П`ятниця, 29.03.2024, 11:02
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Червень » 22 » ЛІТНІЙ ТАРИФ!??
08:59
ЛІТНІЙ ТАРИФ!??

Травневі рахунки за послуги ЖКГ, рознесені у червні, змусили багатьох бурштинців схопитись за голову. Причому увесь удар прийшовся на гаманці тих, хто отримує субсидію. 
Що сталося і що з тим робити у понеділок-вівторок запитували в керівництва КП «Житловик» та у міській раді усі, хто мав на те  час і бажання. 
Не полінувалися і ми. Тож на другій сторінці читайте про нововведення на ринку тарифів в Україні, котрі зачепили й наше енергетичне місто.

 

Отож, замість очікуваних невеликих сум у платіжках за житлово-комунальні послуги влітку жителі Бурштина (ті, що отримують субсидії від держави) побачили дуже цікаві цифри. Власне, на послуги водопостачання та обслуговування будинків ціни лишились ті самі, натомість значно зросла плата за тепло.
Натомість минула сесія Бурштинської міської ради прийняла тільки проект нових тарифів, котрий представлений на розгляд громадськості (ми публікували у минулому номері), тож цифри ще не затверджені.
Щоб роз’яснити ситуацію ми звернулись до КП «Житловик» і ось що почули:
«Сьогодні виникає дуже багато питань стосовно зменшення нарахувань, а, відповідно, і розміру субсидій на опалення за період грудень 2015 року - лютий 2016 року. 
Перш за все, слід відмітити, що  постановою КМУ від 30.10.2015 року за номером 1037 внесені зміни до «правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», які затверджені  Постановою КМУ №630 від 21.07.2008 року.
Ці зміни стосуються плати за послугу з централізованого опалення лише категорії споживачів «населення», у яких відсутні прилади обліку теплової енергії (будинкові та квартирні), Змінами передбачено особливості нарахування плати за опалення з урахуванням не нормативної, а фактичної температури зовнішнього повітря і фактичної кількості днів надання послуги. 
Отже, нормативні показники (додаток №4 КТМ 204), які взято до розрахунків тарифу на послугу з централізованого опалення (7.94 грн./м.кв) складали:
січень -5.1 градусів С;
лютий -3.7 градусів С;
березень +1.3 градусів С.
а опалювальний період - по 15 квітня.
Натомість, за даними Івано-Франківського обласного центру з гідрометеорології, середньодобова фактична температура повітря була:
- січень - 3.4 градусів С;
- лютий +3.7 градусів С;
- березень +4.8 градусів С.
Крім того, опалювальний період закінчено не 15 квітня, а 4 квітня. Тобто на 11 днів швидше.
Отже, було перераховано розмір щомісячної плати за опалення, яка склала:
- січень -7.35 грн./м.кв.
- лютий - 5.22 грн. /м.кв.
- березень - 6.26 грн./м.кв.
А при розрахунку субсидії приймались нарахування за опалення виходячи із тарифу 7.94 грн./м.кв.
Таким чином, розмір нарахувань за опалення  за вказаний період був суттєво зменшений, як за рахунок зменшення плати за один квадратний метр площі, так і за рахунок зменшення кількості днів опалювального періоду. А оскільки розмір субсидій залежить від розміру нарахувань, то, відповідно, було проведено перерахунок субсидій, які також суттєво зменшились».
У відділі соціального захисту населення Бурштинської міської ради нам пояснили, що:
«Такі цифри у платіжках зумовлені тим, що 30 квітня 2016 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 року № 319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою внесено зміни, зокрема, до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (зі змінами)».

Зокрема у методичних рекомендаціях до постанови пише:
«Стосовно призначення субсидій особам, які мають право на пільги  
Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 року №319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (далі – Постанова) передбачено, що особам, які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, при призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без врахування пільг. У разі призначення таким особам житлової субсидії їм не нараховуються відповідні пільги.
У зв’язку з цим з травня 2016 року необхідно здійснити перерахунок діючих субсидій, які розраховувалися з урахуванням пільг.
Якщо субсидія призначається на наступний період з квітня 2016 року, вартість послуг у квітні береться з урахуванням пільг.
Стосовно призначення субсидії на оплату послуг з управління будинком
Постановою доповнено перелік послуг, на оплату яких призначається субсидія послугою з управління будинком.
Оскільки вартість послуг з управлінням будинком визначається за домовленістю сторін, призначення субсидій на оплату витрат на управління будинком буде можливим після затвердження Мінрегіоном нормативно-правових документів щодо їх граничного розміру для надання субсидій.
Стосовно призначення субсидії особам, які орендують житло.
Постановою доповнено норму щодо призначення за рішенням комісії субсидії особі, яка зареєстрована, але фактично не проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, умовою щодо нарахування цій особі плати за житлово-комунальні послуги.
Зазначене викликано тим, що у випадках, коли за відсутності засобів обліку комунальних послуг кількість зареєстрованих у житловому приміщенні осіб відрізняється від кількості осіб, які орендують житло, ускладнюється розрахунок житлової субсидії через невідповідність вартості послуг. Таким чином, плата за послуги має нараховуватися на кількість осіб, які орендують житлове приміщення. При цьому не вимагається відкриття особових рахунків на сплату послуг на особу, яка орендує житло.
Про період врахування доходу для призначення субсидії
 Виключено норму щодо можливості призначення субсидії на підставі доходів за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія, а також щодо врахування розміру пенсії за останній місяць перед зверненням.
Відтепер субсидія розраховується на підставі доходу осіб за попередній календарний рік, а субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, яка призначається у І кварталі, - на підставі доходу за перші три квартали попереднього календарного року».

Самі методичні рекомендації до цієї постанови складають 5 сторінок тексту, тож за бажанням їх у повному обсязі можна переглянути на сайті Міністерства соціальної політики. Зрештою, у наступному номері продовжимо друк і на сторінках «Бурштинського вісника»
Також у четвер стало відомо, що  ці «збільшені платежі» - одноразове підняття вартості. Також міський голова Роксолана Джура дала доручення КП «Житловик» вжити заходів щодо розтермінування оплати за цими новими платіжками. Тож наразі робиться усе, щоб тиск на незахищені верстви населення пом’якшити.
В.К.

Переглядів: 691 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: