Вівторок, 16.04.2024, 22:14
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Грудень » 3 » Володимир Копаниця: «Сортування сміття – це не забаганка влади, а виклик екології!»
20:25
Володимир Копаниця: «Сортування сміття – це не забаганка влади, а виклик екології!»

Проблема відходів – одна із найактуальніших, які стоять перед сьогоднішньою цивілізацією. Щорічно кількість сміття на нашій планеті збільшується на 3 відсотки. Не виняток і місто Бурштин, в якому проживає 18000 мешканців. Кількість відходів у місті з кожним роком збільшується. Виникають стихійні сміттєзвалища, які можуть спричинити розмноження гризунів (переносників інфекційних захворювань), бродячих котів і собак. Про те, яка ситуація із сміттям у Бурштині розповідає Володимир Копаниця, начальник земельно-екологічного відділу міської ради.
- Володимире Михайловичу, останнім часом досить актуальною стала тема екології, за прогнозами спеціалістів, до 2025 року кількість відходів зросте в 4-5 разів, а вартість їх переробки та зберігання – у 2-3 рази, розкажіть нашим читачам як міська рада бореться із сміттям у Бурштині.
- Починаючи з 2010 року у місті Бурштин запроваджено роздільне збирання сміття, що дозволило вилучити із загальної маси побутових відходів, які вивозяться на полігон значну частину ПЕТпляшки, паперу та скла. Однак на даний час це не вирішує у повній мірі проблему із вивезенням та утилізацією відходів, що утворюються у Бурштині.
За даними КП «Житловик», починаючи з 2001 року станом на 01.01.2014 року підприємство провело захоронення 204266м3 (51066 тонн) твердих побутових відходів. При цьому, у 2013 році на звалище вивезено та захоронило 14257 м3. побутових відходів, структура яких складається із:
- органічних відходів (придатних до компостування);
- макулатури паперової та картонної;
- тари пластикової дрібної, використаної;
- тари скляної, використаної та бою скла;
- відходів, отриманих в процесі очищення вулиць.
Водночас, із запровадженням роздільного збирання ТПВ (скло, папір, пластик, біомаса), комунальним підприємством «Житловик» придбано та встановлено пристосовані контейнери, призначені для збору кожного виду відходів окремо та сміттєзбиральну машину, переобладнану під них. Це дозволило зменшити вивіз ТПВ  на полігон майже на 30 %. Так, за 2013 рік підприємством відсортовано та здано на повторну переробку 41039 кілограм макулатури, 5264 кілограм ПЕТпляшки та 5000 кілограм скла.
Крім цього, розроблено та затверджено Правила поводження з ТПВ в м. Бурштині. А для мешканців приватного сектору забудови придбано індивідуальні сміттєві контейнери та налагоджено графік їх збору та вивезення. Також, у визначених місцях по місту збудовано сміттєві майданчики із бетонованою основою та навісним накриттям для зменшення потрапляння вологи у контейнери.
Комплекс усіх цих заходів дозволив зменшити утворення несанкціонованих смітників на території міста, хоча не зняв цю проблему в повній мірі. Причиною такого стану справ є культура поведінки мешканців та їх загальнолюдська свідомість, яку потрібно змінювати шляхом пропагування здорового способу співіснування. Зокрема, починаючи із найменших наших громадян дошкільного та шкільного віку, для яких міською радою замовлено та придбано книжечки з роз’ясненням необхідності правильного поводження зі сміттям. А для містян розроблено інформаційні листівки щодо роздільного сміттєзбирання.
- Справді, не кожне місто може похвалитися системою роздільного сміттєзбирання. А як потрібно правильно сортувати сміття? Що конкретно можна вкидати до контейнерів, призначених для паперу, скла, пластикових пляшок?
- Так, сортування сміття – це важливе досягнення для міста, проте, на жаль, мешканці досить недбало ставляться до цього процесу. На сміттєвих контейнерах є надписи по виду відходів:
контейнер - з написом ”ПАПІР” передбачений для збирання старих газет, журналів, книг та інших паперових відходів;
контейнер - з написом “СКЛО” - передбачений для збирання скляних пляшок, банок та іншого склобою;
контейнер - з написом “БІОМАСА” - передбачений для збирання залишкових відходів.
Решітчатий контейнер - передбачений для збирання пластикових пляшок та іншої пластикової тари.
- Отож сміття у місті сортується вже близько 4 років, чи можете назвати, які переваги для усіх учасників цього процесу – КП «Житловик», міської ради, мешканців?
- Безперечно, результат один для всіх однаковий – зменшення кількості сміття. Є й інші переваги:
економічність – отримання додаткового доходу від реалізації вторинної сировини і використання його для подальшого розвитку системи роздільного збору ТПВ, а також зменшення затрат на вивезення та захоронення ТПВ;
екологічність – зменшення використання природних ресурсів за рахунок повернення в цикл виробництва вторинних матеріалів, а також продовження терміну експлуатації існуючого полігону ТПВ за рахунок зменшення об’єму відходів, що потрапляють на полігон для захоронення; створення зручних умов для мешканців міста та виключення варіанту появи стихійних звалищ через незручність користування сміттєвозом за графіком.
естетичність – поліпшення санітарного порядку в місті.
- А куди вивозиться сміття після збору його із сміттєвих майданчиків у Бурштині?
- Посортоване сміття – папір, скло, пластик відправляється на переробку у відповідні пункти збору, а біомаса – на сміттєзвалище. Впродовж тривалого часу Бурштинська міська рада силами комунального підприємства  «Житловик» обслуговує звалище твердих побутових відходів, яке немає офіційного статусу та розміщене на території Старомартинівської сільської ради Галицького району.
На даний час звалищем користується значна кількість сільських та селищних рад Галицького району, включно з міською радою Галича та Бурштинською ТЕС.  Однак утилізація сміття відбувається практично за кошти КП «Житловик», що приносить підприємству значні збитки. Витрати на збирання, вивезення та утилізацію твердих побутових відходів на полігоні зросли і на даний час перевищують 300 тис. грн.. щорічно. Найбільшою складовою із цих коштів є паливо, вартість якого постійно зростає.
Безпосередня близькість полігону до річки Дністер, перенасичення звалища утвореним від накопиченого сміття інфільтратом, а також практично вичерпані можливості полігону, можуть призвести до потрапляння нечистот у річку Дністер, чим викликати екологічну катастрофу.
Величезною проблемою є те, що мешканці Бурштина безвідповідально ставляться до сортування сміття. Досить часто до контейнерів, призначених для біомаси викидають і пластикові пляшки, і скло, і папір, які разом з біомасою відправляються на полігон, що призводить до жахливого забруднення навколишнього середовища та вичерпання потужностей полігону, а значить виникає потреба пошуку нового місця для складування відходів.
- На порталі онлайн-звернень громадян «Відкрите місто» є багато звернень мешканців щодо необхідності встановлення вуличних урн. Як проводиться робота у цьому напрямі?
- По мірі фінансової можливості міська рада намагається оновлювати старі та збільшувати кількість вуличних урн по місту. Так, нові урни встановлено в старій частині міста, в сквері ім. Чорновола, парку ім. Міцкевича.
- А як вирішуєте проблему із особливо небезпечними відходами, такими як відпрацьовані батарейки, лампи тощо?
- У місті створено пункти збору відпрацьованих батарейок. Зокрема, контейнери для них знаходяться у ТЦ «Колібріс», по магазинах, де продаються батарейки, зокрема в магазині комп’ютерної техніки ‘WattComp’.
- Чи є плани на майбутнє – як ще зробити процес поводження із сміття ще ефективнішим?
- Міською радою було прийняте рішення про будівництво на території міської ради комплексу ТКПВ-500, розрахованого на переробку 500 кілограм  відходів на годину. Такий комплекс мав би включати в себе прийомно-сортувальну лінію та відділення термохімічного знешкодження відходів після їх сортування. В ході роботи комплексу утворюватиметься значна кількість теплової енергії, яку можна спрямовувати на теплообмінник для отримання корисної енергії у вигляді нагрітої води для обігріву приміщень чи утворення пари для приведення в дію електрогенераторів.
Планується, що реалізація проекту по впровадженню в дію комплексу зменшить об’єми вивезення сміття містом на полігон твердих побутових відходів, а отже зменшиться утворення інфільтрату, який через безпосередню близькість до річки Дністер може просочитись до неї і спричинити екологічну катастрофу.
Експлуатація комплексу дозволить також попередити виділення в атмосферу близько  1 млн. м3 газів на рік, тобто це в подальшому призведе до зменшення викидів парникових газів, що може бути реалізоване на міжнародному ринку в рамках проекту спільного запровадження механізму Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН щодо зміни клімату. Реалізація цього проекту по передачі одиниць зменшення викидів по схемі ПСО дозволить отримувати до 80 тис. єврона рік, що теж скоротить терміни окупності підприємства більше ніж у 1,5 рази.
Реалізація можливостей комплексу, в частині використання вторинного тепла, дозволить влаштувати тепличне господарство з можливістю подальшої реалізації вирощеної продукції – овочів та квітів. При цьому, термін окупності капітальних вкладень може бути скорочений до 3-х років.
Водночас, для обслуговування комплексу необхідним є створення робочих місць для 10-12 працівників.
Станом на сьогоді, через неузгодженість питань із земельною ділянкою, на якій планується будівництво комплексу, та інші об’єктивні причини ставвлять під сумнів реалізацію зазначеного проекту. Крім цього, відтермінування будівництва збільшило кошторисну вартість будівництва вдвічі – з 7 до 14 млн.грн.

Сподіваємося на те, що бурштинці змінять свій підхід до сортування сміття. Наведемо деякі факти того, як різні види сміття згубно впливають на навколишнє середовище:
Що може зробити кожний з нас, щоб зменшити кількість сміття?
1. будьте свідомими покупцями - купуйте товари, які: будуть служити довго; піддаються ремонту у випадку поломки; мають мінімум упаковки.
Не купуйте товари в одноразовій упаковці - замість соку і молока в упаковках "тетрапак” , можна купувати ті ж самі продукти в скляних банках або пляшках, які потім можна здати.
2. відмовтеся від використання поліетиленової упаковки - загортайте залишки їжі не в поліетиленову плівку, а паперову упаковку, здійснюйте покупки в магазині не в поліетиленові пакети, а в паперові пакети або матер’яні господарські сумки.
3. здавайте вторинну сировину. Збираючи макулатуру, скляну тару і металолом, кожний з нас може зменшити велику кількість сміття. Навіть якщо у Вас нема часу здавати вторинну сировину, можна віддавати її малозабезпеченим сім’ям, пенсіонерам або двірнику, які зробля
Олена Кравчишин

 

Переглядів: 980 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: