Вівторок, 23.04.2024, 14:23
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 3 » Свято рідної мови «Моя люба мово, мово українська. Скільки в тобі рідного! Скільки в тобі близького»
12:28
Свято рідної мови «Моя люба мово, мово українська. Скільки в тобі рідного! Скільки в тобі близького»

Щороку 21 лютого відзначаємо Міжнародний День рідної мови. Це порівняно молоде свято до календарів усього світу ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію. Де і коли народилася традиція Міжнародного Дня рідної мови? Історія свята, на жаль, є сумною. Цей день святкується з присмаком гіркоти. Адже саме 21 лютого 1952 року в Бангладеші заборона урядом використання в країні бенгальської мови стала причиною масових заворушень. Влада жорстоко придушувала демонстрацію протесту. Відтоді цей день у Бенгладеші став днем полеглих за рідну мову.
Минуло багато років. Тільки в жовтні 1999 року сесією Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови. З 21 лютого 2000 року цей день відзначається  і в нас.
Як море починається з річки, так українське слово - з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, поглиблювалося під пером Івана Котляревського, Тараса Шевченка та інших видатних письменників.
Мова-це не просто звуки, це голос народу. Втрата мови веде до зникнення самої нації. Тому наш народ протягом віків бореться за її збереження. Українська мова  Вона нам рідна, як мати, батько, як земля, на якій ми зростаємо, живемо.
Спробуємо уявити один день свого життя без мови. Ось ви прокидаєтесь, мовчки одягаєтесь, снідаєте, виходите на вулицю. А тут мовчазні постаті проходять повз вас і ніхто не сперечається. Стоїть мертва тиша...
Справді важко уявити наше життя без мови. Адже вона- найголовніший засіб людського спілкування.
Віками народ творив свою мову. І стала вона однією з найбагатших мов у світі. У 1928 році на Міжнародному конкурсі мов у Парижі українську мову визнали однією з наймелодійніших мов у світі після французької та італійської.
І сьогодні одним з найважливіших питань є впровадження української мови в життя широких мас населення. Бо ж справді, ж якщо ти їси український хліб, отримуєш заробітну плату українськими грошима, люби і поважай українську мову. 
Працівники Бурштинської міської дитячої бібліотеки провели Свято рідної мови «Моя люба мово, мово українська, Скільки в тобі рідного! Скільки в тобі близького»  з учнями ЗОШ № 2 3-б (кл. керівник Ветриховська І.А.) Учні відгадували мовні загадки, розшифровували ребуси, акровірші. Грали у гру «Покажи-відтвори»(пантоміма). 
Бурштинська міська 
дитяча бібліотека

Переглядів: 606 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: