Четвер, 28.03.2024, 21:33
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Травень » 16 » Володимир РИК: «просто так» бюджетні кошти ніхто не виділяє
09:35
Володимир РИК: «просто так» бюджетні кошти ніхто не виділяє

- Доброго дня, Володимире Любомировичу, у цій каденції Ви очолюєте комісію, яка опікується бюджетом. Розкажіть бурштинцям про тенденції у фінансуванні міста.
- Перше на що би звернув увагу – на величину бюджету, здавалося б 96 млн. грн. то велика сума, але коли починаєш глибше вникати, то відразу приходить розуміння, що стоїть за цією сумою. Величина бюджету означає лише велику кількість видатків, різного роду значних і дріб’язкових справ, куди необхідно спрямувати кошти міста. Тому вважаю, що головним є вміння вміло розпорядитися і використати наявні кошти і, якщо не дивитися в майбутнє, то наявні гроші – це просто видатки, але якщо мати відповідну стратегію щодо розвитку міста, різного роду перспектив, тоді ці кошти можуть перетворитися на інвестиції і в майбутньому навіть на капіталовкладення. 
Також варто відмітити, що витрати бюджету в розмірі близько 85% - це витрати на захищені статті, тобто зарплати, комунальні послуги, соцвиплати, тощо. Значна сума йде на дофінансування медицини (близько 7 млн. грн.), затверджено також програму соціально-економічного розвитку, яка передбачає виконання різного роду робіт на території міста та села Вигівка. Важливим також є передбачення в бюджеті коштів на фінансування зарплат «бюджетників» на всі 12 місяців, що дозволить уникнути певних проблем, які були в період завершення бюджетного 2015р.
Якщо говорити про інші тенденції, то не можу не оминути тему фінансування профтехосвіти, яке «лягло на плечі» місцевого бюджету, а тому бюджетом профінансовано 1-й квартал (трохи менше 2-х млн. грн.), на фінансування 2-го кварталу поступила дотація з обласного (державного) бюджету, яку ми також надіємося отримати для  фінансування торговельно-економічного коледжу у другому півріччі. 
- А що входить до повноважень комісії з питань бюджету та економічного розвитку?
- Рух всіх грошових «потоків», які стосуються доходів і видатків, здійснюється через комісію, де приймається рішення про виділення коштів і відповідна рекомендація депутатам на сесію. Всі питання на комісії проходять аналіз і обговорення, переважно залучаються фахівці відповідного профілю для надання тих чи інших пояснень, розпорядники коштів надають обґрунтування, тому «просто так» бюджетні кошти ніхто не виділяє. Загалом можна сказати, що одне з основних призначень комісії – це контроль грошових потоків. 
Більш детально ознайомитися з повноваженнями можна в положенні про комісію з питань бюджету та економічного розвитку, що знаходиться на офіційному сайті міської ради в розділі «Депутатський корпус» - ред.
- Ви працюєте у виробничо-технічному відділі ДТЕК Бурштинської ТЕС, тобто у сфері, яка не дуже дотична до фінансово-економічної діяльності, чи не важко Вам працювати в такій комісії?
- Відверто кажучи, напрямок роботи у бюджетній комісії абсолютно новий для мене, на самому початку було важкувато, але завдяки плідній співпраці між членами комісії, намаганню швидко вникнути в необхідні процеси зараз вже є розуміння основних принципів такої роботи, також хочу подякувати фахівцям фінансового і інших відділів міської ради, які проводили певний «лікбез» і навіть зараз надають необхідну допомогу. 
- Бурштин є містом обласного значення. Новий статус вимагає від депутатів міста нових підходів до вирішення існуючих проблем міста та його жителів. Які завдання Ви ставили перед собою, ідучи в депутати? 
- На мою думку, статус міста обласного значення це плюс, оскільки поряд з рядом додаткових і в той же час суттєвих для вирішення проблем, з’явилися різного роду додаткові можливості, як приклад, навіть у фінансовому плані, а от як ми використаємо ці можливості, і чи взагалі ми їх бачимо - це вже інше питання. Звісно ж, від депутатів і від всіх причетних людей до місцевої політики, від мети їх перебування у політиці, від їх поглядів дуже багато залежить – яке буде наше майбутнє, майбутнє нашого міста, чи зможемо ми використати наявний потенціал чи ні. 
Перш за все, що мене спонукало до депутатства – це можливість самому брати активну участь у житті свого міста, у певних процесах, долучатися до прийняття  рішень, що, на мою думку, мали б позитивно вплинути на розвиток Бурштина, принаймні спробувати долучитися до позитивних змін і з середини бачити, що добре, а що негативно впливає  на те чи інше вирішення проблеми. Мушу визнати, що депутатство - це дуже цінний життєвий досвід, а якісно працювати депутатом з першого ж дня чи місяця обрання надзвичайно важко.
Якщо відштовхуватися від цілей, які я б хотів досягти, то мушу відмітити кілька основних напрямів, над якими спільно з іншими депутатами працюємо – це реєстрація площадки індустріального парку для залучення інвесторів, яка в перспективі дасть змогу наповнити бюджет і створити нові робочі місця, впровадження заходів з енергозбереження і енергоефективності, що дозволить заощаджувати суттєві суми бюджетних коштів, а також ряд інших питань, які стосуються ЖКГ, земельні питання та інші..
- Хоча часу пройшло не так і багато, але чи вдалося вже щось виконати із передвиборчої програми, зокрема, у Вашому виборчому окрузі? Над якими питаннями зараз працюєте?
- Перше, що спадає на думку це те, що пообіцяти і зробити – це дві великі різниці, перше можна виконати впродовж одної промови, а друге не завжди досягнеш впродовж усієї каденції. Але якщо говорити більш конкретно, то скажу, що виділив для себе кілька основних проблем на окрузі, зокрема, це підтоплення каналізаційних колодязів, куди провалювалися діти, освітлення вулиці (це загальне для округу питання), а також ряд питань окремих для кожного будинку -  це і укріплення дашка перед під’їздом, відновлення побілки під’їзду, встановлення лавок, якісне і вчасне прибирання від сміття території, ремонт стоянки для автомобілів біля одного із будинків та інше. 
Необхідно відмітити, що кошти на перелічені роботи вже передбачено (а це, ймовірно, найважливіше), залишилося виконати роботи, а це вже ми спільно з мешканцями спробуємо проконтролювати. Так як часто буваю на окрузі, спілкуюся з людьми, то можу сказати, що ніхто не вимагає чогось надзвичайного, громадян турбують прості життєві питання, такі як дороги, стоянки, освітлення вулиць, лавки, а ці прості питання з огляду на різні причини буває не легко вирішити, але ми спільно з депутатським корпусом над цим працюємо. 
Мушу визнати, що хочеться аби було зроблено все і відразу, але з огляду на певні технічні, можливо, політичні моменти, процес виконання робіт йде трішки повільніше ніж того б хотілося.
- Створення сприятливих умов для залучення інвестицій – безумовно, важливе завдання для депутата міської ради, а тим більше для голови бюджетної комісії. Чи працюєте над цими питаннями?
- Вважаю, що створення сприятливих умов і залучення інвестицій загалом має бути одним з пріоритетних напрямів для місцевої влади, депутатів, оскільки це нові робочі місця, наповнення бюджету, багато інших позитивних моментів для розвитку міста. Як приклад можу назвати німецьку фірму Леоні, яка задекларувала інвестиції в індустріальний парк, а відповідно і розвиток Коломийщини на рівні 16 млн. євро, а також відкриття нових 800 (а на проектній потужності 8000 робочих місць). 
В даний час з колегами нашого партійного осередку працюємо над написанням програми з залучення ймовірного інвестора для реалізації проекту з енергозбереження, також тісно співпрацюємо з компанією ДТЕК по проекту «Місто своїми руками». Ще одним напрямом над вдосконаленням якого ми з депутатським корпусом працюємо – це використання системи електронних закупівель для вибору постачальників і виконавців робіт, дана процедура є достатньо конкурентною для учасників торгів і вже дозволила зекономи для місцевого бюджету близько 100 тис. грн.
- Окрім того, що Ви є головою депутатської комісії, Ви також голова Бурштинського осередку політичної партії «Громадянська позиція». На що на рівні міста робить акценти у своїй роботі партія? 
- В даний час основним завданням є набуття максимального досвіду за період, який відведений для нашої каденції, досягнення якомога більше позитивних результатів своєї діяльності, а також залучення нових, молодих, активних і чесних людей до осередку партії. 
Як виявилося під час виборчого процесу – дуже складно набрати команду однодумців, перспективних і рішучих на позитивні зміни людей, багато з тих, хто, як я сподівався, виявить бажання балотуватися, відмовилися це робити – дехто розчарований певними подіями, дехто зневірився, а дехто не хотів брати на себе відповідальність, хтось, можливо, і хотів би, але ми не готові були їх прийняти. Отож, хто виявить бажання спробувати свої сили на політичному поприщі міста і розділяє погляди ПП «Громадянська позиція» – ми готові до дискусії і співпраці.
- Чи проводите Ви зустрічі із своїми виборцями? 
- Звісно ж, я вже неодноразово був у себе на окрузі, спілкувався з громадянами, постійно тримаю з ними зворотній зв’язок. Маю номери телефонів мешканців з кожного «свого» будинку, хто хотів має мій номер телефону. Якраз незабаром планую зробити чергову зустріч з виборцями для вирішення одного з питань округу. Також прошу бути більш активними молодших мешканців округу, які в порівнянні з старшим поколінням, поки не проявляють особливої ініціативи. Звісно ж є питання, які не належать до компетенції депутатів, але намагаюся реагувати на кожне звернення.
- І наостанок. Пропрацювавши уже кілька місяців депутатом міської ради, знаючи, як ніхто інший, міський бюджет, як Ви вважаєте, що реально на сьогоднішній день можна і треба зробити для розвитку міста? 
- Треба зробити дуже багато чого, але з того, що можна зараз робити це вирішувати нагальні питання у місті, зокрема по ЖКГ, організація належного функціонування учбово-курсового комбінату, який буде на балансі міста, вирішення питань щодо фінансування ТЕКу у 2-му півріччі, тут ми дуже розраховуємо на дотацію з держбюджету, також питання виділення і розподілу земельних ділянок під будівництво індивідуального житла для громадян, реєстрація площадки під індустріальний парк та робота з залучення коштів на підведення комунікацій.
Важливим є питання створення Бурштинської громади, що також потягне за собою нові місцеві вибори, не знято ще питання тарифів та й багато інших питань, якими ми, як депутати, та інші органи місцевої влади і займаємось, а чи вдасться все зробити і наскільки якісно покаже час.
- Щиро дякую за відверту розмову.
Олена Александрів

Переглядів: 842 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: