П`ятниця, 19.04.2024, 22:58
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Квітень » 4 » У Буршині запрацює осередок «Лікарняної каси «Прикарпаття»
14:41
У Буршині запрацює осередок «Лікарняної каси «Прикарпаття»

49 Стаття Конституції України гласить про право громадян на охорону здоров’я та безоплатне медичне обслуговування. Насправді реалії сьогодення диктують свої правила. Українці щоразу переконуються в утопічності поняття «безкоштовна медицина», шукаючи шляхи та можливості лікування при непростому фінансовому становищі. Бо здоров’я безцінне.
Уже не перший рік в Україні намагаються впровадити медичне страхування як один із способів належної організації охорони здоров’я. На жаль, цей процес реформ гальмується недосконало прописаною законодавчою базою та рядом інших проблем, які чиновники не поспішають вирішувати. 
Альтернативою та першим кроком до змін стало створення лікарняних кас. Лікарняна каса – це громадське членське об’єднання, що працює на засадах добровільного медичного страхування, і, у випадку захворювання, забезпечує хворого ліками, витратними матеріалами, допомагає у проведенні лабораторних досліджень. 
Це поняття для України не є новим, паростки медичного страхування зародилося ще в ХІХ ст. під час робітничого руху. Що стосується Галичини, то тут подібна організація була створена за Австро-Угорщини у 1889 році, а за Польщі виникають окружні каси хворих. Теперішня система лікарняних кас, що заснована на німецькій практиці, це об’єднання потенційних пацієнтів, котрі своїми зусиллями та коштами забезпечують своє лікування.  
На теренах Прикарпаття активно діє громадське об’єднання «Лікарняна каса «Прикарпаття». Як зазначає виконавчий директор ГО «Лікарняна каса «Прикарпаття» Михайло Вовк, ця організація працює за європейським принципом, при якому здоровий платить за хворого. Так званий принцип солідарності дає змогу членам об’єднання отримувати медичну допомогу, сплативши всього 50 гривень щомісячного членського внеску. Діяльність Лікарняної каси поширюється на стаціонарне, амбулаторне лікування та лікування в умовах денного стаціонару. При стаціонарному лікуванні члену організації достатньо пред’явити свій членський квиток в лікувальному закладі, в який пацієнта госпіталізовано. На даний членський внесок йому нараховується відповідна сума балів, котра дорівнює ліміту випадку госпіталізації. З оформленою в лікувальному закладі вимогою на медикаменти та своїм членським квитком особа звертається в аптеку, яка перебуває в співпраці з Лікарняною касою, та отримує медикаменти безкоштовно на вказану суму балів. В рамках амбулаторного лікування та лікування в умовах денного стаціонару, член Лікарняної каси «Прикарпаття» в аптеках отримує знижки на медикаменти, зазначені в рецепті, в розмірі до 30 % від вартості. Проте повноцінно амбулаторне лікування та лікування в умовах денного стаціонару працює тільки в тих районах, де кількість членів Лікарняної каси не менше 1000 осіб. Крім того, члени організації мають змогу скористатися послугами тих лікувально-діагностичних закладів, з якими співпрацює Лікарняна каса (в тому числі і стоматологічними послугами) з суттєвою знижкою. В Коломиї таких закладів три, в Івано-Франківську – чотири. Найбільш активна діяльність Лікарняної каси на Коломийщині, де за 2015 рік за рахунок організації пролікувалися 573 пацієнти – члени цього об’єднання – на суму більше 620 тисяч гривень, в амбулаторних умовах – на суму більш ніж 70 тисяч гривень. 
Лікарняна каса «Прикарпаття» поширює свою діяльність на всю територію Івано-Франківської області: відкриваються осередки в Івано-Франківську, Снятині, Богородчанах, Долині, Рожнятові, Надвірній та в інших містах. Зовсім скоро осередок ГО «Лікарняна каса «Прикарпаття» запрацює і в Бурштині.
Цю важливу справу - створення Бурштинської ланки об’єднання Лікарняної каси – доручено медичній сестрі по дієтичному харчуванню Юлії Чейпиш. 
 - Я з цією системою вже знайома. – Розповідає Юлія Андріївна. Бачила, як діє на практиці страховий внесок у залізничній лікарні. Це дуже зручна річ, бо життя ж непередбачуване, не всі мають кошти на випадок хвороби. Це вигідно тим, що навіть потрапивши в стаціонар, ти можеш до певної суми лікуватися, купити в аптеці ліки через членську картку. Якщо у нас набереться 500 чоловік, система запрацює на повну силу. Моїми обов’язками є збирання заяв та інформування людей щодо Лікарняної каси. Внески можна оформити через бухгалтерію, пенсіонерам ще простіше. Перший внесок – 10 гривень плюс 50 щомісяця. Діти і студенти – 35 гривень. Наче й невелика сума, непомітна у побуті, але у важку хвилину ці кошти виручать. Якщо платиш відразу за квартал, то за 60 днів отримуєш поліс і вже починаєш користуватися перевагами членства в організації. При цьому не потребується чекати рік, щоб назбирати кошти (загалом десь 600 гривень).Система така, що здоровий платить за хворого. Якщо, приміром, людина не використала річний ліміт, він плюсується до наступного року. При цьому рік рахується не календарний, а з часу вступу в організацію. 
Мої колеги сприйняли нововведення позитивно, адже більшість медиків розуміє необхідність наближення до страхової медицини. Але іншим людям треба більш детально пояснити, і звичайно, ознайомити з Положенням ГО «Лікарняна каса «Прикарпаття». Так, згідно з статутом, існує перелік захворювань і послуг, які організація не забезпечує. Це, зокрема, лікування та обстеження, яке не призначене лікарем, обстеження в комерційних лікувальних закладах, з якими не укладено договір про співпрацю; лікування та обстеження для підтвердження групи інвалідності, захворювання, причиною яких є зловживання алкоголем, травми, отримані під час алкогольного сп’яніння, а також венеричні хвороби, цукровий діабет, спадкові захворювання тощо. Чималим є перелік медичних показань для лікування членів Лікарняної каси в амбулаторних та стаціонарних умовах, також організація надає допомогу в обстеженні та дослідженні. Багато нюансів треба буде узгоджувати з керівництвом організації. 
Вже скоро нам привезуть членські картки і тоді ми побачимо, як задум буде втілюватись на практиці. Ми йдемо вперед, а старт завжди важкий. Та маю надію, що в процесі все налагодиться. 
Тетяна Зарецька

Переглядів: 750 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: