Четвер, 28.03.2024, 23:42
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 21 » ЗНОВУ ГОВОРИЛИ ПРО ОБ’ЄДНАННЯ
15:00
ЗНОВУ ГОВОРИЛИ ПРО ОБ’ЄДНАННЯ

Минулої середи в БК імені Т.Шевченка відбулась зустріч міського голови Бурштина, сільських голів навколишніх сіл, директора обласного офісу реформ Руслана Панасюка та Лесі Вербовської, котра представляла громадський центр «Ділові ініціативи». Говорили вчергове про реформи, децентралізацію та об’єднання громад.
 Руслан Володимирович дав вичерпний аналіз процесу об’єднання громад в Україні та, за допомогою медіаресурсів, ще раз провів для членів майбутньої Бурштинської громади невеличкий аналіз нинішньої ситуації в державі. «Бурштинська громада, у свій час, була передовою в області, ви перші об’єдналися, проте певні неточності та упущення в законодавстві України нині призвели до того, що вибори до Бурштинської громади ЦВК не призначила». - Зазначив Руслан Володимирович. - «Бурштин і сьогодні найбільш готовий до роботи в об’єднаній громаді. У вас є ресурс, є потужності, є розуміння ситуації. Зараз потрібно тільки виправити неточності і звертатися до ЦВК та Верховної Ради про прийняття  рішення про призначення виборів. Ми загалом в Україні не повинні провалити цей, уже третій, етап реформування».
Міський голова Роксолана Джура запевнила присутніх, що вона в жодному разі не виступє проти об’єднання «Варто сказати, що ми вже працюємо єдиною громадою: ми обслугоуємо жителів навколишніх сіл у лікарні, ми допомагаємо де потрібно технікою та ресурсами, ми з головами навколишніх сіл постійно спілкуємось. Проте чи є чіткий план дій після об’єднання, чи виписані вже норми Закону, котрі дозволять головам громад плідно працювати, який механізм роботи нової ради та нового виконавчого комітету? Це все ще треба вивчити. Ми готуємось до роботи у громаді - в скорому часі у центрі міста запрацює новий центр з надання послуг, у Бурштині буде працювати державний реєстратор, вже працює сектор з реєстрації місця проживання. Зараз ми працюємо над збереженням роботи учкомбінату, над збереженням кількості ліжомісць у лікарні. Ми вже три місяці фінансуємо ПТУ, ми годуємо дітей у перших-четвертих класах. Ми готові йти на вибори до нової громади і готові працювати в громаді. Адже зараз село без підтримки пропаде і нам всім потрібно працювати разом. Ми хочемо тільки розуміння і підтримки»
Свої застереження щодо  можливості плідної роботи громади висловив нинішній секретар ради Богдан Рибчук: «Як буде працювати сесія міської ради, якщо кількість депутатів практично не зміниться, проте у раді будуть депутати від усіх сіл? Як буде працювати виконавчий комітет, якщо у законах сказано, що туди будуть входити старости усіх сіл? Немає ще чітких механізмів роботи багатьох структур.   Де будуть і які будуть райони у нашій області? Як все праюватиме у вертикалі? Загальна ідея об’єднання - це добре, але  як буде насправді - велике питання».
Слово взяв начальник юридичного відділу Бурштинської міської ради Володимир Данилюк: «Ми справді у минулому році зробили багато і були одними з перших, хто подав усі документи до області. Проте, вже після затвердження обласного перспективного плану, висянилося, що існували норми Закону, які не дозволяли змінювати межі районів - а в об’єднану громаду Бурштина входять і села Рогатинського району - без рішення Верховної Ради. Також вже у ЦВК вияснилося, що назва одного із сіл в громаді - Задністрянське. А в усіх документах, які були подані, пише село Задністрянськ. Тому тут вже треба міняти рішення наших сесій».
Депутати, які були присутні на зустрічі, висловили впевненість у тому, що після цієї зустрічі справа все ж зрушить з місця. 
У минулому році ми багато писали про процес об’єднання Бурштинської громади. Писали про переваги та певні недоліки цього процесу. Писали про кошти, які готові у мінрегіонбуді для допомоги громадам, перераховували кількість та назви сіл. 
Напевно за кілька номерів доведеться знову детальніше зупинитися на темі об’єднання. Сьогодні ж варто зазначити, що у нашій області вже працюють три об’єднані громади - Старобогородчанська, Верхнянська та Печеніжинська.  Інші громади або в процесі, або відмовляються, або самі не знають чого хочуть. Проте, як видно в загальному по державі, процес вже не зворотній і десь у скорому часі може статися так, що громади просто будуть створені. Чи чекатимуть члени об’єднаної на місці, але не затвердженої зверху, Бурштинської громади такого адміністративного рішення, чи зрушать цей процес з місця самі - будемо бачити вже в скорому часі..

Переглядів: 669 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: