Субота, 20.04.2024, 00:53
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Грудень » 5 » Зі святом!
21:41
Зі святом!

7 грудня – це професійне свято всіх тих, хто трудиться у сільських, селищних, міських, районних та обласних радах, а також тих, хто представляє багатотисячний загін народних обранців. Крім того, місцеве самоврядування – це давня слов’янська та давньоруська традиція, яка бере свій початок з часів Київської Русі, отримує подальший розвиток у формі магдебурзького права, самоврядування на українських землях, що перебували у складі Московської імперії та Австро-Угорської монархії, місцевого самоврядування в Українській Народній Республіці, організації місцевого управління в УРСР тощо. Про особливості місцевого самоврядування говоримо з секретарем ради Катериною Миколаївною Соронович.
- Катерино Миколаївно, кому як не Вам, секретарю міської ради, найкраще відомо про що то за свято святкують 7 грудня...
- З прийняттям Конституції України у 1996 році місцеве самоврядування отримало конституційний статус і стало однією із засад конституційного ладу України. 21 травня 1997 року було прийнято Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», який, відповідно до Конституції України, визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації і діяльності, правового статусу і відповідальності органів і посадових осіб місцевого самоврядування.
Саме свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента України «Про День місцевого самоврядування» від 25 листопада 2000  року. Саме цього дня, 7 грудня 1990 року, Верховна Рада України вперше ухвалила Закон України "Про місцеве самоврядування".
- Наша держава вкотре планує реформу місцевого самоврядування...
- Справді, мабуть, усі, хто має сьогодні відношення до роботи в місцевому самоврядуванні, усвідомлюють необхідність реформ у цій галузі, і в першу чергу — потребу в децентралізації влади з розвитком сильних інститутів місцевого самоврядування на місцях. Ця провідна форма державної організації розвинених країн світу вже підтвердила свою економічну перевагу над централізованою системою. Дуже показовим є приклад проведення такої реформи в сусідній Польщі. У результаті проведеної у Польщі наприкінці дев’яностих років адміністративно-територіальної реформи стало можливим формувати й контролювати органи публічної влади, спираючись на інститути самоврядування і громадянське суспільство, з’явились нові можливості для прискореного соціально-економічного розвитку громад, повітів та воєводств.
- Розкажіть щось представницький орган місцевого самоврядування у Бурштині.
- До вищого представницького органу  міста  депутати  шостого скликання (ті, що сьогоднішні - ред.) вперше обирались за змішаною системою. 15 з них отримали свої мандати здобувши перемогу у мажоритарних округах, 15– пройшли за партійними списками. Хочу відзначити, що серед  депутатів  нинішньої   міської ради  9 депутатів   мають досвід роботи у попередніх скликаннях. Це зокрема Володимир Дикопавленко, Любов Іванків, Микола Коробань, Ганна Матіїшин, Любомир Николайко, Оксана Попович,Богдан Рибчук  та Володимир Турчин.
Напередодні відзначення Дня місцевого самоврядування звертаюсь до депутатів  міської ради та до всіх, хто працює у цій сфері, з найщирішими словами привітання. Адже місцеве самоврядування – це вибір вільних громадян, які довіряють, обраним ними представникам і наділяють їх владними повноваженнями. Бажаю нам усім міцного здоров’я, щастя, добра, творчої сили,  миру, спокою, нових плідних здобутків у справі подальшого соціально-економічного, культурного та духовного розвитку територіальних громад.

Переглядів: 656 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: