П`ятниця, 29.03.2024, 03:17
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 28 » Спроможне село – спроможна громада
11:26
Спроможне село – спроможна громада

23 березня 2016 р. у Бурштині відбулася конференція на тему: «Розвиток громади села в процесі демократичних змін», яка зібрала близько п’ятидесяти учасників, серед яких представники виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій. Громадські активісти та експерти обговорювали перспективи розвитку сільських громад в умовах адміністративно-територіальної реформи.  Важливість проблематики конференції підкреслили у вітальному слові міський голова м. Бурштина Роксолана Джура та голова райдержадміністрації Ярослав Бартків.
Як зазначає організатор конференції, голова правління Громадської організації «Центр права та протидії корупції» Ірина Максимова – невизначеність стосовно майбутнього, зумовлена часовими рамками проведення децентралізації, породила у всіх чимало запитань. Жителі сільських громад, які в першу чергу залишаться без представницького органу, бояться нерівномірного розподілу бюджету, неврахування їх інтересів в процесі прийняття рішень, бояться бути забутими новою владою. Можливість залучення жителів громади до прийняття управлінських рішень через відкриті форми співпраці влади з громадою вже сьогодні дасть можливість уникнути непорозумінь в недалекому майбутньому та пришвидшити адаптацію сільських громад у єдиній об’єднаній громаді. Одним із видів такої співпраці може бути орган самоорганізації населення – представницький орган жителів села, якому місцева влада може делегувати частину власних повноважень. 
Такої ж думки притримується Голова Центру громадської адвокатури Тетяна Яцків, яка у своєму виступі розповіла присутнім про інструменти громадської участі управління сільськими територіями в процесі децентралізації та презентувала кращі практики створення органів самоорганізації населення у Львівській області.
Експерт з питань кластеру сталого розвитку сільських територій, Голова Товариства практиків економічної самоорганізації Галичини Ярослава Сорокопуд та Директор агенції місцевого економічного розвитку м. Бурштина Олександр Бабій розповідали про соціально-економічний розвиток сільських територій, перспективні галузі сільського господарства та джерела залучення коштів для впровадження проектів розвитку на селі.
Родзинкою заходу стала презентація першого Органу самоорганізації населення (ОСН) у Галицькому районі – комітету вулиць «Спільнота розвитку громади» с. Задністрянське. Молоді перспективні люди розповіли про мотиви утворення комітету та бажання розвивати власну громаду для задоволення суспільних потреб її жителів. Як слушно зауважив голова ОСН – Ростислав Михайлишин – жити та працювати потрібно там, де ти народився! Проблеми у селі – це не тільки проблеми влади, а тому лише спільними зусиллями можна зробити життя кращим.
Підсумком конференції став заклик до підписання меморандуму «За підтримку розвитку форм безпосередньої демократії у сільських громадах».
Захід проводився в рамках проекту «Впровадження та підтримка механізму демократичного прийняття управлінських рішень у сільських громадах Івано-Франківської області», що виконується в рамках програми «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» при адмініструванні БФ «Центр громадських ініціатив» за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Олександра Шаган

Переглядів: 577 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: