П`ятниця, 19.04.2024, 20:00
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 27 » Петро Курляк: ми зробили це разом
23:42
Петро Курляк: ми зробили це разом

У минулому номері ми вже повідомляли бурштинців про новий статус міста, наданий Бурштину рішенням сесії Верховної ради. Сьогодні ж говоримо з міським головою Петром Курляком, котрому довелося, а може й випало за честь, завершувати справу розпочату попередниками.
- Петре Івановичу, які перші враження та плани?
- Насамперед хочу привітати всіх бурштинців, мешканців нашого міста, депутатський корпус, членів виконкому з позитивним голосуванням у Верховній Раді щодо надання місту Бурштину статусу міста обласного підпорядкування. Це надзвичайно важливе рішення для нас - практично реалізація нашої давньої мрії. Мрії, яка бере початок у далеких 90-х роках. Мрії, яку пробували втілити в життя багато міських голів. Я радий, що саме нам вдалося зреалізувати цей проект. Ми потратили три роки часу для здійснення цього задуму.
- Котрий з етапів втілення цієї мети був найважчим? Адже до статусу місто йшло вже давно.
- Рішення, точніше прохання про надання такого статусу Бурштину було прийнято на міській сесії ще за часів головування Ярослава Олійника. Рішення на рівні районної ради приймалося дещо пізніше. Пам’ятаю, тоді я вже був депутатом вищезгаданої ради. Саме з цього часу і почалася моя участь у цьому важливому процесі.
Проте найважчим етапом  проекту стало отримання позитивного рішення на рівні області. Для подачі відповідного пакету документів по статусу міста нашою командою було опрацьовано нове обгрунтування і, відповідно, довелося повністю переробити всі документи. Ми акцентували увагу не на Бурштинську ТЕС, як було у попередніх обгрунтуваннях, а загалом на місто. Це, напевно, і стало перевагою.
- Чи вірили ви у те, що вдасться реалізувати цю ідею на рівні Врховної Ради?
- Чи вірив я - питання риторичне, але скажу, що на всіх етапах реалізації цього амбітного проекту скептиків вистачало. Для багатьох у Бурштині реалізація цього проекту задвалася неймовірною. Знаю вислови багатьох мешканців міста з цього приводу, знаю як до цього ставилися депутати різних рівнів і скликань. Не всі підтримували ці кроки, але ми на це не зважали і досягли успіху.
Звичайно, що це не є заслуга тільки нашої міської ради. Щиро дякую за допомогу нашим друзям, колегам, побратимам - депутатам з обласної ради. Зокрема свободівцям голові обласної ради Василю Скрипничуку та депутату Верховної Ради Олександру Сичу, депутату ВР від тоді ще «Фронту змін» Володимиру Шкварилюку, нардепу від фракції «Батьківщина» ВасилюГладію, котрий і вів це питання у парламенті до  позитивного вирішення. Він готував пакет документів, був заступником голови профільного комітету ВР з питань адміністративного устрою та доповідав з трибуни по питанню Бурштина. Вдячний і всім депутатам, що підтримали це рішення.
- Якщо до конкретики - що дає місту такий статус?
- З першого січня 2015 року ми будемо мати більший бюджет. Якщо сьогодні він складає приблизно 11 мільйонів гривень, то бюджет міста обласного значення буд становити близько 40 мільйонів гривень. Це дасть змогу за кошти бюджету розвитку зробити набагато більше корисних справ і вирішити більше нагальних проблем. Буде створено близько 70 нових робочих місць. Місто стане зручнішим для проживання, адже будуть створені у місті всі необхідні служби: міський суд, виконавча служба, повноцінне відділння міліції, пенсійний фонд, управління соціального захисту, управління фінансів, управління культури, освіти та багато інших важливих структур. Це дасть змогу ефективніше і повноцінніше обслуговувати мешканців нашого міста і вирішувати їхні нагальні питання.
Усе це буде реалізовано з 1 січня, зараз ведемо пошук приміщень та обговорення процесу створення служб.
- Чи допоможе новий статус пришвидшити процес створення індустріального парку, над котрим працює ваша команда?
- Справді, наступним нашим архіважливим завданням, яке стає реальним до реалізації, оскільки у нас з’являються додаткові кошти - початок будівництва індустріального парку на землях бурштинської міської ради (37 гектарів - ред.). Це дасть змогу демонолізувати місто (сьогодні місто на 90% залежить від роботи БуТЕС тобто є моно містом - ред.), та створити у майбутньому до 500 нових робочих міст. Створити нову потужну виробничу базу. Це є зараз прерогативою і нашим завданням №1.
Нагадую, що над створенням індустріального парку наше місто працює вже більше двох років. Більше, ніж над цим питанням працйює на сьогоднішній день наша держава. Адже тільки в кінці 2012 року було створена державна агенція з питань створення індустріальних парків. А на той момент ми вже мали налагоджену співпрацю з двома індустріальними парками - у Жешуві (Польща) та Ескішехірі (Туреччина). Тож ми переконані що цй проект є реальним до реалізації і він кардинально змінить обличчя нашого міста.
- Дякую за розмову. Успіхів.
- І вам дякую, принагідно хочу нагадати бурштинцям, що наближаються святкові дні. Місто готується до свят. Маю прохання до мешканців міста - не смітіть, бо чисто не там де прибирають, а чисто там, де не смітять. Хочу також нагадати, що засмічування рідної землі віднесено до християнського гріха і канонізовано папою Іваном Павлом ІІ. Тому прошу вас і самим не смітити і робити зауваження  тим хто цього не розуміє. Адже маємо вже прикрий випадок на Герцена. Справді два тижні тому було дуже багато сміття навколо будинку де колись знаходилась поліклініка (позаду ТЦ «Колібріс»). Цей будинок сьогодні належить фірмі «Західрембуд» і міська рада не повинна прибирати на цій території. Але ми провели це прибирання і вивезли близько 30-ти кубів сміття. Проте вже за тижднь сміття знову було багато. І це є робота рук бурштинців. Ще раз звртаюся до вас і прошу підтримувати чистоту в Бурштині. Дякую за розуміння.
В.К.

 

Переглядів: 904 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: