П`ятниця, 19.04.2024, 07:08
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Грудень » 18 » ВІДКРИВАЮТЬСЯ НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ
11:42
ВІДКРИВАЮТЬСЯ НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ

Зовсім мало часу залишилось до повноцінного переходу міста Бурштин на новий статус. Статус міста обласного значення. Проте, як виходить з почутого і підслуханого у місті, не такий безболісний цей перехід і не всіма він одобрений. Різного роду чутки, плітки і сенсації то по ТБ розкажуть то у Інтернет закинуть а то й просто на стовп повісять. Проте процес вже запущено і масло, як писав Булгаков, уже розлито. Багато ми вже у газеті писали про зміни, які чекають на місто і його жителів після набуття нового статусу, друкували офіційні рішення сесії міськради, та прогнози спеціалістів.  Здавалося б усе зрозуміло. Проте певні питання все ж виникають. Зокрема почнемо з узагальнюючого - себто десь середньостатистичного питання «Які все ж переваги матиме місто з новим статусом?» Говоритимемо з міським головою, оскільки саме він є тою людиною, за головування якого цей статус місту і був наданий.
Петро Курляк: Ця тема дуже гаряче обговорюється зараз у Бурштині. Її підігрівають наші недоброзичливці, які хочуть нівелювати наші досягнення в цьому плані. Хочу нагадати, що тема статусу міста обласного підпорядкування була актуальна в Бурштині з 90-х років. Тобто мінімум 25 років громада міста і кожна наступна влада пробувала добитися цього статусу. Нам це вдалося. Мабуть хтось нам заздрить нещирою заздрістю і плете навколо цієї теми нехороші інтриги. Я не вважаю за потрібне оправдовуватися за досягнення такого потужного і високого результату. Статус міста обласного підпорядкування був є і буде необхідним для Бурштина як один із аргументів формування чіткого майбутнього міста і стимулу його розвитку. Адже цей статус дозволяє на сьогодні створити більше 100 додаткових робочих міст на території міста. Я думаю, що в цей тяжкий для держави час це не є зайвим, оскільки питання працевлаштування молодих людей є дуже актуальним. Крім того у місті створюється відповідна сервісна мережа, що дозволяє підвищити рівень комфорту і якість обслуговування мешканців нашого міста. Завдяки статусу ми маємо законні підстави відкривати у місті такі потрібні служби як пенсійний фонд, управління соціального захисту населення, відділ освіти, відділ культури, відділ ЖКГ, управління сільського господарства, виконавчу службу, суд і ще з десяток інших потрібних служб. Це дає можливість багатьом різнопрофільним спеціалістам знайти собі у місті роботу.
Також треба пам’ятати, що у Бурштині є велика категорія людей, які обслуговуються на сьогодні соціальними службами у Галичі. У місті проживає до п’яти тисяч чоловік пільгових категорій населення: пенсіонери, інваліди, чорнобильці, афганці. Для надання комфортних, якісних, зручних послуг ми створюємо ці служби у місті. Адже не кожен пенсіонер може собі позволити їздити в Галич, та й не кожному здоров’я дозволяє.
Отримання статусу також дало нам можливість не тільки зберегти нашу міську лікарню, на яку справді замахувались як наша районна так і обласна влада. Вважалося, що при проведення реформи у сфері охорони здоров’я не доцільно мати три великих лікарні що розташовані одна від одної  в межах 20 кілометрів.  І Бурштинська лікарня, якщо брати до уваги міста Галич-Бурштин-Рогатин, була першою у списку на закриття. Я б хотів тоді побачити тих бурштинців, які зараз засуджують отримання статусу міста обласного підпорядкування, якби у нас зараз закрили основні відділи Бурштинської міської лікарні і наші люди мали б їздити в Галич або в Рогатин або в обласний центр. Тож ми не тільки зберегли лікарню для міста, але й маємо можливість, за допомогою наших партнерів,  вкладати в неї гроші і розвивати її інфраструктуру.
- До речі, чи вдасться все ж вирішити питання автостанції у місті. Адже статус, напевно, дозволяє й це.
- Для міської громади на сьогодні справді є важливим питання закриття, чи тог не функціонування автостанції у місті. Дуже багато мешканців міста стикаються з неможливістю придбання квитка, отримання компенсації за відрядження. Пенсіонери не можуть використати свої пільги. Також місто багато втрачає і в туристичному плані, оскільки немає зупинки і ми дасть випадаємо з загальнонаціональної мапи туристичних маршрутів. Сьогодні ми маємо підстави ставити законні вимоги щодо відновлення роботи Бурштинської автостанції, або будівництва нової.
- Петре Івановичу, ми багато вже говорили про новий бюджет міста, але й досі не маємо чітких цифр.
- Справді, з нового року у міста буде новий бюджет. Зараз взагалі складно говорити про чіткі показники нового бюджету, оскільки є надзвичайно складна ситуація в країні. Хочу сказати одне - бюджет збільшиться. Важливим фактором збільшення бюджету - збільшення саме бюджету розвитку, який дає змогу зробити більший об’єм роботи на території міста. Якщо сьогодні наш бюджет розвитку становить один мільйон двісті - мільйон чотириста тисяч гривень, то з наступного року ця цифра збільшиться як мінімум вдвічі.
При нормальному функціонуванні держави цей показник має збільшитись втричі. Це втричі більше можна відремонтувати дахів у Бурштині, втричі більше відремонтувати міських доріг, прокласти пішохідних доріжок і таке інше.
Наступним дуже важливим фактором, який є дуже складним на сьогоднішній день є наші борги за теплову енергію перед Бурштинською ТЕС. На сьогодні борг становить близько 27 мільйонів гривень. Погасити цей борг з нинішнім - районним бюджетом міста, який становить 11 мільйонів гривень, є в принципі неможливо. А розраховуватися за борги потрібно. Це звичайно борги попередніх років, але є і поточні борги, тому ми повинні думати як все таки бути відповідальними. Маючи бюджет міста обласного значення нам буде набагато легше гасити ці платежі.
Дуже важливим показник бюджету розвитку є і при залученні коштів грантових. Якщо в місті є нормальний бюджет розвитку - всі грантові програми легше надають кошти для впровадження проектів на території міста.
- Ще півроку тому на сесії йшла мова про потужного іноземного інвестора, яким мав би зайти в місто за умови функціонування індустріального парку. Чи актуальна ця тема сьогодні?
- Щодо індустріального парку, то реалізація цього проекту також дасть нові можливості для міста. Ми провели перемовини з трьома потужними Європейськими компаніями, які готові були будувати у нас виробництва на початку 2015 року загальною чисельністю більше 4500 робочих місць. Але у зв’язку з війною в країні ці проекти заморожені. Та це не є проблема міста, це є проблема держави і ми все ж повинні дочекатися свого інвестора. Проте для того, щоб інвестор прийшов, ми справді повинні зреалізувати проект «Індустріальний парк Бурштин». І власне статус міста надає нам таку можливість.
Ще хочу повідомити, що статус міста обласного підпорядкування дає нам особливу можливість самостійного адміністрування та управління комунальним майном. Адже досі більшість дуже важливих адміністративних об’єктів були в управлінні Галицької РДА та Галицької ради. Це музична школа, міська лікарня, школи міста, будинок культури імені Тараса Шевченка, народний дім в селі Вигівка. Таке підпорядкування часом доволі негативно відображалося на стані цих будівель. Хочу нагадати, що будучи в районному підпорядкування наш Будинок культури виглядав як найгірший клуб в Галицькому районі. Ніякі кошти не вкладалися в його реконструкцію а це є одна з архітектурних пам’яток нашого міста. Бурштинською міською радою за останні два роки було вкладено 600 тисяч гривень і проведено відповідний комплекс робіт щодо його реставрації. Ми робили  це навіть тоді, коли будівля ще не була власністю міської ради.
І наостанок: ми повинні тільки гордитися з того, що нині Бурштин прирівняне до таких міст як Коломия, Калуш, Яремче. Ми сьогодні є в полі зору не тільки області а й Києва. Ми є в полі зору безпосередньо міністерства фінансів України і можемо в певний спосіб добиватися різних преференцій для нашого міста. Це піде тільки на користь. Тільки той, хто не бажає добра нашій громаді і не хоче бачити наше місто успішним сучасним і красивим може заявляти що нам не потрібен був статус міста обласного підпорядкування і я переконаний що такі заяви робляться крізь призму особистої зацікавленості а не громадської вигоди.
В.К.

 

Переглядів: 760 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: