П`ятниця, 26.04.2024, 12:55
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Червень » 30 » За здоровий спосіб життя!
07:30
За здоровий спосіб життя!

Місто Бурштин, з новим статусом, отримало можливість створення різних структурних підрозділів міської ради, серед яких - відділ молоді і спорту. Начальником відділу на конкурсній основі було обрано Галину Миколаївну Олексин. Про роботу відділу, про те яким є спортивно-мололдіжне середовище міста дізнавалися у розмові з пані Галиною.

- Що сьогодні собою являє відділ молоді і спорту у нашому місті, яка кількість працівників, які саме питання є у вашій компетенції?
- Відділ молоді і спорту Бурштинської міської ради створений рішенням міської ради відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування». Сьогодні у відділі працює тільки двоє людей, тобто я, як начальник відділу, та головний спеціаліст відділу Оксана Федорівна Дейсак. Вакантною наразі залишається посада провідного спеціаліста. Ми потребуємо сьогодні у нашій команді таку людину, яка б добре відала питаннями спорту, була активною та цілеспрямованою, мала велике бажання працювати попри те, що заробітна плата державного службовця на сьогодні є досить низькою, та все ж є сподівання що так буде не завжди. Наш відділ охоплює усі питання спортивного розвитку міста, молодіжного середовища, а також оздоровлення дітей пільгових категорій.
- На скільки молодим є населення міста, хто саме зрештою належить до категорії молодь?
- Згідно статті 1 Закону України «Про сприяння соціальному становленні та розвитку молоді в Україні» молоддю вважаються громадяни України віком від 14 до 35 років. У місті Бурштин проживає  близько п’яти  тисяч молодих людей. Зусилля міської ради в реалізації молодіжної політики спрямовані на створення умов для різнобічного  розвитку, громадської активності, соціального становлення, надання освіти, соціальної підтримки дітей та молоді, виховання в них патріотизму і національної свідомості.
- Яка кількість громадських організацій є у місті, на скільки вони є активними?
- У нашому місті зареєстровано близько 10 молодіжних громадських організацій. Існують також молодіжні спортивні клуби, громадські організації, які не є зареєстровані у місті, але провадять активну спортивну, національно-патріотичну  діяльність на його теренах. Серед найбільш активних «Молодіжний націоналістичний конгрес»,  «Молода Просвіта», велоклуб «Boston BIKE». У нас добре налагоджена співпраця з студентськими радами Бурштинського енергетичного коледжу та Бурштинського торговельно-економічного коледжу.
-Якою є спортивна інфраструктура міста і які спортивні секції та гуртки діють?
- До послуг жителів міста сьогоді є шість стадіонів, сім спортивних залів, шістнадцять спортивних майданчиків, один льодовий майданчик, плавальний басейн.
На сьогодні у Бурштині діє: дитячо- юнацька школа веслування на байдарках і каное (керівник Маковій В.Д, в якій займаються 240 учнів); спортивний клуб карате-до «Воїн» (керівник Прокопів В., 70 дітей); хокейний клуб «Бурштин» (керівник Витриховський Ростислав: 15-17 активних учасників); авіамодельний гурток (керівник Позняков О.). Не байдужі до спорту і мешканці села Вигівка, які активно займаються футболом (керівник Сикута М.)
На базі загальноосвітніх закладів міста діють такі спортивні секції та гуртки: ЗОШ №1 – секція з футболу (керівник Федорняк В.В., в якій займаються 14 учнів, секція з волейболу (керівник Кучер М.С, 16 учнів); ЗОШ №2 – секція з футболу (керівник Купяк П.І., 15 учнів), секція з волейболу (Маковій Г.Б., 15 учнів); ЗОШ №3 – секція з волейболу (керівник Рябко І.С., 40 учнів), гурток «Джура» (керівники Куций М.В., Федунь О.І., 130 учнів). 
Започаткувала свою діяльність в нашому місті Бурштинська міська федерація футболу (голова федерації Шувар Андрій Йосипович), метою якої є сприяння розвитку даного виду спорту,  проведення різноманітних спортивних заходів, в тому числі чемпіонатів міста з футболу. Тут варто відзначити чималі досягнення нашої молодої футбольної команди «Енергія». Досить високі результати, які команда наразі показує, дають можливість сподіватися на хороші перспективи в майбутньому. Тому маємо якнайактивніше підтримувати їх, особливо коли матчі відбуваються на Бурштинському полі.
В рамках Стратегії соціального партнерства Бурштинської міської ради та компанії ДТЕК в місті встановлено 6 дитячих майданчиків, спортивний майданчик  для занять з воркауту  по вулиці Січових Стрільців та літній спортивний майданчик на міській ковзанці по вулиці Коновальця,  встановлено дві велосипедні парковки - біля Бурштинської міської ради та біля ТЦ “Колібріс”.
У теперішній час головним осередком розвитку спорту, оздоровлення та відпочинку жителів міста Бурштин залишається збудований у 1976 році комбінат спортивних споруд профкому Бурштинської ТЕС. Тут працюють секції з футболу, в яких займається 87 дітей, баскетболу - 27 дітей,  вільної боротьби - 21 дитина, важкої атлетики - 35 чоловік, плавання – 300 людей в день, а також створені групи «Здоров’я» з волейболу – 22 особи, футболу – 100 чоловік, настільного тенісу – 15 чоловік, шахів – 10 осіб., шашок – 14 чоловік, баскетболу – 23 особи, ритмічної гімнастики – 40 жінок. Заняттями в спортивних секціях, в групах «Здоров’я» охоплено понад 500 жителів міста.
- Якими спортивними досягненнями може похвалитися місто?
- Крім фізкультурно-оздоровчого напрямку, спортивні секції комбінату спортивних споруд досягають вагомих успіхів у Всеукраїнських та Міжнародних змаганнях. Юнацька команда з футболу профкому Бурштинської ТЕС минулого року виборола III місце в Міжнародному турнірі «Прикарпатське Різдво». В Чемпіонаті Європи з вільної боротьби, який відбувся в місті Самоков бронзовою призеркою стала наша спортсменка Аліна Левицька. Вихованці комбінату спортивних споруд неодноразово ставали чемпіонами України з вільної боротьби (Мартинчук Д. – срібний призер України 2002р., Денефіль В. – бронзовий призер України 2007р., Дребот С. – член збірної України, майстер спорту міжнародного класу, срібний призер Кубка Світу 2007р., кандидат в збірну України на участь в Олімпіаді 2008р). Бурштинські футболісти Ільницький Т., Ільницький В., Деренюк Я. виступають в ІІ, І та вищій лігах обласної першості, Запорожан А., екс-гравець ФК «Енергетик», захищав честь України на Всесвітній Універсіаді, є чемпіоном світу, майстром спорту міжнародного класу.
- За досить ще короткий період роботи, які заходи вдалося провести і що планується у найближчому майбутньому?
- Наш перший захід, який провели, а це інтелектуальна гра для учнівської молоді «Що? Де? Коли?», мав неабиякий успіх, адже команда-переможець з Бурштинської гімназії згодом взяла участь у такому ж зональному конкурсі у Калуші і здобула перемогу. У квітні до Всесвітнього Дня здоров’я на площі Героїв УПА провели загальноміську ранкову руханку, яка відбувалася одночасно з усіма містами в рамках Всеукраїнського проекту «Руханка». Також на початку червня в рамках Всеукраїнської акції «Відповідальність починається з мене» для учнів міста  відбулася зустріч із славнозвісним прикарпатським стронгменом Назаром Пилипівим, а вже для молоді у палаці культури «Прометей» відбувся інформаційно-тематичний семінар на тему «Я за здоровий спосіб життя». Провадити здоровий спосіб життя, відмовитись від шкідливих звичок закликаємо бурштинів не тільки на якихось масових заходах, нашим відділом було організовано рейд-перевірку закладів торгівлі щодо виявлення фактів продажу неповнолітнім алкоголю та тютюнових виробів. Хочу відзначити, що жоден власник закладу не чинив якихось перепон нашій роботі, навпаки усі підтримували таку ініціативу, дозволяли розклеювати інформаційні наліпки. До Дня захисту дітей спільно з організаційним відділом Бурштинської міської ради та службою у справах дітей організували конкурс «Малюнок на асфальті». Маленькі жителі міста із задоволенням до нього долучалися, у кольорових барвах зображали рідну Україну, та прагнення миру і добра у ній. Також того дня для юних велосипедистів провели міні-змагання. За оцінкою вражень, та позитивних емоцій усіх присутніх, такі розважальні заходи нам вдалися. Правда маємо багато ще чому навчатися, вдосконалюватися, аби відповідати потребам сучасного молодіжного середовища і тим завданням, які перед нами ставить керівництво. У найближчому часі, зокрема на ці вихідні, коли святкуватимемо День молоді та День Конституції України, плануємо проведення різних розважально-спортивних заходів, серед яких велопробіг та особливі змагання рибалок, які розпочнуться о 7 годині ранку, кількість учасників буде обмежена, тому усі охочі помірятися своєю рибацькою майстерністю мають зголошуватися до нас завчасно.
- Сьогодні триває період літнього оздоровлення, що можете запропонувати для дітей пільгових категорій?
- З метою оздоровлення та відпочинку дітей Івано-Франківською ОДА виділено путівки в різні літні оздоровчі заклади області, зокрема: Дитячий оздоровчий табір «Сокіл» (село Сокіл Галицького району), «Перлина Карпат» (місто Долина), «Опілля» (село Добринів Рогатинського району). Також на місто була виділена одна путівка для дітей пільгових категорій в Український дитячий центр «Молода гвардія» (місто Одеса), час дії путівки повинен був тривати з 24 червня по 14 липня. Нажаль попри інформування в ЗМІ, зокрема в газеті «Бурштинський вісник» та на сайті міської ради, ніхто не виявив бажання нею скористатися. Причиною могла стати й 20% батьківська плата за путівку, що складала близько тисячі гривень, або все ж таки певний острах пов’язаний із воєнними діями на Сході країни. Тому сьогодні запрошуємо усіх бажаючих відправити своїх діток оздоровлюватись на теренах Прикарпаття завчасно про це повідомляти, написати відповідну заяву, зібрати усі необхідні документи. Також з нашої ініціативи та за підтримки компанії ДТЕК Бурштинська ТЕС було виділено путівки в оздоровчий табір «Сокіл» для дітей, батьки яких беруть чи брали участь в АТО. 90% відсотків вартості путівки оплатив профком Бурштинсьої ТЕС, а 10% (441 грн.) - батьківська плата. Такими ж путівками можуть скористатися діти-переселенці зі Сходу країни та АР Крим.
- Які плани покладаєте на майбутнє, які питання є першочерговими для вирішення?
- Перш за все у місті має бути створена власна Дитячо-юнацька спортивна школа, адже чимало тренерів, допоки Бурштин був у складі Галицького району, працювали у Галицькій ДЮСШ, сьогодні ж ситуація змінилася, відповідно вони  залишились поза цією структурою. Місцем розташування може стати веслувальна станція, хоча розглядаємо й інші варіанти. Наразі над цим працюємо.
Місту є чим і ким пишатися, однак для максимального сприяння духовному і фізичному розвитку молоді, вихованню у неї почуття громадянської самосвідомості та патріотизму, бажання активно сприяти утвердженню державності в Україні потрібно консолідованої та системної співпраці відділів Бурштинської міської ради, підприємств, установ , закладів, фізкультурно-спортивних клубів та молодіжних громадських організацій міста. 
- Дякуємо Вам за змістовну розповідь.
- І Вам спасибі. Принагідно хочу привітати усіх бурштинців з Днем Молоді та Днем конституції і побажати міцного здоров’я.
Надія Польова

 

 
Переглядів: 966 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: