П`ятниця, 19.04.2024, 19:25
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Серпень » 1 » Приватний нотаріус як державний реєстратор
11:06
Приватний нотаріус як державний реєстратор

В 2016 році набрав чинності Закон України № 834-VІІІ «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та вступили в дію деякі інші законодавчі акти України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Також, постановою КМУ від 25 грудня 2015 року № 1127 затверджено «Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», який зараз уже діє і ним керуються органи уповноважені державою на реєстрацію речових прав на нерухоме майно, простіше кажучи на реєстрацію права власності на нерухоме майно. Цими нормативними актами законотворень значно спростив процедуру  проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та врегулював процедурні питань, пов’язані з цими діями. Що ж змінилося при реєстрації права власності на нерухоме майно? Зміни значні і спрямовані вони саме на мінімізацію корупційних ризиків та бюрократії при реєстрації права власності на нерухоме майно, а також на суттєве спрощення доступності таких послуги. Тож до основних змін слід віднести:
1. Збільшення кола суб’єктів (органів, установ), яким надано право проводити державну реєстрацію речових прав. Повноваженнями для проведення такого роду реєстрації тепер наділені органи утворені виконавчими органами сільських, селищних, міських рад та районних адміністрацій. Крім того державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно проводять і приватні нотаріуси. Тепер громадяни мають змогу самостійно вирішувати куди звернутися для проведення державної реєстрації, чи то до органу місцевого самоврядування чи до нотаріуса.
2. З 2016 року органами уповноваженими на реєстрацію речових прав на нерухоме майно уже не видаються Свідоцтва про право власності та не видаються Витяги з державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Підтвердженням проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно тепер є рішення реєстратора про реєстрацію права власності на об’єкт нерухомого майна та сформована в паперовому або електронному вигляді Інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Цей документ друкується реєстратором на аркушах паперу форматом А4 без використання спеціальних бланків та без проставляння підпису та печатки державного реєстратора або приватного нотаріуса. Для громадян звичайно є трохи незвичним надання їм документа в такому вигляді, бо ми всі привикли що має бути як мінімум бланк, печатка і підпис. Але підстав для переживання немає. Все це відповідає нормам чинного законодавства і ніяким чином не обмежує права громадян на належне їм майно.  
3. Також змінено ставки адміністративного збору за проведення державної реєстрації прав та за надання інформації із зазначеного реєстру. Їх розмір став доступнішим для громадян, а розмір адміністративного збору прив’язаний до часу (терміну), який витрачається на державну реєстрацію речових прав. Хочете швидше провести процедуру державної реєстрації, просто платите більше. І не потрібно ніяким чином «віддячувати» за це державному реєстратору. Нікуди не поспішаєте. Тоді і нема сенсу переплачувати. Крім того введена адміністративна відповідальність за порушення строків державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
4. Дуже важливою зміною стало і те, що  інформація, наявна в Державному реєстрі прав, стала відкритою як за об’єктом, так і за суб’єктом для усіх громадян нашої країни. 
5. Приватні Нотаріуси наділені повноваженнями державних реєстраторів прав на нерухоме майно без вчинення нотаріальної  дії  щодо такого майна. Приватні Нотаріуси здійснюють державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно так само як державні реєстратори. 
Приватний нотаріус Галицького РНО Чіпко Наталія Зіновіївна.
(м. Бурштин, вул. Калуська 13/3, тел.. 097 540 5112 / 050 062 68 62)

 

Переглядів: 951 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: