П`ятниця, 29.03.2024, 12:14
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Квітень » 19 » «СУРМА» закликає до милосердя
10:41
«СУРМА» закликає до милосердя

Серед загальнолюдських цінностей благодійність займає окреме місце, оскільки є не лише проявом гуманності та милосердя, а й дієвою допомогою ближньому. Бо, як відомо, людина багатіє не тим, що отримує, а з тим, що віддає. 
Нещодавно при ГО «Майдан. Бурштин» створено благодійну організацію «Благодійний Фонд «СУРМА», яка запрацювала задовго до своєї юридичної реєстрації. Благочинний фонд з символічною назвою об’єднав своїм покликом небайдужих бурштинців і провадить на добрі справи. Звичайно, волонтерство – далеко не новизна для ГО «Майдан. Бурштин». Адже впродовж військових дій на сході України організацією було зібрано та відправлено на фронт понад 65 тон харчів та більш ніж 10 тон води, і це не рахуючи адресних посилок, буржуйок, кабелів та інших потреб. Та з метою розширення діяльності і збільшення повноважень об’єднання активістами було прийняте рішення про створення «Благодійного Фонду «СУРМА». За якихось півтора місяця надано допомогу більш ніж тридцяти родинам, серед яких не лише мешканці Бурштина і навколишніх сіл, а й жителі Рогатинського району. 
Про мету діяльності «СУРМИ», а також про її найближчі плани та ініціативи нашій газеті розповіли координатор фонду Степан Вербовський та активіст Андрій Вербовський. 
 - ГО «Майдан. Бурштин» з початку свого заснування поклала на себе багато різних цілей. – Розказує Андрій Вербовський. Громадське об’єднання боролося проти свавілля влади, за благоустрій Бурштина, а потім, коли почалася війна, ми взялися допомагати бійцям АТО та їхнім родинам. Зараз також продовжуємо це робити. Але ми не мали рахунку, на який могли би переказувати кошти благодійники, а це ускладнює такий напрям роботи, як співпраця із закордонними благодійними організаціями.  Ідею створити фонд було оголошено на одній із зустрічей активістів, приблизно тоді ми і отримали гуманітарну допомогу. Тобто можна сказати, що Благодійний Фонд організовувався паралельно з роботою. Метою «СУРМИ» є здійснення безкорисливої благодійної діяльності, основна наша робота спрямована на поліпшення матеріального становища малозабезпечених сімей, інвалідів, дітей-сиріт. 
 - Тепер ми маємо свій рахунок, користуючись яким при нагальній потребі можемо допомогти цим людям. – Додає Степан Вербовський. Що ми успішно і робимо: інвалідні візки, ходунки, крісла-туалети, ортопедичний матрац та необхідні предмети гігієни уже знайшли своїх власників. А також одяг та харчі. Минулого тижня до нас звернулася громада села Заланів Рогатинського району. Малозабезпечені люди, та сім’ї учасників АТО, діти-інваліди отримали гуманітарну допомогу. Ми поки що молода організація, що лише розвивається. Зараз ми плануємо налагодити стосунки з закордонними благодійниками, щоб тісніше з ними співпрацювати. Певні кроки в цьому напрямку вже зроблені: у нас була зустріч з представниками німецького Червоного Хреста. З нашим фондом вони готові співпрацювати так би мовити побічно, бо працюють суто з Українським Червоним Хрестом. Але між нами існує домовленість, що при потребі ми надсилаємо їм лист-звернення, і вони готують допомогу. Також співпрацюємо з Івано-Франківським Благодійним Фондом «Вефіль». 


В роботі не все так гладко, як хотілося б. Бажаємо тіснішої співпраці з відділом соціального захисту населення Бурштинської міської ради. Плануємо також подавати звернення до виконкому щодо виділення нам складського приміщення для роботи. Зараз ми зберігаємо гуманітарні речі у приміщенні ресторану «Енергетик», яке надав нам у тимчасове користування директор Бурштинської ТЕС ДТЕК, пан Андрій Шувар. Але скоро нам доведеться шукати нового прихистку. Люди вже почали звертатися до нас по інвалідні візки та ходунки, є велика потреба в підгузниках. Бурштинською міською радою були надані списки людей, які потребують допомоги. 
Але до нас звертаються і люди, яких немає в списку, переважно це важкохворі, одинокі, інваліди. Щоб отримати допомогу, потрібно написати заяву, надати копію паспорту та ідентифікаційного коду, а також довідку-висновок ЛКК з лікарні. 
 - Ми працюємо у свій вільний час. – Зазначає Андрій Вербовський. У вихідні, поміж основною роботою, в телефонному режимі вирішуються такі ось важливі справи. Активісти Надія Тарнавська, Володимир Борисов, Микола Бацала, Петро Опацький, Петро Ковальчук шукають шляхи і можливості хоч трохи полегшити непросте становище наших підопічних. Але нам бракує хороших і сумлінних людей, які бажали би присвятити свій вільний час такій справі. Для чого ми це робимо?.. Мабуть, ми підійшли до певного життєвого рубежу, коли вже маєш досвід, бажання і силу допомогти. Та найголовніше – відчуваєш необхідність щось зробити, залишити по собі слід. Рано чи пізно закінчиться війна, звідти повернуться люди, які обов’язково спитають: а що ти зробив для своєї землі?!. 
На мене особисто сильне враження справили відвідини сім’ї Капустяників, коли я на власні очі побачив, в яких умовах і з якою бідою живуть люди. Хотілося бодай чимось допомогти, дати надію на краще. Це як імпульс, коли ти просто не можеш стояти осторонь. Ми надали їм інвалідний візок, підгузники і продукти, та найголовніше – відчуття того, що світ не без добрих людей. 
Надіємося, що люди не будуть байдужими до чужої біди. Долучайтеся до ініціатив Благодійного Фонду, адже людина  по справжньому щаслива лише тоді, коли безкорисно робить добрі справи.
Тетяна Зарецька

Переглядів: 830 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: