П`ятниця, 26.04.2024, 06:50
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 3 » Хвороба викликана вірусом Зіка
08:17
Хвороба викликана вірусом Зіка

Вірус Зіка — вірус, що поширюється комарами, був уперше виявлений у макак резус в Уганді в 1947 році в рамках роботи мережі моніторингу за лісовою формою жовтої лихоманки. Потім, в 1952 році вірус був виявлений у людей в Уганді й в Об’єднаній Республіці Танзанія. Спалахи хвороби, викликаної вірусом Зіка, зареєстровані в Африці, Північній і Південній Америці, Азії й Тихоокеанському регіоні.
Вірус Зіка передається людям при укусах заражених комарів роду Aedes, в основному виду Aedes aegypti, що живуть у тропічних регіонах. Ці ж комарі є переносниками лихоманки Денге, Чикунгуньи й жовтої гарячки. 
 Цей комар може перебувати в стані сплячки й виживати в регіонах з більш низькими температурами. 
Комарі Aedes літають на відстань, максимум, 400 метрів. Але люди можуть ненавмисно перевозити їх з одного місця в інше (наприклад, у багажнику машини, на рослинах). Якщо комарі виживуть в умовах нового  температурного клімату, вони теоретично здатні до репродукції на новому місці й інтродукції вірусу Зіка в нових районах.
Інкубаційний період (час із моменту контакту з вірусом до появи симптомів) хвороби, викликаної вірусом Зіка, точно не відомий, але, імовірно, становить кілька діб. Симптоми захворювання:  підвищена температура, висип на шкірі, кон’юнктивіт, біль у м’язах і суглобах, нездужання й головний біль. Ці симптоми звичайно слабко виражені й зберігаються протягом 2-7 днів. 
На теперішній час органи й установи охорони здоров’я досліджують потенційний зв’язок між мікроцефалією й вірусом Зіка, крім інших можливих причин. Однак для кращого розуміння будь-яких  можливих зв’язків необхідні додаткові наукові дослідження.
Для більшості людей, у яких діагностується хвороба, викликана вірусом Зіка, діагноз заснований на клінічних симптомах і відомостях епіданамнезу (наприклад, про укуси комарів або поїздки у райони з відомою циркуляцією вірусу Зіка). Діагноз може бути підтверджений у лабораторії шляхом тестування крові.
Найкращим захистом від вірусу Зіка є попередження укусів комарів. Це також захистить людей від інших хвороб, що передаються комарами, таких як Денге, Чикунгунья й жовта лихоманка.
Для цього необхідно використовувати репеленти; носити одяг (переважно світлий), що максимально закриває тіло; використовувати фізичні бар’єри, такі як сітки, закриті двері й вікна; і спати під москітними сітками. Важливо також спорожняти, мити й закривати ємності, у яких може накопичуватися навіть невелика кількість води, такі як відра, квіткові горщики й шини, з метою знищення можливих місць розмноження комарів
До появи додаткових даних вагітні жінки й жінки, що планують вагітність, повинні проявляти особливу обачність для захисту від укусів комарів. 
Туристи повинні дотримувати основних зазначених вище заходів безпеки для захисту від укусів комарів. 
Люди, інфіковані вірусом Зіка, повинні багато відпочивати, пити багато рідини й приймати звичайні препарати для усунення болю й лихоманки. При збільшенні симптомів необхідно звернутися за медичною допомогою й рекомендаціями. На даний час вакцини від цієї хвороби не існує.
Тож звертаємось до тих, хто планує подорожі до країн тропічного та субтропічного клімату, будьте ОБЕРЕЖНІ!
Лікар – епідеміолог  Боднар Оксана

Переглядів: 647 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: