П`ятниця, 29.03.2024, 11:33
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Жовтень » 27 » Сталевий прес, широкі плечі і спини забезпечить бурштинцям новостворений спортивний майданчик
17:10
Сталевий прес, широкі плечі і спини забезпечить бурштинцям новостворений спортивний майданчик

Нещодавно у Бурштині було встановлено багатофункціональний спортивний майданчик, який мешканці розфарбували в національні кольори. Цей майданчик – це ще один результат конкурсу міні-проектів «Місто своїми руками», який уже другий рік поспіль проходив у місті в рамках Стратегії соціального партнерства Бурштинської міської ради та компанії ДТЕК. Керівник проекту «Встановлення спортивного майданчику для занять streetworkout» Станіслав Колоша розповів про те як з’явилася ідея і як вдалося її реалізувати

 

- Станіславе, перш за все вітаємо ініціативну групу, яку Ви очолили із перемогою у конкурсі «Місто своїми руками» та успішній реалізації проекту. Розкажіть нашим читачам, що означає поняття «streetworkout», оскільки воно є новим та мало кому зрозумілим у місті.
- Street Workout, що в перекладі з англійської означає "вуличне тренування" — це один із нових видів молодіжного спорту, який поєднує в собі силові та гімнастичні елементи на турніках та брусах. Це цілком нове молодіжне віяння, яке прийшло до нас з Америки лише близько трьох років тому, втім до цього спортивного руху в Україні долучились вже сотні і тисячі молодих хлопців, котрі свій вільний час проводять на вуличних спортмайданчиках. Для них Street Workout — це не лише захоплення, а й запорука міцного здоров’я, адже ні алкоголь, ні тютюн не можуть подолати бажання бути в чудовій формі. Сталевий прес, широкі плечі і спини – саме так можна описати таких хлопців. Більшість часу воркаутери проводять на турніку та кажуть своє "ні" алкоголю та палінню.
- Як у Вас виникла ідея започаткувати такий вид спорту у Бурштині? Можливо Ви займаєтеся цим спортом?
- Ідея виникла досить спонтанно. Одного разу, коли я переглядав повідомлення від мешканців на веб-порталі  «Відкрите місто», то натрапив на пропозицію до влади допомогти із створенням міського тренажерного залу. За короткий час це повідомлення прокоментувало багато бурштинів, які висловлювали свою готовність долучатися до створення такого залу, вкладати свої кошти і працю. Це зрозуміло, адже у місті, де проживає близько 18 000 мешканців ніхто не наважився відкрити тренажерний зал, вважаю, що це справа приватних підприємців, а не місцевої влади. Після цього, у соціальних мережах випадково переглянув відео із занять стрітворкаутом, яке мене дуже захопило. Я почав більше читати про цей вид спорту, так з’явилася думка, що, можливо, краще для початку замість створення дороговартісного тренажерного залу краще встановити такий спортивний майданчик.
- А як Ви дізналися про конкурс «Місто своїми руками»?
- Знову ж таки з веб-порталу «Відкрите місто», свою ідею вирішив запропонувати в коментарях до того ж повідомлення про створення тренажерного залу, але побачив допис АМЕР м. Бурштин про те, що в місті оголошено конкурс «Місто своїми руками» і що можна отримати до 20 000 грн для реалізації однієї із своїх ідей. Дізнавшись деталі конкурсу, вирішив спробувати: з допомогою координатора конкурсу підгодовував проектну заявку, встановленого зразка,бюджет проекту і  подав її на розгляд конкурсної комісії і опинився в числі 15-ти переможців.
- Це перший проект, на який Ви подавали заявку чи вже брали участь у різних конкурсах? Що було найважчим при підготовці цього проекту?
- Чесно кажучи, це перший конкурс, на який я спробував подати проектну пропозицію, тому вдвічі приємно, що переміг. Найважчим, безумовно, було розробити схему елементів майданчика, тобто розміри, відстані, матеріал – це дуже специфічно, потрібно було консультуватися з фахівцями. Тут нам в пригоді стали друзі з Ладижина, які в минулому році вже встановлювали такий майданчик, вони надіслали нам вже сформоване технічне завдання та всю необхідну документацію. Крім цього, основною умовою конкурсу є збір ініціативної групи проекту, яка повинна залучити щонайменше 10% співфінансування від тієї суми, яка запитується, а нам потрібно було 19 805 грн. Під час написання самої заявки зіткнувся з проблемою залучення до проекту людей, усі кому не пропонував ставилися з недовірою до конкурсу, вважали, що це пуста трата часу. Проте, багатьох таки вдалося переконати і наша ініціативна група склала 14 активних молодих хлопців та дівчат.
- То кого ініціативна група залучила до проекту?
- Допомагали нам і фінансово, і організаційно. Коштами нас підтримав підприємець Іван Попадюк, а встановлювати та фарбувати у національні кольори долучилися і хлопці з Молодіжного націоналістичного Конгресу, за що дякуємо їм. Особлива подяка заступнику міського голови Володимиру Романовичу Гулику, який постійно підтримував нашу ініціативу і допоміг з матеріалами для встановлення, домовився про все необхідне.
- Як ви визначали місце для встановлення цього майданчика?
- Спочатку ми планували, що будемо встановлювати майданчик в березі Бурштинського водосховища, так як і зробили наші друзі з Ладижина. Проте, проаналізувавши ставлення деяких бурштинців до нового, вирішили, що все-таки це не найкраще місце. Тоді разом з владою вирішили встановити майданчик по вулиці Січових Стрільців біля ДНЗ №3 – і під наглядом, і одночасно, не буде багато спостерігачів для новачків, які, як правило, на початках, соромляться показати свої спортивні здібності.
- Будемо сподіватися, що майданчик стане популярним серед молоді. Чим є корисні заняття стрітворкаутом? Чи допомагають вони юнакам фізично розвиватися та чи заміняють вправи в тренажерному залі?
- Я теж на це сподіваюся, на День міста, 14 вересня ми разом з хлопцями з МНК влаштували перші товариські змагання на майданчику, сподіваюся розвинути таку традицію у місті, можливо наша ініціативна група в майбутньому залучатиме професіоналів воркауту, але це ще в перспективі. Взагалі, майданчик складається з таких комплексів, які дозволяють виконувати кілька видів різних вправ:
1. Атлетичні вправи - система вправ різного рівня складності, що сприяють підсиленню здоров'я, розвитку сили та витривалості а також формуванню атлетичної статури.
2.Калістеніка  – це комплекс простих вправ, які виконують, використовуючи виключно власну вагу тіла. Ціль цих вправ - розвинути мускулатурну силу та розвинути всебічний фітнес.
3. Паркур  – фізична дисципліна, в якій учасники за визначеним маршрутом  намагаються перейти перешкоди найбільш ефективним способом, використовуючи лише власну вагу тіла. Цей вид вправи розвиває такі навички як стрибки, лазіння тощо.
- Дякую, Станіславе, за розмову, бажаю, щоб всі Ваші плани вдалося реалізувати, а ініціативна група продовжувала працювати на благо рідного міста!
Олена Кравчишин

 

 

Переглядів: 682 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: