Субота, 20.04.2024, 16:39
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Липень » 25 » Андрій Крижалка: «Бюджет за перше півріччя виконано!»
09:50
Андрій Крижалка: «Бюджет за перше півріччя виконано!»

На «Сторінці депутата» чергове інтерв’ю із депутатом міської ради від Олени Александрів.

 

- Доброго дня, Андрію Степановичу, перед тим як розпочати нашу розмову, від імені редакції газети «Бурштинський вісник» вітаю Вас з днем народження, яке святкуватимете 22 липня. Міцного Вам здоров’я, нехай доля збагачує Вас життєвою мудрістю, енергією, натхненням та радістю сьогодення, а гарний настрій стане запорукою успішної та плідної праці.
- Щиро вдячний за тепле привітання. Дійсно, здоров’я та мудрості в такий важкий для нашої держави час нам дуже потрібно.
- Так сталося, що від с. Вигівка, де Ви проживаєте,  до ради пройшло два депутати – Ви і Дидик Роман Васильович, який і представляє інтереси мешканців Вигівки.  Вас закріпили за округом у м. Бурштині по вул. Калуській. Чи продовжуєте, незважаючи на це, допомагати своїм односельчанам, які Вас обирали? Чи вже ознайомилися із проблемами свого округу, знайшли спільну мову  з мешканцями? В якій формі проводите зустрічі? 
- Як я вже неодноразово розповідав, згідно нового законодавства України «Про місцеві вибори», кожен з депутатів, який пройшов у Бурштинську міську раду представляє інтереси всієї громади нашого багатомандатного виборчого округу і не вимагається закріплення депутатів за, так званими, окремими округами. Раніше я цього не до кінця розумів, проте, на сьогодні, моя думка змінилася і я переконаний, що це законодавство розроблене для удосконалення нашої системи місцевої влади (відкриті виборчі списки без закріплення за округами) і усунення негативного явища – «перетягування ковдри на себе» при закріпленні депутатів за окремими округами та відстоювання тільки інтересів громадян окремого округу, нехтуючи стратегічними питаннями Бурштинської громади і інших жителів. Проте, як і завжди, «зверху» приймають закони, а «знизу» ми змушені пристосовуватися. Таким чином, ми закріпили депутатів за окремими округами. Відповідно до законодавства України, жителі подають свої не вирішенні питання або через депутата, або безпосередньо до міської ради, де відбувається процес підготовки відповідних рішень, які в подальшому опрацьовують депутати в комісіях та приймають чи відхиляють на сесіях. Відповідаючи на Ваше запитання, однозначно, що я не забуваю про своїх односельчан, намагаюся завжди їм допомагати та поступово вивчаю проблеми і будую співпрацю з жителями округу, за яким я закріплений, шляхом перемовин з окремими громадянами, опрацювання їх звернень та безпосередньо оглядаючи територію округу. Хочу сказати, що завжди з нетерпінням чекаю на  запити від мешканців для сприяння у їх вирішенні.
- Можливо, у Вас уже є певні напрацювання, результати проведеної депутатської роботи? Що плануєте реалізувати до кінця року?
- Так, напрацювання є. Поступово я набираюсь досвіду у депутатській роботі, адже депутатом міської ради мене обрали вперше Основна частина депутатів пройшла відповідні навчання з питань організації депутатської діяльності та бюджетних питань. Роботи дуже багато, оскільки мене обрали секретарем бюджетної комісії, доводиться багато писати та друкувати, опрацьовувати різного роду проекти рішень та звернення громадян. Для того, щоб якісно виконувати депутатську роботу постійно читаю Закони України, які дуже швидко змінюються і постійно потрібно бути в курсі цих змін. Основна моя мета подальшої роботи – удосконалити процедуру подання та опрацювання звернень громадян міською радою, забезпечити якісне формування і виконання бюджету, програми соціально-економічного розвитку та природоохоронних заходів.   
- Як Ви вже наголосили, у раді виконуєте обов’язки секретаря бюджетної комісії, а це, мабуть, одна із найважливіших і, одночасно, найважчих комісій, оскільки постійно доводиться шукати кошти, щоб не лише фінансувати захищені статті, але і крім цього, ще проводити необхідні роботи по місту. А бюджет, як відомо, є досить обмеженим. Не важко працювати у такій комісії? З якими проблемами найчастіше доводиться стикатися під час засідань?
- Справді, як я  вже зазначав, в бюджетної комісії та в її секретаря дійсно дуже багато роботи. Були випадки, що комісія засідала після обіду і завершувала свою роботу пізно вночі, і так по декілька разів до чергової сесії, особливо при прийнятті бюджету та програм. Бюджет на перший погляд є досить великим – згідно рішення №02/05-16, доходи міського бюджету складають 96527500 грн., з яких тільки 4,5 млн. грн.. направлено на житлово-комунальне господарство, що явно недостатньо. Крім того, на державному рівні не визначено питання фінансування Бурштинського ТЕК, а це значне навантаження на місцевий бюджет – для закриття поточного року необхідно ще мінімум 4 млн. грн.. Робота комісії, на мою думку, досить злагоджена, спірних і гострих питань практично не було, всі проекти опрацьовуються повноцінно із залученням різного роду експертів. Вважаю, що основна проблема роботи в комісії – це брак часу. Для того, щоб депутат мав змогу якісно виконувати свою роботу в раді необхідно звільняти його від службових обов’язків щонайменше один раз в тиждень і це повинно бути визначено законодавством України.
- Після останніх подій у країні, особливо гостро постають проблеми відкритості інформації та прозорості роботи влади, особливо у питаннях, які стосуються фінансів. Чи контролює бюджетна комісія висвітлення інформації про використання коштів міста на офіційному сайті Бурштинської міської ради?
- Однозначно. Бюджетна комісія контролює використання бюджетних коштів та публікацію відповідної  інформації. На сайті Бурштинської міської ради у вкладці «Фінансовий відділ» відображено відкритий бюджет (http://burshtyn-rada.if.gov.ua/vidomosti-pro-misku-radu/struktura/finansovyj-viddil/vidkrytyj-byudzhet/). Кожен може ознайомитись з візуалізацією місцевого бюджету, ключовими документами, системою електронних закупівель «Prozorro», перевірити державні закупівлі тощо. І взагалі, щодо публікації інформації Бурштинською міською радою, я вважаю, що на даний час зроблено великий прорив: усі проекти рішень завчасно публікуються на офіційному сайті і всі мешканці можуть з ними ознайомитися, проводиться трансляція усіх сесій в онлайн-режимі, а її записи також публікуються на сайті міської ради, впроваджено поіменне голосування з подальшою публікацією протоколів. 
- На червневій сесії було прийнято рішення про встановлення на території м. Бурштин та с. Вигівка місцевих податків і зборів. Розкажіть, будь ласка, бурштинцям  більш детально про це рішення: які саме встановлено податки і збори, хто є платниками податків, об’єкти оподаткування, ставки податків тощо. Чи передбачено пільги зі сплати податків?
- На території м. Бурштин та села Вигівка встановлено наступні місцеві податки і збори: податок на майно; єдиний податок; збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір; акцизний збір. Платниками податку є всі фізичні і юридичні особи. Що до цифр по оподаткуванні – їх в рішенні дуже багато. На кожний вид податку розроблено відповідне положення, де вказано конкретні ставки податку, які вступають у дію в 2017р. Детальніше про місцеві податки можна ознайомитися в рішенні міської ради № 05/14-16 від 24.06.2016 року, яке опубліковано на сайті.  Хотів би зупинитись тільки на окремих: 
1)    ставка податку для  об’єктів  житлової  нерухомості,  що  перебувають  у  власності  фізичних  осіб  та юридичних  осіб,  становить 1,5  відсотка  розміру  мінімальної  заробітної  плати,  встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1  кв. метр бази оподаткування;
2)    ставки земельного податку за сільськогосподарські угіддя становить 0,5 відсотка від нормативно-грошової оцінки, за земельні ділянки під житлове будівництво – 0,03 відсотка, за земельні ділянки для гаражного будівництва – 0,03 відсотка.
При розрахунку податку потрібно також враховувати, що податок не сплачується з 80 кв. метрів для квартир, з 220 кв. метрів для житлового будинку, з 300 кв. метрів для різних  типів  об’єктів  житлової  нерухомості,  в тому  числі  їх  часток  (у  разі одночасного  перебування  у  власності  платника  податку  квартир та  житлового будинку), також є ряд пільгових категорій по земельному податку і ін.. Тобто, для більшості жителів м. Бурштин та с. Вигівки кардинальних змін в місцевих поборах не відбудеться. Для наочності та розуміння величин сплати податків я б рекомендував кожному бажаючому зайти на сайт «Ціна держави» та переглянути у спрощеному вигляді, які суми ми сплачуємо державі і на що.
- Прокоментуйте, будь ласка, виконання бюджету за 6 місяців 2016 року.
- В цілому, бюджет за перше півріччя виконано, наявне навіть перевиконання в сумі 403146 грн. за рахунок акцизного податку та земельного податку юридичних осіб. Частина робіт по програмі соціально-економічного та культурного розвитку вже виконана (наприклад, викладена доріжка по вул. Шухевича), інша частина робіт продовжує виконуватися, сподіваємося, що їх вдасться завершити до кінця року. Детальний звіт про виконання бюджету за 6 місяців 2016 року буде надано на черговому засіданні сесії  міської ради, яке заплановане на 22 липня.
- Що, на Вашу думку, потрібно зробити, щоб м. Бурштин стало сучасним, комфортним для життя, розвиненим містом?
- Я б сказав, що в загалом нам необхідно змінити відношення громадян України до влади, до своїх висуванців, почати довіряти їм. Для того, щоб змінити систему влади необхідно працювати всім разом, а не вибрати депутата і чекати, що він все сам зробить чи чекати ще на когось іншого. Депутат - це насамперед, представник громади і громада повинна з ним дуже тісно співпрацювати. В такий тяжкий для України час потрібно об’єднуватися і працювати усім разом, щоб розбудувати повноцінне українське громадянське суспільство. Необхідно періодично заходити на сайти рад, контролювати проекти рішень та законів, подавати свої пропозиції, а не чекати, що нам усе само прийде. Нам усім потрібно працювати на економічний розвиток держави та прозорість влади, усунення її корупційної складової, а буде розвинена та прозора держава, то відповідно підніметься і рівень розвитку м. Бурштин та підуть інвестиції. А що найважливіше – при владі повинні бути кваліфіковані спеціалісти і до виборів потрібно відноситися дуже відповідально.
Що стосується м. Бурштин, на мою думку, необхідно, насамперед, створити територіальну громаду, забезпечити комунікаціями та ввести в дію індустріальний парк, що дасть можливість створити в місті нові робочі місця, відновити пляжну зону Бурштинського водосховища, оскільки за висновком Івано-Франківської екологічної служби стан води у водосховищі з кожним роком покращується і, на сьогодні, характеризується станом «досить чиста», відновити у Бурштинському парку куток відпочинку, встановити дитячі майданчики, атракціони та ін.. Роботи ще багато.
- Дякую Вам за розмову, сподіваюся, наші читачі знайдуть для себе відповіді на багато своїх запитань.
Олена Александрів

 

Досьє :
- депутат Бурштинської міської ради з листопада 2015 року;
- представник Бурштинської міської організації ВО «Свобода»;
- член постійної депутатської комісії з питань бюджету та економічного розвитку ;
- закріплений за виборчим округом № 24  (вул. Калуська);
- народився  22 липня 1981 року;
- навчався протягом 1996 - 2000р. в Бурштинському енергетичному технікумі за спеціальністю «Обслуговування автоматизованого теплоенергетичного устаткування на електростанціях» і здобув кваліфікацію - технік-теплотехнік, молодший спеціаліст з дипломом з відзнакою, 2000 - 2005р. - в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу за спеціальністю «Автоматизоване управління технологічними процесами» і здобув кваліфікацію - інженер з автоматизації.
- працює провідним спеціалістом відділу технічного нагляду Бурштинської ТЕС ТОВ «Електроналадка»;
- одружений, виховує двох дітей;
- хобі: грибарництво, полювання;
- громадська робота: член громадської організації «Територіальний Розвиток»;
- Контактна інформація депутата: 
• тел. 0685190180
• ел. пошта: Kryzhalka@gmail.com 

 

 

Переглядів: 939 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: