Четвер, 28.03.2024, 20:40
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Серпень » 1 » Профілактика гострих кишкових інфекцій у побуті
11:02
Профілактика гострих кишкових інфекцій у побуті

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та ін), умовно-патогенні мікроорганізми (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції,ротавірусні та ентеровірусні інфекції.
Збудників цих інфекцій  багато, але клінічні прояви досить типові. Захворювання зазвичай починається гостро (від кількох годин до кількох днів, залежно від збудника) ,   з погіршення самопочуття, слабкість, головний біль, підвищення температури тіла, з’являється нудота, пронос, біль в животі, здуття.
 При появі таких симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря. Лікування вдома допустиме тільки при легких формах захворювання, діагностувати які може тільки лікар. При цьому лікування повинно проводитися під його контролем.
Зараження відбувається через забруднені бактеріями чи вірусами або їхніми токсинами продукти харчування (немиті овочі та фрукти, термічно не оброблені продукти харчування), через предмети побуту, забруднені руки, при вживанні некип’яченої води, купанні в непроточній водоймі.
Найбільш небезпечні продукти харчування для розвитку інфекції – це багатокомпонентні салати, у першу чергу заправлені майонезом і сметаною, кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м’яса,заливні страви.
  Небезпеку зараження несе і хвора людина з клінічними проявами або здоровий носій інфекції. Останні найнебезпечніші, бо вони ведуть активний спосіб життя, контактують із здоровими людьми, готують страви на об’єктах громадського харчування й виготовляють продукцію на харчових підприємствах.
Для бактеріальних кишкових інфекцій характерна літньо-осіння сезонність, для вірусних – зимово-весняна. Влітку, кишкові захворювання активізуються через те,що тепло створює сприятливі умови для збудників інфекції у теплу пору року,а організм людини під впливом активного сонячного опромінювання дещо «розслаблюється»: втрачає опірність кишковим інфекціям. Можливі як поодинокі захворювання, так і групові спалахи хвороби.
Найбільш сприйнятливі до гострих кишкових інфекцій діти. Пояснюється це тим, що у дітей, на відміну від дорослих, слина і шлунковий сік мають слабкі бактерицидні властивості. І при попаданні збудника кишкових інфекцій в рот (а саме таким шляхом найчастіше відбувається зараження), вони легко проникають в кишечник. Іноді дитина переносить захворювання легко, але при цьому інфекційний процес може мати затяжний характер і надовго залишає важкий слід. Нерідко гастрит, коліт, дуоденіт і інші хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, якими страждають дорослі, є наслідками гострих кишкових інфекцій, перенесених у дитинстві.
Як же уберегтися  від зараження гострими кишковими інфекціями? Перш за все – це  дотримання елементарних правил особистої гігієни:
- не використовувати для пиття ,приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Краще користуватися водою бутильованою або кип’яченою;
- не вживати продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;
- ретельно зберігати харчові продукти;
- уникання контакту між сирими і готовими харчовими продуктами;
- овочі та фрукти необхідно добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком;
-перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мийте руки з милом;
- не забувайте мити руки після відвідування туалету.
Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями. Їм легше запобігти, ніж потім лікувати. Не  ризикуйте своїм здоров’ям і здоров’ям близьких! 
Лікар-епідеміолог     Оксана Боднар

Переглядів: 578 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: