яких має по одному контейнеру для скла, макулатури, ПЕТ-тари  та євроконтейнери для біомаси. Щоправда, біля міської ради ще діють контейнери старого зразка. Ми не можемо їх поміняти через таку прозаїчну проблему: нам блокують заїзд до сміттєвих баків, там навіть ГАЗоном не поїдеш, а МАЗ – то взагалі велика машина. А якщо просимо водіїв поступитися – не завжди знаходимо порозуміння, інколи навіть наштовхуємось на відверте хамство чи брудну лайку. Це, звісно, роботи не полегшує.» - Скаржиться Тетяна Михайлівна. «Крім того, в районі Артеміди ще не повністю переобладнано площадку на євробачки, і на вулиці Гнатюка, 3, ще діють бачки старого зразка через ту ж проблему заїзду, тож тепер в наших планах розширити дорогу.
Труднощі викликає і ставлення жителів міста: наші люди не вміють шанувати того, що ми для них робимо. Є випадки підпалу бачків – чи це проста неуважність, чи дикі експерименти  - ми не знаємо, але між собою жартома називаємо такі акти «бойовим хрещенням». Буває, що й коліщата відкручують, такі руйнації були біля лікарні, наприклад.
Має місце і проблема стихійних сміттєзвалищ. Ми щосили намагаємось з цим боротись, день-два зберігається чистота, а потім знову повторюється те саме. Інколи посеред самісінького центру міста дівчата з магазинів викидають сміття…Тому наразі одним з основних завдань «Житловика» є  заключення договорів з підприємцями: бізнесмени не усвідомлюють, наскільки необхідною є наша співпраця, все надіються на абияк.
В приватному секторі розміщені контейнери ємкістю 120 л., сміття з нього забираємо два рази на місяць. Деякі люди відмовляються, мовляв, ми сміття не маємо, але коли бачать машину на дорозі, просять забрати. І ми, певна річ, підбираємо.»
 Тут варто зазначити, що в приватному секторі, де є присадибна ділянка, в сміття йде переважно пластикова тара і використані поліетиленові пакети – це найбільш сміттєутворюючі залишки діяльності людини. Пам’ятайте, що ПЕТ-тара шкідлива для здоров’я, не спалюйте її  - це шкода і вам, і довкіллю. Таким чином ми перейшли до проблем сортування відходів. П.Тетяна розповідає: «Є мешканці, які сумлінно виконують сортування, але це меншість, решту доводиться і просити, і вчити. Але пояснюємо людям і надіємось на краще. Не забуваймо про те, що чисто не там, де часто прибирають, а там, де не смітять. Подбаймо разом про чистоту і затишок нашої домівки!»
Тетяна Зарецька

Переглядів: 934 | Додав: vovak | Теги: житловик, сміття, Пєкна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: