Четвер, 25.04.2024, 07:03
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Жовтень » 27 » 4 нових дитячих майданчика – маленька радість для дітей
17:01
4 нових дитячих майданчика – маленька радість для дітей

4 нових дитячих майданчика – маленька радість для дітей
Однією із багаторічних проблем Бурштина є відсутність спеціально обладнаних міць відпочинку та проведення вільного часу для дітей. Це часто призводить до того, що діти швидше засвоюють погані звички, проводять своє дозвілля в небезпечних місцях, погано розвиваються фізично, менше спілкуються з ровесниками. Мабуть саме тому 4 проекти із 22 поданих на конкурс «Місто своїми руками» у 2014 році передбачали встановлення ігрових дитячих майданчиків.
Нагадаємо, що конкурс міні-проектів «Місто своїми руками» є ініціативою енергетичної компанії ДТЕК та проводиться в місті в рамках Стратегії соціального партнерства між ДТЕК та Бурштинською міською радою. Суть конкурсу полягає в тому, щоб мешканці, які мають спільні ідеї щодо вирішення певних проблем в місті об’єднювалися в ініціативні групи, домовлялися, готували проектні заявки та подавали їх на розгляд конкурсної комісії. Основною умовою конкурсу є надання ініціативними групами спів фінансування мінімум 10% від запитуваної суми, яка, в свою чергу, не мала б перевищувати 20 000 грн для одного проекту. Бюджет конкурсу у 2014 році становив 250 000 грн. З 22 поданих заявок перемогу отримали 15 проектів.
У 2013 році в рамках цього ж конкурсу було встановлено 2 дитячих майданчика – в парку по вул.. Міцкевича та по вул. В. Стуса, 9.
Одним із місць, де встановлено дитячий майданчик у цьому році став сквер імені Чорновола, який вже давно є улюбленим місцем відпочинку та користується широкою популярністю серед бурштинів, особливо серед батьків з маленькими дітьми. Завдяки Бурштинській міській раді у сквері проведено роботи з благоустрою, відремонтовано лавки, розпочали встановлення нових сміттєвих урн біля них. Щодня у сквері прогулюються багато дітей різного віку, проте для повноцінного відпочинку їм завжди бракувало дитячого майданчика. Вирішувати цю проблему взялася бурштинська громадська організація «Жінки для майбутнього», яка стала однією з переможців конкурсу «Місто своїми руками». Для встановлення майданчика організації було надано кошти в сумі 19 000 грн від компанії ДТЕК, ще 5 000 грн виділила Бурштинська міська рада та 2 000 грн приватний підприємець Петригура Микола. Встановлювати майданчик, який включає подвійну качелю, паркову качелю, гойдалку-балансир, карусель, гірку, гойдалку на пружині, драбину-перелаз та пісочницю, яка закривається доручили КП «Житловик». Матеріалами для встановлення майданчика допомагали й інші підприємці – І. Пізь, І. Головінський, І. Чміль. Тепер для ігор у сквер Чорновола збігаються дітлахи з усіх вулиць міста.
Ще один подібний майданчик встановлено в районі вулиць Стуса, 20,22,24 та Коновальця 11,9 завдяки перемозі в конкурсі проекту «Новий дитячий майданчик-щасливі діти», який подавала  ініціативна група «Дбайливі батьки вулиць Стуса та Коновальця» (керівник групи Ольга Кравець). Майже місяць тривав процес підготовки проектної заявки, активісти стикнулися з проблемою залучення до проекту мешканців з метою збору необхідної суми спів фінансування та подальшої допомоги у реалізації проекту. Проте, після кількох громадських обговорень, усі суперечки були вирішені, більше того, до проекту приєдналися мешканці ще й інших будинків, які територіально є більш віддалені від місця розміщення майданчика, це будинки Стуса 10, Стуса 18 та Коновальця 7. Так, спільними зусиллями мешканцям вдалося зібрати 4 500 грн для співфінансування, які було витрачено на реставрацію старих гірок та спортивних елементів, купівлі фарби, встановлення пісочниці, лавок, сміттєвих урн, футбольних воріт, огорожі навколо майданчика, закупівлі необхідних матеріалів для монтажу. Встановлювали майданчик члени ініціативної групи самостійно, адже хто краще подбає про безпеку своїх дітей у власному дворі, як не їх батьки. Компанією ДТЕК було надано кошти в сумі 18 800 грн. для придбання подвійної качелі, гойдалки-балансир, каруселі, гойдалки на пружині та пісочниці, яка закривається. Крім цього ще по 1 000 грн. надали приватні підприємці Ігор Головінський та Микола Петригура, завдяки чому вдалося встановити паркову гойдалку. Старі відреставровані елементи майданчика, лавки та огорожу вирішили пофарбувати у національні кольори – синій та жовтий, тим самим привчаючи малечу до патріотизму, любові до рідної землі.
Таким чином, завдяки маленькому поштовху вдалося активізувати міні громаду кількох будинків і створити чудову зону для ігор дітям, для занять спортом та відпочинку дорослим.
«Ігровий майданчик в будь-якому мікрорайоні є важливим елементом міської інфраструктури для спільного дозвілля і розвитку дітей, молоді, дорослого населення. Саме тут можна просто зібратися разом і обговорити спільні проблеми, що породжує здатність жити в громаді, спілкуватись, підтримувати один  одного. Коли ми відчуваємо себе єдиною дружною родиною. На сьогоднішній день власними силами відремонтувати та придбати необхідне обладнання неможливо, тому що не вистачає як бюджетних, так і батьківських коштів», - вважають ініціатори проекту «Увага до дітей сьогодні – майбутнє нашого міста завтра», що передбачає встановлення дитячого майданчика в районі вулиць В.Стуса 15,17,19 та Калуська 8 (керівник ініціативної групи Тетяна Москвітіна).
Ініціативна група вирішила  не розпорошувати кошти на багато різних елементів майданчика, а купити цілий дитячий комплекс «Гірка» та відремонтувати наявні елементи майданчика – гойдалки та лавки. Вартість закупленого комплексу становила 17 950 грн., з яких 13 650 грн – кошти компанії ДТЕК та ще 5 000 грн – Бурштинської міської ради.
За кошти спів фінансування, а це 1 745 грн, було пофарбовано наявні елементи, встановлено 2 баскетбольні щити, 2 пісочниці, 2 нових лавки, смітники, закуплено матеріали для встановлення комплексу «Гірка». Крім того встановлювали комплекс та усі інші роботи проводили виключно члени ініціативної групи, як і на попередньому майданчику.        
Втілення ідеї проектної пропозиції  супроводжується  заходами Плану природоохоронних заходів Галицького районного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2014р. (рішення Галицької районної ради № 28 від 08.05.14р.), де передбачається провести реконструкцію скверу Калуська,8 – Стуса 15,17,19, а саме чистка та насадження зелених насаджень, капітальний ремонт центральної доріжки (проходи між газонами). Підрядні роботи виконуються КП «Житловик», який в комплексі підтримує виконання даних  робіт у концепції з проектною пропозицією по встановленню нових елементів дитячого майданчика. Недарма, сквер в районі цих вулиць нещодавно отримав назву «Європейський».
Привели до порядку, пофарбували в синьо-жовті кольори, відновили наявні елементи дитячого майданчика та встановили подвійну качелю, пісочницю, лавку та баскетбольний щит і на вулиці Стуса 6,8 (керівник ініціативної групи Руслана Барабалюк). Інвестиція компанії ДТЕК тут склала лише 4 200 грн для закупівлі подвійної качелі, всі інші елементи купили та відремонтували старі власним коштом мешканців. Для реалізації цього проекту долучалися практично усі мешканці, навіть ті, у кого немає власних дітей чи онуків. До спільного «кошика» давали хоча б по 10-20 грн – «це ж для дітей!», так зібрали 3 210 грн.
Так, спільними зусиллями активних мешканців, компанії ДТЕК, Бурштинської міської ради та місцевих підприємців вдалося те, чого не вдавалося зробити протягом багатьох років – за один лише рік встановити 4 сучасних ігрових майданчика. І це тільки початок!
Із повним списком проектів-переможців конкурсу «Місто своїми руками» можна ознайомитися на офіційному сайті Бурштинської міської ради. Ми вже знайомили читачів із деякими з них, зокрема з проектом, що передбачав закупівлю комп’ютерної техніки в бібліотеку ПК «Прометей», нового спортивного інвентарю для дитячої футбольної команди «Енергетик», спортивного покриття – татамі для клубу карате-до «Воїн», проектом, завдяки якому встановлено статую Ісуса Христа на каплиці-усипальниці Скарбеків-Яблуновських. Про інші реалізовані проекти читайте в наступних випусках «Бурштинського вісника».
Координатор конкурсу «Місто своїми руками»
Олена Кравчишин

 

Переглядів: 776 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: