Четвер, 25.04.2024, 15:51
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Серпень » 18 » Порушення трудового законодавства являється головним чинником загострення стану соціально-трудових відносин в трудових колективах міста
12:38
Порушення трудового законодавства являється головним чинником загострення стану соціально-трудових відносин в трудових колективах міста

Згідно статті 43 Конституції України кожен громадянин має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.
Порушення роботодавцями трудового законодавства негативно позначається на соціально-трудових взаємовідносинах між працівниками, роботодавцями та державою. Фактична залежність працівників від роботодавця, затримка з виплатою заробітної плати супроводжуються зростанням протестної поведінки працівників та можуть призвести до виникнення колективного трудового спору (конфлікту).
Сьогодні країна перебуває у стані економічної кризи і це лише загострює потребу суспільства у досягненні соціального балансу між найманими працівниками, роботодавцями і державою. Всі демократичні країни визнали необхідність інституалізації механізмів забезпечення соціальної злагоди та миру. Проблеми економіки і суспільного життя, в тому числі у сфері застосування найманої праці, вирішуються позитивно, якщо реалізується орієнтація сторін конфлікту (якщо такий виник, або назріває) не на конфронтацію, а на досягнення соціальної злагоди та узгодження інтересів різних суспільних груп. Найманий працівник повинен відчувати, що він соціально захищений і йому гарантовано такий захист законами України. Проте на практиці досить часто спостерігається зворотня ситуація, коли грубо порушуються права найманих працівників, не дотримується трудове законодавство в частині охорони праці працівника, дотриманні мінімального розміру заробітної плати, дотриманні міжпосадових та міжкваліфікаційних співвідношень в оплаті праці, в частині своєчасної виплати заробітної плати та виплати компенсації частини втрати заробітної плати через несвоєчасну її виплату, що негативно впливає на стосунки між найманими працівниками та адміністрацією підприємств, установ, організацій та призводить до загострення стану соціально-трудових відносин та виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).
Для сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяння взаємодії сторін соціально-трудових відносин у процесі врегулювання колективних трудових спорів, що виникли між ними, а також для забезпечення здійснення соціального діалогу, вироблення узгоджених пропозицій щодо розвитку соціально-економічних та трудових відносин в Україні створена Національна служба посередництва і примирення (НСПП), яка має свої відділення в усіх областях України. 
Аналізуючи стан соціально-трудових відносин у м.Бурштин досить часто до порушення трудового законодавства та не дотримання соціальних гарантій призводить відсутність колективного договору, що дає змогу керівникам підприємств, установ, організацій використовувати норми трудового законодавства з точки зору особистої доцільності.
Кайдан Л.- завідувач сектору з питань праці, контролю за правильністю призначення пенсій, соціальних допомог, субсидій та зв’язків з громадськістю

 
Переглядів: 559 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: