Вівторок, 23.04.2024, 18:02
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 28 » Формула щастя
11:22
Формула щастя

Є такий стан людської душі, коли хочеться  злетіти в небо, сміятися і співати, дарувати свою радість усім, хто поряд. Таке почуття називають щастям. Але скільки людей  —  стільки й шляхів до щастя...  20 березня 2016 року в Бурштинській масовій бібліотеці з учасниками молодіжного клубу «Сучасник» відбувся діалог за круглим столом «Формула щастя», присвячений  Міжнародному дню Щастя. 
У кожного з нас своє розуміння бути щасливим і все ж ми спробували вивести формулу щастя. Простеживши етимологію слова «щастя», Марія Михайлівна пояснила, що старогрецьке слово «Eudaimonia» (справжнє щастя) складалося з двох слів — eu (добро) і daimon (божество), тобто дослівно означало, що доля людини знаходиться під заступництвом богів. У Римі слово «щастя» означало ім’я богині — Фортуна. Саме слово «Fortuna» мало ще два значення — удача і доля. Зі  словника Даля: «Щастя – благополуччя, земна благодать, бажання жити без горя, смутку, тривоги, спокій і задоволення, усе бажане, усе те, що заспокоює і задовольняє людину, за переконаннями, смаками і звичками її». Тобто, якщо вірити словникам, то це просто стан достатку, благополуччя і радості від повноти життя. Ші Цзін, китайський мислитель, висловив зміст щастя так: «Перший прояв щастя — довголіття, другий — багатство, третій — здоров’я, четвертий — любов і п’ятий — спокійна смерть».
Учасникам було запропоновано написати по п’ять складових цього стану душі і, крім цього, кожен з присутніх мав можливість висловити свою думку щодо «формули щастя». Хтось  написав, що «щастя — це коли тебе розуміють». Це дуже важливий момент у відносинах. Інших думка: «Насправді, бути щасливим — це бути вільною людиною. Бути вільним від якихось пристрастей, тобто бути безпристрасним. Бути вільним від слабкостей»; «Мати або робити те, що  радує, що приносить  позитивні емоції». Перераховуючи різні думки, щирі і відверті відповіді щодо щастя, можна сказати, що для більшості воно полягає в чомусь наочному і очевидному: в  здоров’ї, в удачі, в задоволенні, в упевненості у собі, в освіті, в досягненні мети, в пошані, в багатстві і т.п. Цікавим є те, що коли ми були маленькими, для щастя нам не потрібні були якісь причини. Задумайся: всі ми спочатку створені щасливими. Перше, що потрібно зрозуміти раз і назавжди: людина народжена для щастя —  почуття й стану повного, вищого задоволення. Людина має бути щасливою. Вона просто зобов’язана бути щасливою! Що може завадити нам стати щасливими? Люби людей, люби себе, і ти будеш щасливий! Кожна людина хоче, щоб його любили, створити сім’ю. Роби все, що ти можеш, в цьому житті, те, що тобі дано. Умій проживати кожен свій день повноцінним життям. Якщо ти відчуваєш внутрішній дискомфорт, внутрішнє падіння, — вмій вставати швидко.  
Учасники діалогу читали вірші  С. Глушко «А для щастя треба зовсім небагато», «Між іншим…», «Немає сенсу», «Щастя» і  « Для щастя треба мати значно більше…».
Читаймо  і думаймо над висловлюваннями відомих людей: «Найбільше щастя в житті — це впевненість у тому, що тебе люблять» (Віктор Марі Гюго), «Наше щастя залежить більшою мірою від того, як ми зустрічаємо події нашого життя, ніж від природи самих подій» (Олександр фон Гумбольдт), «Щастя полягає в тому, щоб любити робити те, що потрібно робити» (К.Гельвецій), «Щастя — як здоров’я: коли його не помічаєш, значить, воно є» (Іван Сергійович Тургенєв), «Якщо хтось стверджує, що щасливий завдяки Інтернету, то відразу стає ясно, наскільки він, бідний, нещасний» (Олена Єрмолова), «Необхідний аксесуар щастя — це впевненість, що живеш правильно» (Антон Макаренко), «Не женися за щастям — воно завжди перебуває в тобі самому» (Піфагор) і — вершина людської мудрості, проголошена  Козьмою Прутковим: «Якщо хочеш бути щасливим — будь ним!».
Марія Куйбіда, головний бібліограф
Бурштинської масової бібліотеки

 

Переглядів: 668 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: