Четвер, 25.04.2024, 01:55
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Серпень » 9 » Змінено порядок призначення соціальних виплат переселенцям
07:21
Змінено порядок призначення соціальних виплат переселенцям

Кабінет Міністрів України постановою від 8 червня 2016 р. №365 «Деякі питання здійснення соціальних  виплат внутрішньо переміщеним особам» затвердив:
— Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Порядок визначає механізм призначення (відновлення) внутрішньо переміщеним особам виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільг (далі — соціальні виплати) за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.;
— Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування.
Статус внутрішньо переміщеної особи (далі — переселенця), підтверджується довідкою, виданою відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 “Про облік внутрішньо переміщених осіб”.
Інформація про видачу довідки вноситься до Єдиної інформаційної бази даних про переселенців. Органи соцзахисту ведуть журнал обліку виданих довідок.
Довідки, видані до 20 червня 2016 р., які не скасовані і строк дії яких не закінчився, є дійсними, вони діють безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, коли вони втрачають свою дію, а саме:
1) подання заяви про відмову від довідки;
2) скоєння злочину: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; здійснення геноциду, злочину проти людяності або військового злочину;
3) повернення до покинутого місця постійного проживання;
4) виїзд на постійне місце проживання за кордон;
5) подання завідомо недостовірних відомостей.
Якщо у довідці вказано адресу за якою переселенець фактично не проживає, така довідка підлягає перереєстрації до 20 липня 2016 року, для цього потрібно звернутись до органу соцзахисту за отриманням нової довідки. Не перереєстрована довідка є недійсною.
Для призначення (відновлення) соціальних виплат переселенець або його законний представник подає  до органу, який здійснює соціальні виплати, за місцем фактичного проживання:
— відповідну заяву;
— довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та її копію.
В п’ятнадцятиденний термін з дня отримання заяви орган соціального захисту населення проводить перевірку достовірності зазначеної в заяві інформації про фактичне місце проживання/перебування переселенця, за результатами якої складає акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, який підписують усі повнолітні переселенці та  представники управління соцзахисту.
!!! Під час перевірки переселенців поінформують про обов’язок у десятиденний строк письмово повідомляти про зміну місця фактичного проживання, а також про наслідки невиконання цього обов’язку.
Питання призначення (відновлення) соціальних виплат переселенцям, розглядають комісії, які утворюються районними держадміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах  рад (далі — комісії).
Комісія приймає рішення про призначення (відновлення) пенсій та інших соцвиплат протягом 5 робочих днів. Комісія може відмовити заявникові у призначенні (поновленні) соцвиплати у разі його відсутності за заявленим фактичним місцем проживання.
Після відновлення соціальної виплати представники органу соціального захисту будуть здійснювати контроль за проведенням відповідних виплат шляхом відвідування не рідше ніж один раз на шість місяців  фактичного місця проживання/перебування переселенця, про що складатимуть акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї за встановленою формою.
!!! У разі відсутності переселенця за фактичним місцем проживання, представник соцзахисту залишить повідомлення про необхідність протягом трьох робочих днів з’явитися до управління соціального захисту населення для проходження фізичної ідентифікації.
Якщо протягом трьох робочих днів переселенець не з’явиться до управління соцзахисту, йому рекомендованим листом буде направлено повторне повідомлення про необхідність протягом трьох робочих днів з’явитися для проходження фізичної ідентифікації.
Водночас направляється запит до Держприкордонслужби щодо виїзду внутрішньо переміщеної особи за кордон, на тимчасово окуповану територію України або до населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.
У разі отримання підтвердження про скасування довідки соціальні виплати припиняються.
Крім того, можуть проводитись додаткові перевірки за результатами яких припиняються соціальні виплати, а саме:
1) наявності інформації про можливу зміну переселенцем фактичного місця проживання/перебування без повідомлення у десятиденний строк про це управління соцзахисту населення за новим фактичним місцем проживання/перебування або отримання такої інформації від органів, що здійснюють соціальні виплати (органів Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, центрів зайнятості);
2) наявності інформації про повернення переселенця на тимчасово окуповану територію України, до населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, чи її виїзду за кордон, або отримання такої інформації від МВС, СБУ, Держприкордонслужби, Національної поліції, ДМС, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, волонтерських, благодійних організацій, інших юридичних і фізичних осіб, що надають допомогу переселенцям;
3) отримання повідомлення від ПАТ “Державний ощадний банк України” про зупинення видаткових операцій за поточним рахунком внаслідок відсутності проходження фізичної ідентифікації переселенця;
Для ідентифікації одержувачів соціальних виплат, які є переселенцями Ощадбанком здійснюється видача платіжних карток із зазначенням на них графічної та електронної інформації про власника та його електронного цифрового підпису. Для одержувачів пенсій така картка одночасно є пенсійним посвідченням;
4) отримання рекомендацій Мінфіну за результатами проведення верифікації соціальних виплат із зазначенням конкретних причин для припинення відповідних виплат.
Поновлення соціальних виплат здійснюється за рішенням комісії, яке приймається на підставі подання органу соцзахисту та акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.
Соціальні виплати поновлюються через два місяці з місяця прийняття рішення про припинення таких виплат. Комісія може прийняти рішення про поновлення соціальних виплат переселенцю з місяця припинення таких виплат, якщо особа перебуває у складних життєвих обставинах і з поважних причин не з’явилась до органу соцзахисту у встановлений строк.
При скасуванні дії довідки про взяття на облік переселенця, повторне призначення соціальних виплат переселенцю провадиться лише через шість місяців після припинення і виконання всіх процедур, необхідних для їх призначення, передбачених законодавством.
Спори, що виникають внаслідок розгляду питань щодо поновлення або припинення соціальних виплат 
Відділ соціального захисту населення

Переглядів: 1155 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: