П`ятниця, 29.03.2024, 12:59
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Червень » 6 » Ігор Харів: «Бурштинці мають жити достойно, оскільки вони на це заслуговують»
20:26
Ігор Харів: «Бурштинці мають жити достойно, оскільки вони на це заслуговують»

Близько року пройшло після того, як вступив в дію Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», саме тому на сьогоднішній день  для бурштинців досить гостро постають питання  створення ОСББ, вибору управителя та надавача комунальних послуг для своїх будинків. Про це та про інші актуальні теми ми поговорили з членом депутатської комісії з питань будівництва, архітектури та ЖКГ Ігорем Романовичем Харів.


- Ігоре Романовичу, бурштинці вперше обрали Вас депутатом, чи відповідає реальність роботи в раді Вашим очікуванням, чи вдається реалізовувати програму, з якою йшли на вибори?
- Перш за все, хочу подякувати всім хто мене підтримав і проголосував за мене на виборах - намагатимусь виправдати усі сподівання та надії. Треба сказати, що за цих кілька місяців каденції трохи розчарувався у роботі депутатів, у політиці (бо не все так просто, як здається на перший погляд) і у виборцях. На жаль, люди у нас дуже пасивні, можливо, на таку позицію впливають наші політики, яким люди більше не довіряють. Але як би там не було, я вважаю, що ми змушені об’єднуватися і наші проблеми в місті вирішувати спільними зусиллями. Багато бурштинців не розуміє суті громадської роботи й роботи депутата. Для багатьох навіть стає справжнім відкриттям, що роботу депутатів місцевих рад не оплачують. Часто закидають, мовляв, та за що вам зарплату платять?! Доводиться постійно пояснювати, що депутати місцевих рад працюють виключно на громадських засадах і заробітна плата їм не виплачується, що наших людей дуже дивує. 
Що стосується виборчої програми, то як такої її у мене не було, а було бажання після Революції Гідності змінити щось в цій країні і, зокрема, в нашому місті. Вникнувши трохи в роботу, я  зрозумів, що коштів досить мало для того, щоб зробити заплановане у місті. Сподіваюся, що ситуація змінитися на краще після прийняття реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, внаслідок чого зможемо отримати додаткове фінансування. Крім цього, у Бурштині потрібно активно працювати над розвитком індустріального парку, над залученням інвесторів. Це дасть можливість створити нові робочі місця у місті і отримати додаткові кошти до місцевого бюджету. 
Вважаю, що першочергово потрібно вирішувати проблеми, які найбільше хвилюють бурштинців -  ремонтувати дороги,  створювати достойні місця відпочинку для дітей та дорослих,   реформувати житлово-комунальне господарство. Велика проблема у нас з дахами, старими будинками, прибудинковою інфраструктурою – у цьому питанні я за те, щоб активно створювались ОСББ, які зможуть відстоювати власні інтереси та вирішувати проблеми, яких достатньо багато. 
- Тобто проаналізувавши ситуацію, яка склалася в місті на сьогоднішній день, Ви вже розробили своєрідну дорожню карту своєї депутатської роботи. Над чим працюєте на сьогоднішній день як депутат? Чи долучаєтесь до роботи, яку активно проводить в місті Бурштинська міська організація ВО «Свобода»?
- Так, план заходів, які буду ініціювати вже розроблений, а на сьогоднішній день я працюю над втіленням своєї ідеї - розмістити дитячий ігровий майданчик на вул. Міцькевича (в парковій зоні, де раніше знаходилось  колесо огляду).
Що стосується роботи ВО «Свобода», то, звичайно, я є співорганізатором і учасником усіх заходів, які проводяться в місті. Найбільше уваги ми приділяємо допомозі учасникам АТО (детальніше про це можна ознайомитися на офіційній сторінці організації в соціальній мережі Facebook). 
Також ми з однопартійцями багато уваги приділяємо патріотичному вихованню молоді. Зокрема, у цьому році відмітили кращих і активних учнів шкіл та гімназії, вручивши їм грамоти та подарунки, для того, щоб показати, що вони рухаються в правильному руслі, а інших спонукати бути більш активними і не боятись проявляти свої здібності, адже освічена, амбіційна та вольова молодь - це запорука сильної держави, це наша віра і наше майбутнє.
- 1 липня 2015 року прийнято Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Фактично на жителів покладають відповідальність за стан дому, і вони змушені або створювати ОСББ, або вибирати управляючого. Ви є членом депутатської комісії з питань будівництва, архітектури та ЖКГ, а отже, як ніхто інший знаєте про особливості цього закону. Що передбачає закон та чого чекати бурштинцям вже у цьому році. 
- Це закон, який фактично вніс революційні зміни до питання управління будинком. На жаль, у спадок від радянського періоду ми отримали необізнаність жителів про те, що мешкаючи у багатоквартирному будинку, відповідальність не закінчується порогом власної квартири.
Метою нового закону є надання громадянам можливості управляти своїм майном, він дає реальне «право голосу» співвласникам багатоквартирних будинків, адже за ним у кожному багатоквартирному будинку, навіть якщо в ньому не створено ОСББ, співвласники матимуть юридичний механізм прийняття спільних рішень, які стосуються їх будинку. А відповідальність за неналежне утримання будинку не перекладатиметься на когось, адже передусім за своє спільне майно відповідають самі співвласники  (або організації чи особи, котрим було передано співвласниками право на утримання будинку).
При впровадженні цього закону має зникнути монополія ЖЕКів на утримання будинків, натомість з’явиться конкурентний ринок для компаній, котрі надаватимуть послуги з утримання багатоквартирних будинків на договірній основі. Це, своєю чергою, сприятиме збільшенню кількості робочих місць у місті. 
Варто наголосити, що, вивчивши досвід дієвих ОСББ м. Львова чи м. Івано-Франківська, члени ОСББ дійсно отримують економію своїх коштів при сплаті за комунальні послуги.
Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» в першу чергу, спрямований на заохочення та популяризацію створення ОСББ, як найбільш ефективної форми управління багатоквартирним будинком.
- Відповідно до закону, у випадку, коли співвласники не визначаться із формою управління протягом року із дня набуття чинності закону, тобто до 1 липня 2016 року, то управителя призначає виконавчий орган місцевої ради. Хто такий управитель, які його функції?
- Згідно з новим законом, управитель багатоквартирного будинку — фізична особа-підприємець або юридична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, яка, за договором із співвласниками, забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб. І головне - керуючий несе відповідальність  (наприклад: якщо завдано збитків - впала бурулька з даху на машину під будинком, відповідає той хто керує, якщо немає керуючого всі мешканці відповідають солідарно, пропорційно площі своїх квартир).
Тобто, теоретично, якщо мешканці задоволені своїм комунальним ЖЕКом, то вони зможуть залишити його управителем свого будинку.
Щодо безпосередньо діяльності управителя, слід зауважити, що управління здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком. Вартість послуг з управління визначається за згодою сторін та зазначається у договорі, причому умови договору повинні відповідати умовам типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України. Договір укладається строком на один рік; якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на наступний однорічний строк.
- Протягом квітня працівники міської ради та КП «Житловик» проводили зустрічі з мешканцями багатоквартирних будинків з метою надання їм роз’яснення щодо їх прав, обов’язків та відповідальності відповідно до даного Закону. Чи брали Ви, як член комісії ЖКГ, участь у цих обговореннях? Як реагують бурштинці на заплановані нововведення? Чи готові створювати ОСББ? Що Ви радите їм робити?
- Так, брав участь. Мене було включено в комісію, яка вела зустрічі з мешканцями багатоквартирних будинків. Що мене вразило, то це, повторюсь, пасивність наших бурштинців, адже вирішувалось дуже актуальне питання, а з кожним днем на зустріч приходило все менше і менше людей. За результатами опитування  мешканців будинку  ніхто не хоче створювати ОСББ. Аргументують це тим, що по-перше, будинки їм передали в недостатньо справному технічному стані, а по-друге,  у нас в місті немає альтернативи, немає жодної іншої організації, яка б змогла надавати комунальні  послуги, крім КП «Житловик». Маю надію, що найближчим часом це зміниться і ми будемо мати конкурентний ринок приватних комунальних підприємств, адже, як показує практика, тільки в конкурентному середовищі організації починають працювати якісно, намагаючись забезпечити собі більше клієнтів. Саме тому, нашим мешканцям я раджу все-таки створити ОСББ і стати справжніми господарями в своєму ж будинку.
- А особисто Ви підтримуєте ідею приватних житлово-комунальних підприємств, створення ОСББ?
- Так, підтримую, звичайно. На мою думку, це дуже добре - мешканці самостійно можуть приймати усі рішення щодо свого будинку, тобто найняти собі служби і послуги, які вони вважають за потрібне, провести ремонт будинку, здати в оренду підвальні приміщення, брати орендну плату за комунікації місцевих провайдерів, які розміщені на даху тощо. Кошти, які поступають на рахунок ОСББ, мешканці можуть використовувати і вести за ними повний контроль. Також великий плюс є в тому, що мешканці будинків самостійно дають оцінку виконаній роботі тієї чи іншої фірми, яка надала послуги і можуть розірвати контракт у разі поганого виконання роботи чи надання неякісних послуг. 
- Повернемося до Вашої депутатської роботи. Як Ви зустрічаєтеся зі своїми виборцями? З якими питаннями вони найчастіше звертаються? Які першочергові проблеми потрібно вирішити на Вашому окрузі?
- Я проживаю на своєму виборчому окрузі і постійно спілкуюся не лише зі своїми виборцями, а й з усіма жителями міста, оскільки багато звернень стосуються вирішення спільних міських проблем. Найчастіше звертаються з питаннями житлово-комунального характеру. В мене немає першочергових питань, вони всі важливі, тому я склав список з проблем, які я бачу на окрузі та проблем, на які під час зборів наголосили мені виборці  і поступово намагаюся їх вирішувати. 
Хотів би наголосити, що надають сил і наснаги слова мешканців округу, мовляв, оце справжній депутат, депутат від «Свободи», ми були і будемо за вас. Це, мабуть, найприємніший бік нашої депутатської роботи. Заради таких моментів і варто працювати. 
- І наостанок, яким би Ви хотіли бачити Бурштин наприкінці своєї каденції? 
- Мені набридло чути  і читати таку фразу, як європейське місто, Я хочу бачити наприкінці каденції українське патріотичне місто, в якому комфортно жити, розвивати бізнес, мати здорову конкуренцію, високий рівень працівників усіх галузей, які зможуть надавати якісні та професійні послуги мешканцям. 
Наостанок хочеться побажати читачам газети та мешканцям міста миру. Дай Боже процвітати Україні загалом і місту Бурштину зокрема. Бурштинці мають жити достойно, оскільки  вони на це заслуговують. Хочеться побажати, щоб якнайшвидше закінчилась ця складна ситуація в країні, щоб ми більше не ховали усією громадою молодих хлопців, щоб на теренах нашої держави не проливалась кров. Україна завжди платить дуже високу ціну за свою свободу – людські життя. А нема нічого ціннішого за життя. Тож миру і спокою всім.
- Дякую Вам, Ігоре Романовичу, за розмову, роз’яснення актуальних на сьогодні тем, сподіваюся, що читачі нашої газети зможуть почерпнути багато корисної інформації.
Олена Александрів

Переглядів: 1197 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: