Четвер, 25.04.2024, 10:35
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Квітень » 5 » БУРШТИН БЕЗ «ЕНЕРГІЇ»
13:04
БУРШТИН БЕЗ «ЕНЕРГІЇ»

Вперше за декілька десятиліть місто енергетиків не буде представлене у жодному з футбольних турнірів як області так і України. Хотілося б вірити, що ця заминка, як було озвучено минулої п’ятниці гравцям «Енергії», тільки на першу половину сезону. Тобто, у нашому випадку клуб буде відсутній у змаганнях весняного чемпіонату. Нагадаю, цьогоріч наша область переходить на формат змагань осінь-весна. Тож восени розпочнеться новий чемпіонат. Наразі є надія, що клуб заявиться саме до нього. Проте це всього лишень надія. 
Передумови
Власне починався нинішній сезон наступним чином: спочатку відбулась бюджетна сесія, де на клуб було виділено 18 тисяч гривень а на міську федерацію - 20; потім відбулась зміна в.о. президента команди. Далі почались пошуки коштів на участь «Енергії» у першій лізі чемпіонату області.  На початку лютого у міській раді відбулись збори підприємців, влади та керівництва команди, на котрих було зазначено про підтримку клубу найбільшим підприємством нашого міста  а також було запропоновано бізнесу долучитися до фінансування. Озвучили навіть загальну цифру, яка потрібна клубу для участі у першій лізі - біля 500 тисяч гривень і декларували можливість міста довиділити кошти на «Енергію» за підсумками перегляду бюджету у першому півріччі.  Тож футбольний пазл ніби складався. Проте, як виявилося, ніби. - Вже перед початком «Кубка підгір’я» команду залишає практично весь юнацький склад і тренер, а коштів ні від кого так і не надійшло. Міська влада говорить про можливість їх отримання після сесії, яка має відбутися 22 квітня, підприємці міста одразу не надто активно пропонували свою допомогу а обіцянка підтримки від основного бюджетоутворюючого підприємства, якщо така була, наразі залишається обіцянкою. Тому ні 21-го березня (дата заявки команди на чемпіонат) ні пізніше клуб до участі в чемпіонаті не заявився. 
А вже 28 березня, на адресу Івано-Франківської обласної федерації футболу надійшов лист від футбольного клубу «Енергія» (Бурштин), в якому керівництво «Енергії» повідомило Комітет з проведення змагань ІФФФ, що команда м.Бурштина у зв’язку з проблемами з фінансуванням не буде приймати участь в обласних змаганнях з футболу сезону 2016 року.
 Грати за правилами
Не може досі заявитись і ще декілька клубів нашої області (зокрема «Покуття-Євромодуль» зі Снятина). Власне це проблема не тільки області, а й усієї країни. Адже, ніде правди діти, щороку з футбольної карти нашої держави зникає декілька професійних команд. Все сталося так, як і попереджували фінансисти та юристи ФІФА та УЕФА: рано чи пізно команди перестають бути потрібними дорогими іграшками у бізнесу і тоді їхня доля плачевна. 
Вернувшись знову до внутрішньообласних змагань варто зазначити, що ще навіть сьогодні заробітна плата, якщо це так можна назвати, у деяких футболістів в командах чемпіонату області перевищує 5 тисяч гривень на місяць. Це, звичайно добре. Але, як показує практика, такі команди живуть у області 2-3 роки. Поки спонсор готовий жертвувати.
Практика справді народного клубу у нашій державі чомусь не вводиться або не приживається. Скільки тих народних команд вже намагалася створити область після зникнення «Прикарпаття» та «Енергетика»?! Проте європейський досвід та українські реалії вказують саме на те, що команду легше утримувати гуртом. Очільник Івано-Франківська Руслан Марцінків вже заявив, що у області знову буде створюватися народна команда. Тож будемо слідкувати. І вчитися. 
Ціна питання
Скільки ж то би мав коштувати футбольний клуб для громади міста? Розглядаючи сьогоднішній варіант можна підрахувати що на початок потрібно 5000 гривень для заявки у першу лігу області (у другу - 3000 грн.). Також одразу треба підготувати кошти для оплати арбітражу. Минулого року арбітраж у першій лізі (згідно минулорічного Регламенту змагань) оцінювався в 1270 гривень за 1 матч. Тож якщо чемпіонат передбачає умовно 10 матчів вдома, то потрібно 12700 гривень. Далі справа за автобусом для команди. Минулого року транспорт і фінансування юнацького складу «Енергії» забезпечувала ДТЕК БуТЕС. Проте, якщо брати в середньому по області, то інші команди витрачали на доїзд 5000-8000 гривень у рік. Не варто опускати припис ІФФФ про обов’язкову організацію харчування арбітрів, присутність медичної служби та пожежників. Це також потягне певну суму, але тут кожен викручується по своєму.
Тепер залишилось основне: зібрати мінімум 25 футболістів і домовитись з ними про виступи саме у вашому клубі.  Як показує практика, з юнаками домовитись легше - їм іноді вистачає офіційних добових та невеликого і не надто частого преміювання. З футболістами дорослого складу вже важче. Справжніх цифр ніхто ніколи не покаже, але в середньому по області вартість участі команди у чемпіонаті 2015 року складала 300-500 тисяч у другій лізі та 500-800 тисяч гривень - у першій лізі. Чемпіони та призери дозволяли собі переходити ці уявні рамки. 
Проте у цьому матеріалі можна застосувати й інший підхід - офіційний. Припустимо, що з 13-ма футболістами-бурштинцями, які виступатимуть у команді першої ліги вдасться домовитись за 500 гривень на кожного за один матч. Процес диференційованої оплати в залежності від перемоги-нічиєї-поразки не враховуватимемо, бо не стане газетної площі та й наперед не відомо, скільки команда матчів виграє. Отож 500х13=6500 грн. Юнаків можна попросити, щоб пограли принаймні за половину дорослої суми - 250 грн. Тож 250х12=3000 гривень за одну гру. Варто зазначити, що тут не пораховані витрати за участь у Кубку області, а також оплату штрафів та стягнеь, які іноді накладає обласна федерація за допущення певних помилок у роботі та порушення Регламенту.
Тепер спробуємо підрахувати: 5000 (заявка) +12700 (арбітраж - рівень 2015 року) +8000 (доїзд) = 25 700 гривень - сталі річні витрати на організацію.
Оплата футболістам - 6500 (дорослий склад) + 3000 (юнацький склад) = 9500 за одну гру команди у першій лізі. 
9500 гривень потрібно тепер помножити на 20 матчів - 10 домашніх та 10 виїзних  = 190 тисяч гривень.  До них додаємо організаційних 25700 і, якщо хочемо все робити офіційно, 20% різного роду фіскальних видатків. У підсумку маємо дуже скупий бюджет команди чемпіонату області в 258 тисяч 340 гривень. 
Насмілимось сказати, що це тільки приблизний, складений нашвидкоруч бюджет команди рівня підсумкового 7-10 місця у чемпіонаті. Це мінімум, з яким зараз можна говорити хоча б про щось.
Якось хотілося б продовжити, але напевно треба дати усім, хто це прочитає, можливість подумати: чи потрібен місту футбол, хто його може утримати і чи варто? 
Замість епілогу
Підйом бурштинського футболу розпочався на початку 60-х років XX століття, коли велося будівництво ДРЕС. У різні роки команда електростанції називалася по-різному: ДРЕС, «Авангард», «Генератор», «Енергетик». У 1972 році у вищому дивізіоні обласного футболу від Бурштина було заявлено «Енергію», яка домашні матчі проводила на стадіонах сусідніх сіл. У 1976 році в Бурштині нарешті було відкрито новий стадіон. Саме цього року дирекція Бурштинської ТЕС створила нову команду і оскільки в ній переважали працівники котло-турбінного цеху, то вона отримала назву «Генератор». У цьому році минає рівно 40 років від цієї дати.
Більше двадцяти років місто на футбольній мапі області і України достойно захищав «Енергетик». 
Бурштин завжди мав добротну і якісну футбольну команду. У місті є інфраструктура, якій може позаздрити й наш обласний центр. Портібно тільки трішки бажання та енергії. Чи знайдуться ці складові для утоврення повної футбольної картини і коли - питання риторичне. Проте не безнадійне.

Переглядів: 783 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Петро Михайлович  
0
Правильна позиція футболіста як людини бо все переведено на гроші. Якщо ахметов не будував станції, не купував обладнання для неї,а тільки побудував взльотно посадочну площадку і всі кошти від продажу енергії загрібає як власник не площадки для гелікоптера, а власник станції то про який футбол можна говорити. Треба жити нинішнім, перевести футбол на комерційну основу і виходити на поле по принципі хто кого!!! Ставити заставу і грати!!! Готові гроші ніхто не хоче пуbLAскати на вітер.

Ім`я *:
Email *:
Код *: