П`ятниця, 29.03.2024, 13:26
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Квітень » 27 » Бібліотека – центр живого спілкування молоді
12:58
Бібліотека – центр живого спілкування молоді

«Кни¬ги для мене необхідні, як хліб насущний»
Тарас Шевченко
Найбільш бюджетна подорож – подорож книгою. В цьому переконались учасники молодіжного клубу за інтересами «Сучасник», з якими 24 квітня 2016 року в Бурштинській масовій бібліотеці пройшла година спілкування «Услід за прочитаним у книгах…», присвячена Всесвітньому дню книги і авторського права. Книжка... Для одних людей – це скарб неоціненний, для інших – річ, як і тисячі речей повсякденного побуту, для третіх – данина моді, розкіш, додаток до хатнього інтер’єру. Є й такі, для яких книжка нічого не значить. Що таке книжка? Яке її значення в житті людини? А чи варто над цим задуматись? Адже не пи¬таємо ми себе, яке значення має повітря і хліб? Перед книжкою віками схиляло голову людство, вважало її святинею, перед нею сполоханою пташкою в радісно¬му горінні тріпоче серце читача.
Кожен торує власну дорогу до істини, та неза¬перечним є те, що для багатьох цей шлях пролягає через книгу. Магічна сила друкованого слова спо¬нукає шанобливо схиляти голову перед тими, хто присвятив життя служінню книзі. Книга – це скарб, мудрість і досвід, ретельна праця і недоспані ночі, творча думка і презентація ідей... «Хороша книга – це дар, який автор заповів людському роду», – Д. Аддісон, але «Серед книг, як і серед людей, можна потрапи¬ти в хороше і погане товариство», – К. Гельвецій. Щиро радію тому, що в нашій бібліотеці і, зокрема, в молодіжному клубі   хороше товариство:  добре виховані, мудрі, цілеспрямовані  і активні читачі,  для яких  книжки є друзями. Як сказав П. Буаст : «Шукайте людей, розмова з якими мала б вартість хорошої книги, і книжок, читання яких мало б вартість розмови з філософом». 
Велика роль книги і читання в житті людей. Присутні поділилися враженнями,   які справили на них улюблені книги, твори, які вплинули   на вибір життєвого шляху.  Ми дізналися які книги лежать у них на робочому столі, що перечитують, чим захоплюються і радять прочитати кожному. Пам’ятаймо вислів Арістотеля : «Книга тоді хороша, коли автор говорить усе, що треба, тільки те, що треба, і так, як треба». Подорожуючи прочитаними книгами і спілкуючись з молоддю щодо читання книг, довідалась, що читаючи,  одні  набираються  мудрості й стриманості, іншим читання є найкращим засобом проти неприємностей у житті; що книги да¬ють  насолоду, знання і часто добрі поради; що книга здатна змінити погляди на життєві цінності і на саме життя.     
Усі хороші книжки схожі тим, що вони прав¬дивіше за саме життя і як тут не погодитися  з висловлюванням  Е. Хемінгуея : «Усі хороші книги схожі в одному – коли ви дочитаєте їх до кінця, вам здається, що все це відбулося з вами, і так воно назавжди при вас залишиться: хороше і погане, захоплення, смуток, співчуття, люди і міста, і яка була по¬года». 
Щоб осягнути всі дрібні, проте такі важливі нюанси свого часу, потрібно читати якісну художню літературу тої країни, в якій живеш. Сучасне українське літературне поле достатньо широке, тому  для початку я  б порадила ознайомитися  з рейтингом уподобань бібліотекарів та користувачів  нашої бібліотеки  «За обкладинкою – цілий світ».  Крім цього,  наші читачі назвали «Кгигу-ітригу» «Суча дочка» Валентини Мастєрової. З «Улюбленими  книгами весни» бажаючі теж можуть ознайомитися, завітавши до нас.    
«Книги – засіб переміщення у просторі досвіду зі швидкістю перегортання сторінки»,  – писав Й. Бродський. А ще :  Книга  – порадник, надійніший за пам’ять.  І що більше ви маєте їх, то ви багатші. Тож читай¬те книги, і нехай, за словами Фоми Аквінського, думки, укладені в книгах, будуть вашим основним капіталом, а думки, які виникнуть у вас самих, – процентами на нього  Любіть книгу, вона полегшить вам життя, по-дружньому допоможе розібратися у строкатій і бурхливій плутанині думок, почуттів, подій, вона навчить вас поважати людину і самих себе, вона  надихає розум і серце почуттям любові до світу, до людини.  
Марія Куйбіда, керівник клубу «Сучасник»
Бурштинської масової бібліотеки

 

Переглядів: 692 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: