Четвер, 28.03.2024, 19:06
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Січень » 27 » Сергій Сопільняк: жодні зміни не проходять легко
23:06
Сергій Сопільняк: жодні зміни не проходять легко

Те, чого добивалися одні, вдалося іншим - місто Бурштин, нарешті отримало такий бажаний статус і стало містом обласного підпорядкування. Це відкрило чимало перспектив, більше незалежності у самоврядуванні, але й клопотів також додалося вдосталь. У Бурштинській міській раді створюються  нові відділи, відповідно нові робочі місця, а це чимало документацій, різних "паперових" перипетій, та процес помалу налагоджується. А ще, Бурштинська міська лікарня відтепер перейшла у власність громади міста і змін тут також чимало. Більше інформації з медичної сфери міста Бурштина дізнавались у розмові з головним лікарем Бурштинської центральної міської лікарні Сопільняком Сергієм Михайловичем.

- Аби мати змогу провести певний аналіз, хотіли б дізнатися: чим жила лікарня у минулому році, перед тим, як змінити власника?
В 2014 році Бурштинська міська лікарня, була комунальним закладом, що знаходився у власності територіальних громад  міст, сіл та селищ  Галицького району, у складі якого була поліклініка та стаціонарне відділення на 155 ліжок, серед яких: 15 хірургічних, 10 травматологічних, 5 урологічних, 10 лор-ліжок, 10  гінекологічних, 10 інфекційних, 10 травматологічних, 20 неврологічних і  15 ліжок дитячих. Надавала Бурштинська лікарня медичну допомогу населенню міста Бурштина та 13-ти сіл, так званого Бурштинського куща. Бюджет лікарні на початку 2014 року складав 12 мільйонів гривень, якщо для порівняння, то бюджет Галицької центральної районної лікарні, яка є на 175 ліжок, у 2014 році складав 33 мільйони гривень. За невеликої різниці у кількості ліжок, різниця у фінансуванні, як бачимо була досить значна. До кінця року бюджет, як зазвичай змінювався і на кінець року він складав близько 16 мільйонів гривень, цих коштів вистачало тільки на зарплати та енергоносії, жодної гривні на капітальні чи поточні ремонти не закладалося. На медикаменти було закладено 300 тисяч гривень на рік, за розрахунками це трохи більше 4-х гривень в день на одного хворого, за ці кошти, самі розумієте, нічого не купиш. На харчування виділяли 200 тисяч гривень на рік, це близько 5-ти гривень в день на одного пацієнта з триразовим харчуванням. Мусіли цю проблему вирішувати самостійно. Так, з допомогою населення,  вдалося зібрати 15 тон картоплі, тону буряка та моркви, аби зекономити закупили муку, олію, сіль і  наша кухня почала випікати власний екологічно чистий, без всіляких хімічних добавок,  хліб.
- Як відбулась процедура передачі власності ?
За рішенням сесій, спершу Галицької районної ради, а згодом і Бурштинської міської ради про передачу Бурштинської  міської  лікарні з власності територіальних громад  міст, сіл та селищ  Галицького району у власність громади міста Бурштина та села Вигівка, яке згідно рішення Верховної Ради України про надання місту Бурштину статусу міста обласного підпорядкування, увійшло у його склад, сьогодні вже маємо Бурштинську центральну міську лікарню.
- Чи означає це, що відтепер лікарня обслуговуватиме, із набуттям нового статусу, тільки жителів міста Бурштина та села Вигівка?
Воно б так і було, але розуміючи, які б це склало незручності для жителів населених пунктів, так званого Бурштинського куща, які зазвичай обслуговувались у Бурштинській лікарні, ми звернулися до Галицької районної ради про надання цільової субвенції, яка б покрила видатки на надання медичних послуг, медикаменти, харчування та інше.  Врахувавши усі аргументи, депутатський корпус районної ради, на останній із сесій, прийняв рішення надати таку субвенцію Бурштинській лікарні у сумі 600 тисяч гривень на квартал, або 2 мільйони 400 тисяч на рік. Загалом сьогодні у нашій лікарні обслуговується близько 22 тисяч населення.
- Окрім субвенції з Галицької районної ради, яке буде фінансування бурштинської медицини цьогоріч?
Як вже зрозуміло фінансування ми отримуватимемо з місцевого бюджету. Побоювань спершу було чимало, адже розуміли, що живемо у час коли бюджет не тільки у нашому місті, а й загалом  у державі є на межі виживання, але дякувати Богу наразі усе складається  не так страшно. Цьогоріч наш бюджет складатиме більше 14, 5 мільйона гривень, з яких 10 мільйонів - це державна субвенція на охорону здоров'я у нашому місті, а понад 4, 5 мільйона надійде із місцевого бюджету.  Як бачимо мовою цифр ми нічого не втратили, але інфляція у нашій державі зробила свою справу: енергоносії , медпрепарати, продукти,  та загалом усе подорожчало. Але, як і всі розуміємо, що мусимо потерпіти, на чомусь зекономити, проявити ініціативу і знайти додаткові джерела фінансування, аби цей період становлення пройти безболісно.
- Цілком безболісно уже мабуть не вийде, адже уже відбулась низка скорочень.  Скількох працівників довелося розрахувати?
Варто почати із причини скорочень, а це зменшення кількості ліжок із 155 до 120, відповідно й зменшилась потреба у певній кількості обслуговуючого персоналу, хочу зазначити що серед 27-ти працівників, які на жаль потрапили під скорочення, жодного лікаря не було.
В складі Бурштинської лікарні знаходилися районні відділення, зокрема: дерматологічне - 10 ліжок, інфекційне також на 10 ліжок і лор-відділення - 10 ліжок. Згідно рішення сесії Галицької районної ради ці відділення не були передані до Бурштинської центральної міської лікарні і повинні  були залишити у складі Галицької ЦРЛ. Але  на  жаль зменшилось тільки інфекційне відділення на 10 ліжок,  лор і  дерматовенерологічне  були практично скорочені рішенням районної влади, звідси і значне скорочення  нашого персоналу.
- Та все ж яких позитивних змін слід очікувати?
Перш за все у нас з'являться посади фахових вузькопрофільних лікарів, яких до сьогодні у нашій лікарні не було, це скажімо ендокринолог, імунолог, уролог, кардіолог  та інші. Уже сьогодні ми збільшили до 35 ліжок у денному стаціонарі, що досить зручно для пацієнтів, та економічно вигідно для лікарні, адже тут не передбачене харчування. Запитаєте: у чому зручність? А у тому,  що пацієнт не залишається у лікарні цілодобово, він має можливість пройти необхідні процедури і піти додому, повернувшись на них уже наступного дня.
- Ви вже розповідали про необхідність додаткових джерел фінансування, чи вдавалось у попередні роки їх знайти і наскільки ефективно?
У Бурштинській лікарні було створено благодійний фонд, де пацієнти, з власної ініціативи, мають змогу посприяти розвитку нашого медичного закладу, саме на ці благодійні внески робимо ремонтні роботи. Досить велику і дійсно відчутну підтримку надає нам компанія ДТЕК, скажімо усі пластикові вікна в лікарні маємо завдяки їм, а це не тільки затишок, а ще й енергозбереження, допомагають також у придбанні медичного обладнання. Завдяки компанії ДТЕК наші лікарі мають можливість проходити стажування закордоном, переймати досвід європейських фахівців.
- З якими очікуваннями ви зустріли цей 2015 рік?
Ви знаєте, дуже хочеться побачити медичну реформу  в дії, коли гроші "ходять" за пацієнтом, а не навпаки, тоді не  виникатиме така ситуація, що на медикаменти маємо 4 гривні, а на триразове харчування - 5 гривень. Людина, сплачуючи страхові внески, буде мати гарантії, що отримає за них, в разі потреби, належне лікування, а лікар відповідно зарплату.  Але, щоб усе це відбулося, варто набратися терпіння, адже ще жодні зміни не проходили легко. Головне, аби в Україні настав мир, але,  що важливо, переможний, тоді позитивні зміни на краще відчуємо швидко.
Надія Польова

Переглядів: 851 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: