Субота, 27.04.2024, 02:31
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Травень » 17 » Адмінреформа об’єднує
10:37
Адмінреформа об’єднує

Днями у Малому залі Палацу культури «Прометей» відбулося обговорення проекту Статуту територіальної громади міста Бурштина. 
Така потреба, як зазначив голова міста Петро Курляк, виникла в контексті проведення адміністративної реформи, що проводиться в Україні і передбачає процес добровільного об’єднання територіальних громад.  Зваживши ситуацію, у міській раді Бурштина вирішили, що місту потрібен статут громади. Юристи ради опрацювали проект Статуту, який винесли на голосування попередньої сесії Бурштинської міської ради і було прийнято рішення взяти його за основу. Як пояснив голова, рішення сесії має такий характер, що громада міста Бурштина погоджує прийняття статуту, який є своєрідним скелетом для подальшого доопрацювання згідно внесених громадою пропозицій. Доповнення, зауваження, пропозиції - все братиметься до уваги, допоки не сформується відповідний документ, і вже у новій редакції виноситиметься на голосування депутатам. Голова коротко озвучив зміст усіх частин Статуту, також нагадаємо, що проект Статуту було надруковано в газеті «Бурштинський вісник» № 16 від 1 травня 2015 року, тому кожен охочий міг попередньо ознайомитись із ним. Представники громади міста відразу внесли ряд пропозицій та зауважень, які були взяті до уваги. Петро Іванович закликав громаду ретельно вивчити зміст Статуту, і якомога швидше визначитись із пропозиціями і до наступної сесії, що відбудеться 28 травня, їх подати. Як пояснив міський голова, такі короткі терміни зумовлені процесом об’єднання територіальних громад, і тому дуже важливо мати готовий документ. До цього, у рамках адмінреформи, також підганяють завдання Уряду та Президента, а їх, відповідно, Європейська спільнота, яка хоче бачити реальні кроки на шляху реформ в Україні. 
До 1 червня місто Бурштин має подати на область перспективний план нової території. Зі слів голови, це означає, що місто має мати затверджений Статут, а також села, що прагнуть об’єднання з Бурштином також могли б мати власні Статути. До 15 серпня потрібно подати фінансовий проект новоутвореної території до Кабінету Міністрів України, який нараховуватиме бюджет новоствореної адміністративної одиниці на 2016 рік. Тому, Петро Курляк, закликав громаду,  зважаючи на такі короткі часові терміни, не заговорювати проблему, а швидко і конструктивно її вирішувати. 
Формат об’єднання територіальних громад навколо міста Бурштин виглядає приблизно так: Коростовичі - Куропатники - Слобода - Озеряни - Насташино - Куничі - Старий Мартинів - Різдвяни - Тенетники - Новий Мартинів - Дем’янів - Бовшів.
На сьогоднішній день до Бурштинської міської ради також офіційно звернулося два сільських голови, за дорученням сільських громад Рогатинського району з проханням приєднати їх села до Бурштина. Це, зі слів голови, трохи складніше, адже такі питання  вже вирішує Верховна Рада України. Голова також зауважив, що сьогодні ніхто нікого не змушує, як про це кажуть деякі представники громад навколишніх сіл, а тільки пропонує та запрошує добровільно до такого об’єднання. Але офіційна позиція області така, що у бурштинську громаду має однозначно увійти село Дем’янів та село Бовшів. 
Важливо знати, що неприєднавшись до міста Бурштина села, які наразі відкидають таку пропозицію, не зможуть обслуговуватись у місті, адже кошти розраховуватимуться для певної адміністративної території і для тих громад які в неї входять. 
Надія Польова
P.S.: До уваги мешканців м. Бурштин та с. Вигівка! Запрошуємо подавати свої пропозиції до проекту Статуту міста до 18 травня 2015 року до 17:00 год. в організаційний відділ міської ради (каб. 20).
Пропонуємо ознайомитися із проектом Статуту територіальної громади м. Бурштин та с. Вигівки на офіційному сайті міської ради в розділі «Проект статуту Бурштина»

 

Переглядів: 761 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: