Четвер, 25.04.2024, 07:51
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 21 » Василь Кузів: «Вірю, що наш оркестр досягне тих вершин і титулів, на які заслуговує»
14:38
Василь Кузів: «Вірю, що наш оркестр досягне тих вершин і титулів, на які заслуговує»
   Однією із візитівок нашого міста є безперечно муніципальний духовий оркестр, котрий ось уже впродовж восьми років зачаровує не лише бурштинців своїми чудовими мелодіями. Сьогодні ближче представляємо цей колектив. Пропонуємо увазі наших читачів розмову з керівником муніципального оркестру Василем Кузівим, який є своєрідним двигуном цього яскравого і самобутнього колективу.
- Пане Василю, розкажіть коротко про історію створення Вашого колективу.
 - У 2004 році за ініціативи тодішнього міського голови Ярослава Олійника, коли Бурштин готувався відзначити своє 450-річчя, був створений муніципальний духовий оркестр. Ця робота була започаткована у лютому місяці, коли ентузіасти на добровільних засадах розпочали репетиції. Сьогодні принагідно хочу подякувати директору енергетичного коледжу Олександру Джурі, котрий надав нам тоді можливість займатися у залі цього навчального закладу. За короткий проміжок часу наш колектив став цілком пристойним професійним духовим оркестром із своїм репертуаром та сталим складом учасників.
- Під чиїм, так би мовити, підпорядкуванням знаходиться сьогодні Ваш оркестр, хто фінансує та утримує колектив?
 - На сьогодні ми муніципальний духовий оркестр, у міському бюджеті закладені кошти на нашу діяльність, щомісяця учасники нашого оркестру отримують відповідну платню.
 - Скільки на даний час в оркестрі виконавців?
 - До складу оркестру входить 28 чоловік. Принагідно хочу зазначити, що усі вони мають музичну освіту. Найнижчий рівень музичної освіти – це музична школа. Таких у нас лише двоє, решта учасників закінчили музичне училище або навіть консерваторію.
 - Це та кількість, яка відповідає стандартам духового колективу?
 - Не можна так говорити, що існує певна межа. Кількісних обмежень немає: може бути і 30 учасників, і 40, і 60, а то і більше.
 - Духові інструменти, котрими користуєтесь, за чий кошт вони придбані?
 - Це особисті інструменти учасників нашого колективу. Централізованої закупівлі інструментів за кошти міської ради не було, хоча це конче необхідно зробити. Також потрібно оновити і сценічний одяг, адже костюми і сорочки були закуплені ще на початку створення колективу, але на літній період, а саме у цей час ми виступаємо чи не найчастіше, вони запаркі.
 - Якими критеріями користуєтесь при визначенні репертуару Вашого оркестру?
 - Репертуар дуже різноманітний, адже коли доводиться виступати на рівні фестивалів, то там перед усіма учасниками ставиться вимога, аби ці духові колективи мали у своєму виконавському арсеналі і естрадні композиції, і фольклорні, і класичні. Тому впродовж усієї нашої діяльності прагнемо щоразу оновлювати репертуар, вносити щось нове, сучасне та живе, адже музика, як і життя, не стоїть на місці, а постійно перебуває у процесі розвитку. І наше завдання не відставати від плину бурхливого сьогодення.
 - Якими досягненнями може пишатися колектив?
 - Нещодавно на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Карпатські передзвони», що проходив у курортному містечку Моршин Львівської області, наш колектив посів друге місце. В Івано-Франківську щороку у вересні-жовтні проводиться огляд усіх муніципальних оркестрів нашої області. Ми незмінні учасники цих оглядів. На цьому оркестровому дійстві не визначають переможців, а колективи дають концерти для людей. За час свого існування наш колектив дав дуже багато концертів. Це і виступи на фестивалі в Болехові, і концерти у наших побратимів-енергетиків у Добротворі та Ладижині.
 - Чи маєте спонсорів, себто підприємства, фірми чи особи, котрі фінансово допомагають оркестрові?
 - Надзвичайно велику фінансову допомогу та моральну підтримку нам надавало як керівництво Бурштинської ТЕС, так і прості працівники електростанції. Можливо, саме завдяки їхній спонсорській опіці нашого колективу ми змогли здійснити стільки поїздок на фестивалі, конкурси та творчі концерти. Сьогодні хочу висловити особливу подяку багатолітньому директору Бурштинської ТЕС Мирону Романіву та голові профспілкового комітету Ігорю Столяру. Сподіваюся, що і у майбутньому наші стосунки з Бурштинською ТЕС будуть лише плідними.
 - Пане Василю, плани на майбутнє?
 - У нас є великі плани, маємо мету, цілі, але усе, на превеликий жаль, впирається у кошти, яких завше бракує. Ми б хотіли прийняти участь у фестивалі за межами України. Скажімо, хоча б у Польщі. Свого часу нас запрошували на фестиваль до Франції, навіть була запланована туди поїздка, але, знову ж таки, за браком коштів довелося від неї відмовитися. Хоча я переконаний, що саме участь нашого колективу у таких фестивалях надзвичайно багато додала би нам у плані виконавської майстерності.
    Кілька років тому за моєї ініціативи у Бурштині постав ансамбль юних барабанщиків. Однак, час не стоїть на місці. Наразі діти підросли, закінчили школу і подалися у світи здобувати освіту. Цьогоріч з початком навчального року буду намагатися відновити діяльність ансамблю барабанщиків.
   Також мрію, аби у нашому місті був створений дитячий духовий оркестр.
 - Кого б із учасників оркестру відзначили особисто?
 - Я не хочу когось виокремлювати, адже це люди, я не побоюся цього слова, котрі є фанатами своєї справи, які безмежно люблять музику і віддаються їй до останку. Тому, користуючись нагодою, хочу подякувати усім учасникам колективу за їхню працю і щиро вірю у те, що наш оркестр буде рухатися лише вперед і досягне тих вершин та титулів, на які заслуговує.
 - Дякую, пане Василю, за цікаву розмову і бажаю муніципальному оркестру Бурштина лише творчих злетів.
Розмову вів Андрій Міліченко

Василь Кузів. Народився у 1967 році в селі Озеряни Галицького району. Після закінчення восьмирічної школи навчався в Івано-Франківському музичному училищі імені Січинського. Відтак служба в армії, де два роки грав у полковому оркестрі. Працював в Івано-Франківську. Наразі викладач Бурштинської музичної школи. Одружений. Виховує сина та двох доньок.
Переглядів: 1081 | Додав: vovak | Теги: муніципальний оркестр, Василь Кузів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: