Четвер, 25.04.2024, 02:59
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Січень » 2 » Звіт голови про роботу виконавчого комітету
14:25
Звіт голови про роботу виконавчого комітету

26 грудня, уже традиційно, відбувся звіт міського голови про роботу виконавчого комітету. Проте звіт цей, як зазначив у вступному слові Петро Іванович, був швидше не за рік, а з всі чотири роки діяльності діючої влади. Адже, як усі вже здогадуються, вже навесні нас чекають нові вибори до місцевих рад.
Спільною рисою всіх звітів є невелика кількість присутніх у залі ПК «Прометей». Тому напевно є доцільно роздрукувати стенограму у газеті. Сам захід тривав 1 годину 25 хвилин  і розпочався о 16.00.

- Я звичайно очікував, що сьогодні буде більше людей, оскільки вважав, що громаді буде цікаво дізнатися як працювала ця каденція останні 4 роки. Але є як є. Тому не буду робити повноцінного звіту, зупинюся тільки на найважливіших питаннях та на найзначніших досягненнях нинішньої міської ради.
Розпочну з найголовнішого: виконавчим комітетом Бурштинської міської ради не один рік проводилася робота щодо отримання Бурштином статусу міста обласного значення. Нам вдалося це зробити. Насправді це дуже важливе, я б сказав, визначне рішення для нашої громади, яке, в принципі, додає реальних перспектив Бурштину і дає набагато ширші можливості нашій громаді.  Я вже не раз говорив про переваги статусу, але напевно варто ще раз зупинитися на певних пунктах. Зокрема сьогодні з головним лікарем Бурштинської міської лікарні я черговий раз був на розмові у начальника управління з охорони здоров’я обласної державної адміністрації. Там стояло основне на сьогоднішній день питання про затвердження кількості ліжкомісць у нашій лікарні. І хоча всім вже відомо, що лікарня з першого січня переходить під юрисдикцію Бурштинської міської ради, станом на сьогодні (26.12.2014 - ред.) такого затвердження ще немає. Це черговий раз доводить те, що влада й далі думає про саму постановку питання: «логічне існування у Бурштині лікарні чи не логічне?». Тож я хочу вам сьогодні дати відповідь: якщо б ми не мали статусу міста обласного підпорядкування, то Бурштинської лікарні, такої повноцінної як зараз є ми б уже не мали. Єдиний фактор, який стримує владу від скорочення нашої лікарні - статус міста обласного підпорядкування.
На недавній зустрічі в районній раді також обговорювалося питання існування відділень нашої лікарні, зокрема тих, що на сьогодні є районними. Пан Матейко на нараді говорив, що якщо Бурштин не долучиться до фінансування зокрема інфекційного відділення, то район не буде зацікавлений у його існуванні. Ми погодилися на 33% співфінансування з районом. Ми вважаємо, що інфекційне відділення для нашого міста є важливим. Відділення буде мати статус міжрайонного.
Одним із прикладів стабільного розвитку нашого міста є початок діяльності першого достатньо ексклюзивного бізнес центру у нашому місті в структурі Агенції Місцевого Економічного розвитку, яка створена спільно Бурштинською міською радою та компанією ДТЕК Бурштинська ТЕС. Власне завдяки АМЕРу і зокрема бізнес центру у цьому році нам вдалося налагодити тісну співпрацю з приватними підприємцями, компаніями, юридичними особами, які працювали до цього часу на Сході та в Криму. Вдалося на сьогодні домовитись з кількома з них про початок їхнього бізнесу у Бурштині, що дасть можливість створити додаткові робочі місця у місті. Вже вдалося налагодити вирощування каплуна - це такий специфічний вид півня, м’ясо якого на Європейському ринку коштує біля 20 Євро. На сьогодні хлопці вже мають першу партію каплуна, якого реалізовують за ціною 15 Євро за кілограм.
Сьогодні йдуть перемовини з кількома виробничниками з Свердловська Луганської області, які також хочуть переїхати до нас.
У місті безперервно продовжується реалізація стратегії соціального партнерства між Бурштином та компанією ДТЕК. З 2011 року реалізовуються проекти з інвестиційної привабливості міста. Спільно з компанією ДТЕК ми вже зреалізували кілька таких проектів. Найбільший з них - термомодернізація першої школи. Навіть враховуючи те, що станом на момент проведення цих достатньо потужних проектів школи не знаходилися в нашій юрисдикції ми приділили їм достатньо велику увагу. Зокрема в 2013 році  в першу школу вклали більше мільйона гривень. За ці кошти було поміняно двері, вікна, поремонтовано дах, промита система опалювання, проведено заміни труб, побудовано новий індивідуальний тепловий пункт.
Приблизно такі самі кошти було вкладено в термомодернізацію шостого садка.
Продовжується робота з термомодернізації другого садочка, другої школи, у третій школі за кошти спільних проектів поміняно три величезні вікна у спортзалі.
Окрім того  ми почали реалізацію міської програми термомодернізації. Був проведений енергоаудит який показав, скільки коштів потрібно вкласти в інфраструктуру міста, щоб довести її до належного стану. Станом на 2013 рік ця сума становила 110 мільйонів гривень. Звичайно що це дуже велика цифра враховуючи нинішній бюджет міста (11 мільйонів - ред).
Зараз проводимо переговори з потужною європейською компанією, яка готова вкласти близько 2.5 мільйонів Євро інвестицій в термомодернізацію житлового фонду а саме житлових будинків панельного типу.
Продовжуємо реалізовувати менші проекти спільно з ДТЕК. Зокрема був придбаний реанімобіль для нашого медичного закладу. Бачите, що у нас зараз є два реанімобіля Peugeot. Один нам не належить, а відноситься до  окремої юридичної структури «швидкої допомоги» що належить мережі швидких допомог у області. А другий автомобіль належить нам і ми його використовуємо так, як нам корисно. Остання важлива місія цього автомобіля - ми привезли ним тіло нашого солдата з АТО.
На суму 140 тисяч гривень було проведено поточний ремонт дитячого відділення міської лікарні, провели заміну вікон Бурштинської міської лікарні на енергоефективні на суму 505 тисяч гривень, придбали обладнання для центру розвитку і дозвілля на суму 10.5 тисяч гривень, комп’ютерну та мультимедійну техніку для шкіл на суму 13 тисяч гривень, впровадили інтернет-портал інвестиційних можливостей «відкрите місто» на суму 28 тисяч гривень. Ми одні з перших в Україні ввели такий формат електронного врядування у місті.
Також минулого року було здійснено комп’ютеризацію міської ради на суму 22 тисяч гривень.
Важливим для міста вважаю  розробку інвестиційного проекту «Індустріального парку Бурштин». В контексті цього було проведено оплату майже двох мільйонів гривень як компенсацію за втрати сільськогосподарських угідь. Розумієте, що міська рада сама не справилася б з цією оплатою, адже бюджет розвитку у місті на сьогодні всього 1.5 мільйона гривень. Це також було здійснено в рамках стратегії соціального партнерства міста з ДТЕК.
Також нами спільно було проведено конкурс «Місто своїми руками» на який було виділено 250 тисяч гривень і реалізовано 15 проектів по місту.
Одним із головних проектів і був  індустріальний парк. Загалом присутність компанії ДТЕК у нашому місті є тим потужним фактором, який змушує іноземних інвесторів з перспективою розглядати Бурштин як місто для вкладення інвестицій.
Зокрема фірма LEONI (один з найбільших виробників електричних запчастин до автомобілів західного виробництва зокрема OPEL та Wolksvagen)  все ще готова будувати у нас в місті виробництво, створювати 4.5 тисячі робочих місць і готова довозити працівників з 40-кілометрової зони. Основне питання міста - комунікації до індустріального парку площею 32 гектари. А основна перевага Бурштина серед інших українських міст - можливість інвестору отримувати електроенергію напряму зі станції минаючи обленерго.
Також ми брали участь у державних і обласних проектах, два з яких виграли. Один - «Знову відкриваю Кобзаря» - ми виграли 198 тисяч на державному рівні, та на цю тематику виграли 78 тисяч з обласного бюджету. Це вже майже 300 тисяч які були вкладені в будинок культури в старому Бурштині. В середині там проведено 100% ремонт і це є без перебільшення зараз один з найкращих залів у області. Зараз там до закінчення робіт залишилось відремонтувати фасад. Загально туди вкладено вже 600 тисяч гривень.
Також хочу зауважити, що спільно з компанією ДТЕК нам вдалося впровадити надзвичайно потужний проект «Телемедицина». Станом на 2014 рік функціонування проекту в Бурштині визнано найкращим в Україні серед 5-ти міст. За його допомогою ми провели вже кілька онлайн-операцій та консультацій з кращими європейськими клініками.
Не оминули увагою ми за ці чотири роки й спорт. Зокрема було закуплено татамі для спортивного клубу «Воїн»,  який коштує 21 тисячу гривень,  закуплено новий спортивний інвентар для ФК «Енергія», який у цьому році виступав у другій обласній лізі а на наступний рік я ставлю завдання виходу клубу у першу обласну лігу. Тільки за останній рік у місті встановлено чотири нові дитячі майданчики.
За спільні кошти було придбано комп’ютерну техніку для бібліотеки ПК «Прометей», хоча вона зараз також не є в нашій юрисдикції а підконтрольна Бурштинській ТЕС. Тож ми перші виділили кошти на інфраструктуру станції. Цього до нас ще ніхто не робив.
Окремо хочу відзначити наш авіамодельний гурток, на котрий міська рада також щороку виділяє кошти. На день міста ми хотіли влаштувати авіашоу, але не вийшло через те, що не підготувалися наші партнери-конкуренти з Калуша. На сьогодні тренери спільно з дітьми зробили 11 спортивних літаків, які  можуть брати участь навіть у міжнародних спортивних змаганнях. Допомогли ми фінансово і нашій спортсменці Аліні Левицькій, яка брала участь у чемпіонаті світу з вільної боротьби і зайняла четверте місце.
Позитивно оцінюю вирішення проблеми аварійних будинків по вулиці С.Бандери 73,75, яка існувала з 2001 року. Там проживало 11 сімей і міська рада змогла збудувати/реконструювати приміщення по вулиці Петлюри 11 і ми вже поселили туди всі ці сім’ї, а також дві інші сім’ї, які не мали прописки у Бурштині, але роками тут жили і працювали. Тобто ми забезпечили 13 сімей соціальним житлом.
Щодо пожежі, яка сталася на Калуській 10 і ремонту того будинку, то хочу сказати, що у тому, що реконструкція будинку не почата, жодної вини міської ради немає.  Ми три місяці чекаємо на проект і на експертизу. І цей проект вже третій раз ганяє між Львовом і Івано-Франківськом. Експертиза вже третій раз завертає цей проект. Ми в міському бюджеті тримаємо виділені 100 тисяч на цей ремонт і в цьому році було домовлено з керівництвом області про допомогу у 80 тисяч. І на ці кошти ми могли б провести там ремонт і люди могли б вже там жити. Але наразі немає документації та результатів експертизи і не можемо почати там роботи.
Знаю, що були розмови щодо розміщення у тому будинку музею «Берегиня», але вважаю недоцільним розміщення такого закладу у місці абсолютно не призначеному для туристичних об’єктів.  Для «Берегині» ми, рішенням сесії міської ради,  виділили у центрі міста приміщення колишньої аптеки «Віта» площею 407 метрів квадратних. На сьогодні засновниками музею є головне управління освіти ОДА та Бурштинський енергетичний коледж. Тож ми не можемо їм виділити кошти для переїзду та утримання. Місто зробило свій крок - віддало найкраще приміщення під музей, але вже більше року воно пустує.
Кілька слів про фінанси: за 2014 рік до міського бюджету надійшло місцевих доходів у сумі 12 мільйонів 909 тисяч 555 гривень. З них видатки на оплату праці 9 мільйонів 193 тисячі 458 гривень; на харчування у дошкільних закладах 926 тисяч 13 гривень; на енергоносії 580 тисяч 636 гривень.  Вилучення до державного бюджету - 1 мільйон 421 тисячу 828 гривень. Видатки на покриття заборгованості, що виникла в попередні роки становили 442 тисячі гривень; матеріальна допомога - 41 тисяча гривень. От ці 12909555 гривень розписані до копійки. Будь-які звинувачення у тому що міська рада володіє якимось коштами і не використовує їх на благо громади є не більше ніж неправдивими чутками.
Хочу зазначити що першочергово кошти з бюджету спрямовуються на виплату заробітньої плати, харчування, оплату енергоносіїв для бюджетних установ і становлять 80% усіх видатків.
Надважливим вважаю факт зупинки нарощення заборгованості перед Бурштинською ТЕС. Якщо станом на початок року ми були винні компанії 31 мільйон 144 тисячі гривень, то на кінець року ми винні 31 мільйон 050 тисяч. Тобто ми цього року вперше не зробили жодної копійки заборгованості. І з цієї платформи ми повинні розпочати роботу з погашення заборгованості. Тут якраз бюджет обласного рівня є унікально потрібним.
Багатьох з вас цікавить стан доріг у місті і зокрема стан вулиці Калуської. Нагадую вкотре - ця вулиця є дорогою обласного значення. Ми не можемо, згідно бюджетного кодексу, вкладати у неї кошти. Цього року ми тричі методом толоки ремонтували дорогу а бурштинці, котрі проходили і бачили це все, говорили що ми вкрали асфальт і тепер шутром закидаємо. Важко щось робити у такій ситуації. Ремонт доріг майже не фінансують. Тож поки не буде зроблена основна дорога - на Львів-Івано-Франківськ, за Калуську ніхто не візьметься. Взагалі в державі вже асфальт ремонтувати немає сенсу. Треба всюди ставити новий. Цей вже себе віджив. Цим ми і почали займатися на місцевому рівні капітально ремонтуючи наші міські вулиці. Ті, які відносяться до нашої компетенції. Не вистачає на все коштів. Сподіваємось навесні довершити розпочаті восени роботи. Ви бачите, що навіть зараз ми продовжуємо викладати бруківку в центрі міста до вулиці Калуської. Сподіваюсь вже скоро матимемо красиву Бурштинську стометрівку. На мою думку ці роботи варто було б продовжувати і надалі, але це вже буде проблема наступної каденції та наступного міського голови.
Звертаю вашу увагу на сортування сміття у місті. Зараз ми сортуємо 6 видів сміття, але на жаль, коли придивитися, в жодному контейнері немає чітко посортованих відходів. Це є питання свідомості. Я не знаю як вже роз’яснювати і як писати людям про сортування.
Ця міська рада прийняла рішення про будівництво у місті двох нових церков та одної каплички. Намагаємось приділяти увагу усім і не робити різниці між парафіями і вірами. До слова, у Бурштині проживає 38 національностей і кожна, по своєму, унікальна. Багато працівниками міської ради спільно з «Житловиком» зроблено робіт і біля нашого монастиря, який у 2014 році відвідав Блаженніший Святослав, що принагідно освятив там наріжний камінь будівництва нової церкви Святої Софії премудрості Божої.
Щорічно проводиться робота з впорядкування кладовища.
Хочу, щоб ви знали, що наші вимоги по бюджету на рівні потреб міста обласного значення є 70 мільйонів гривень. Мінфін та область можуть забезпечити нам бюджет рівно на половину. 35 мільйонів гривень нам бракує і це не є проблема одного Бурштина. Це є проблема багатьох українських міст. І ми, розуміючи, що бюджетний рік буде важким, для забезпечення функціонування бюджетних структур підготували порядка 20 земельних ділянок та три об’єкти комунальної власності на аукціон. Реалізувавши це все ми можемо поповнити міський бюджет на солідну суму. Звичайно, що ці об’єкти не будуть реалізовані вже з нового року, але маю надію, що в другому півріччі, вже після виборів їх вдасться продати. Тож фундамент до успішного завершення бюджетного 2015 року ми заклали.  
Користуючись нагодою вітаю усіх з Новим Роком, з Різдвом Христовим. Щастя вам здоров’я та мирного неба над головою. Проведіть Різдво в український спосіб: з вишиванками, з колядою, з рідними та близькими. Всього вам найкращого.

 

Переглядів: 831 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: