П`ятниця, 19.04.2024, 10:41
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Вересень » 15 » Петро КУРЛЯК: ВСЕ ТІЛЬКИ ПОЧИНАЄТЬСЯ
16:02
Петро КУРЛЯК: ВСЕ ТІЛЬКИ ПОЧИНАЄТЬСЯ

За останні роки Бурштин значно змінився. Діти, котрі ще за переданнями батьків, шукали у парку міське «чортове колесо» перейшли на дитячі нові майданчики, вечорами вулиці освітлюють нові ліхтарі, подекуди навіть видніються каскади декоративного освітлення.
Змінюється і зовнішній вид будинків, гарнішають фасади, облаштовані під’їзди та прибудинкові території.
Звичайно роботи ще виконані не всюди і не в повному обсязі, не все ще реалізовано з того, що було заплановано. Про реалії сьогодення та про плани на найближче майбутнє у цей передсвятковий час (нагадаємо, 28 вересня у Бурштині ще й Храмове свято) говоримо з міським головою Петром Курляком.

- До 460-ї річниці міста ми підходимо з серйозними і значними здобутками. Одним із найбільших – отримання статусу міста обласного підпорядкування, якого ми добивалися впродовж трьох років. Ця робота супроводжувалася великими зусиллями, використанням великого об’єму часу, залучення різних людей, структур, друзів, партнерів, всіх тих, хто хоче бачити у нашому місті серйозну розвинену інфраструктуру, перспективу подальшого розвитку, комфорт для мешканців та гостей нашого міста.
- Петре Івановичу, з часу приходу вас та депутатів шостого скликання до керма міської влади  у Бурштині було реалізовано ряд важливих проектів. Про що ви б хотіли розповісти і чим гордитеся насамперед?
- Для нормального розвитку суспільства потрібно приділяти увагу й різного роду просвітницьким проектам. Тому одним із важливих віх вважаю видання книги про Бурштин під назвою «Бурштинове сяйво». Ця книга, наряду з «Коштовним каменем Прикарпаття» є бездонними скрижалями історії Бурштина. Натомість про його сьогодення завжди можна почитати у газеті «Бурштинський вісник», випуск якої ми розпочали ще в 2012 році. Воно ніби і здається, що таке газета? Але коли береш до рук підшивку за три роки, починаєш розуміти що тут є все – події, особистості, новини, хронологія. Саме звідси колись дослідники черпатимуть усю інформацію про місто.
 Наша діяльність у сфері видавництва визначалася також випуском продукції, яка мала на меті формувати громадську думку щодо енергозбереження та енергоефективності. Зокрема було видано щоденники для учнів шостих класів з відповідним змістом і фотографіями на кожній сторінці.  З сторінок щоденника учні мали змогу дізнатися, що Бурштин є найкращим у області з попереднього сортування сміття – у нас сортують шість видів відходів. На цю тему друкувались і агітки, флаєрки. Для найменшеньких ми випускали книжечки з таким, скажемо, правильним трактуванням стилю життя у сучасному місті.
- Про наболілу тему – сміттєпереробний завод…
- Багато було зроблено і мною і депутатами і виконавчим комітетом для того, щоб реалізувати цей амбітний проект. І хоча нам й досі не вдалося його реалізувати, ми над цим продовжуємо роботу. Я переконаний, що цей проект буде реалізований, оскільки він є необхідним. Дуже важко змінити думку людей щодо впровадження чогось нового, щодо використання новітніх технологій. Але я переконаний, що час візьме своє і здоровий глузд переможе.
Також великий об’єм роботи як ради так і виконкому було приділено формуванню нового генерального плану міста, що відповідає всім вимогам і потребам враховуючи перспективу розвитку нашого міста. Один із найпотужніших на даний час наших проектів – створення індустріального парку на площі 37 гектарів. Про це ми вже неодноразово писали в газеті і на нашому сайті.
- Тепер поговоримо про людей, тобто теми соціальні.
- За час роботи нашої команди було збудовано кілька хороших соціальних об’єктів. А саме будинок, де ми створили соціальне житло для 12 сімей, квартири якого призначені для переселення мешканців з аварійних будинків за адресою Степана Бандери 73 та 75.
Для відпочинку бурштинів була збудована льодова арена а тепер ще й багатофункціональний літній спортивний майданчик. Робити це було нелегко, адже в умовах постійного недофінансування міського бюджету взагалі важко щось робити. Для діток встановлено з десяток нових спортивних майданчиків, придбали багато спортивного обладнання, відновлено роботу спортивних гуртків – авіамодельного, шахово-шахматного. З нового року плануємо відкрити секцію великого тенісу.
Гордимося виступами бурштинської футбольної команди «Енергія», яку ми частково фінансуємо, у другій обласній футбольній лізі. Вважаю, що місто зі статусом обласного рівня обов’язково повинно мати команду в обласному футбольному чемпіонаті.
- Не оминає увагою міська влада і культуру…
- Ми намагаємося однаково приділяти увагу усім. А щодо культури, то в цьому році ми вирішили питання з розташуванням міського музею «Берегиня», що буде розміщуватися у колишньому приміщенні аптеки «Віта» за адресою Січових Стрільців 15, на загальній площі 407 метрів квадратних. Вирішили питання з розташуванням міської бібліотеки, яка багато років перебувала в другому садочку. До речі, про садочки – готуємо відкриття двох нових груп – одна група буде відкрита у першому садочку, а інша – у садочку №6.
Також тут варто згадати і про повністю, можна сказати, заново збудований будинок Культури імені Тараса Шевченка. Плануємо відкрити його на Покрову – 14 жовтня. Дійство буде приурочено 200-річчю від народження Тараса Шевченка.
Важливим у культурному плані вважаю зміну герба та штандарта міста Бурштин, котре відбулося рівно рік тому – під час святкування 459річниці міста. Дякую усьому депутатському корпусу за розуміння та підтримку цієї ініціативи.
- Місто нещодавно відвідав Патріарх.
- Справді в рамках візиту на Прикарпаття  Блаженніший Святослав відвідав і Бурштин, зокрема бурштинський монастир, який ми відновлювали три роки. Там було закладено наріжний камінь храму Святої Софії Премудрості Божої. Це є насправді історичною і такою, що поширює і утверджує Божі плани на нашій Святій землі, подією.
- У місто, як інвестор, зайшла компанія ДТЕК. Як склалася ваша співпраця?
- Ми підписали з ДТЕК угоду про соціальне партнерство і в рамках цієї стратегії справді реалізували декілька потужних і важливих проектів: тепломодернізували першу школу, шостий садочок; почали модернізацію другого садочка; почали реалізовувати проект з термомодернізації міської мережі, а саме – встановлення теплових лічильників на житлові будинки; проект з будівництва індивідуальних теплових пунктів.
Багато проектів реалізовано для підтримки малого і середнього бізнесу, кілька важливих проектів реалізовано спільно міською радою і ДТЕК у сфері охорони здоров’я. За час співпраці було вкладено біля 5 мільйонів гривень у розвиток міської лікарні. Саме  завдяки цьому нам вдалося відстояти нашу лікарню, яку ще у 2012 році районне і обласне керівництво мали в планах закрити чи то скоротити до такого рівня, який би практично знівелював статус лікарні як потужного лікувального закладу.
- Зупиніться не проекті телемедицини…
- Проект телемедицина існує в п’яти містах України – Києві, Львові, Донецьку, Сімферополі та Бурштині.  Хочу зазначити, що цей проект найуспішніше діє саме у нашому місті. Ми проводимо онлайн-консультації з провідними медичними центрами Європи та Світу. Провели вже дві онлайн-операції за сприяння і консультативної допомоги провідних фахівців з Фрайбурзської лікарні у Німеччині. Тобто ми справді у цьому напрямку рухаємося дуже швидко.
- Місто непогано презентовано і на міждержавному рівні…
- Нещодавно ми стали підписантами дуже важливих міжнародних угод. Зокрема, згідно Угоди мерів ми взяли на себе зобов’язання до 2018 року зменшити викиди СО2 в атмосферу на 20%. На сьогоднішній день ми практично завершуємо підготовку  плану сталого енергетичного розвитку, так званого SEAP, який дасть нам можливість залучати кошти європейських та світових програм для розвитку нашого міста. Окрім цього ми стали підписантами Угоди Карпатського регіону, що дасть можливість у майбутньому створювати робочі місця у Бурштині та залучати додаткові інвестиції.  Щороку у місті реалізується проект «Мовний експрес», де партнери з-за кордону та добровольці-волонтери допомагають нашим дітям і дорослим освоювати англійську мову.
- Місто живе й буднями а у будні треба міняти труби…
- Справді, за час каденції ми доклалися і до покращення наших загальноміських мереж – відновили мережі теплопостачання, водопостачання, водовідведення замінивши біля 15 кілометрів труб різного діаметру і різного призначення.  Повністю змінені каналізаційні системи в 45 підвальних приміщеннях. Це дає нам можливість впевнено дивитися в майбутнє і сміливо переживати зимові часи. Є певні результати щодо озеленення міста, впорядкування парків, скверів. Багато місць зараз (близько сорока бурштинських дворів) приведено до належного вигляду.  Звичайно, багато ще залишилось зробити, але це результати, які вже видно.
На сьогодні відновлено чи то постелено кілька кілометрів нових доріг – по вулицях Тараса Шевченка, Василя Стефаника, Січових Стрільців, Василя Стуса, Степана Бандери, Романа Шухевича. Тобто була відновлена інфраструктура, яка була повністю знищена.  Довелось її не відкореговувати а реанімовувати. На це було також потрачено багато часу, зусиль і коштів.  Також на 15 вулицях встановлено нове освітлення – це виключно енергоефективне обладнання, яке споживає набагато менше енергії аніж старі системи освітлення.
- Багато робіт виконує КП «Житловик». Як ситуація на підприємстві. Чи є привід до оптимізму?
- Уже за час нашої каденції для “Житловика” було придбано кілька одиниць нової техніки – два нових сміттєвози, грейдер та кілька механізмів, які були необхідні для роботи з міськими мережами. Також хочу сказати, що ми маємо певні досягнення і в сфері економії коштів та оптимізації виробництва на підприємстві. За три роки ми змогли зменшити щорічні збитки з 3.5 мільйони гривень у 201 році до 2 мільйони гривень на даний час. Це було нелегко, але нам вдалося.
- Ви вже згадували про проблеми з фінансуванням. Звідки ж беруться кошти на постійні роботи?
- Нам вдається залучати позабюджетні кошти – Бурштин виграв кілька грантових програм на рівні Європейського союзу, на державному та обласному рівнях. Загальна сума залучених інвестицій – понад три мільйони гривень.
До слова, через недостатнє фінансування ми не можемо повністю виконати ремонт дахів. На сьогодні маючи незначні кошти дуже важко відремонтувати 37 дахів (з 82 житлових будинків) які протікають. Ми можемо ремонтувати не більше трьох дахів на рік. Тобто на сьогодні ми відремонтували 10 дахів.
- А як же «екологічні» кошти?
- Останній раз ми мали «екологічні» кошти – 14 мільйонів гривень – у 2011 році. За ці кошти ми зробили багато – відновили каналізаційні мережі, поміняли КНС (каналізаційно-насосні станції) на нові – європейського виробництва. Вони більш енергоекономні і потужні. Збудували мережу водовідвідних канав. Ця робота, звичайно, ще не доведена до логічного завершення,  але обов’язково буде доведена. Плануємо також збудувати нові фекальні очисні споруди та очисну станцію для дощових та талих вод на вулиці Липовій.
- Місто живе і розвивається. Спостерігається й позитивна демографічна динаміка. Чи є людям де працювати..?
- Ми працюємо над цим питанням і надіюся, що можливо ще у цьому році, а вже точно у році наступному нами будуть підписані договори з інвесторами на будівництво у місті нових підприємств із залученням іноземного та українського капіталу. Два важливих проекти в наступному році буде реалізовано у туристичній галузі. Зараз я не хочу забігати наперед, але хочу запевнити мешканців міста, що вони будуть приємно здивовані.
- …а де жити?
- Два роки ми опрацьовували процедуру передачі від Бурштинської ТЕС на баланс Бурштинської міської ради. Цього року ми нарешті прийняли 8 будинків, які ми зараз ремонтуємо, вкладаємо великі кошти. Нам вдалося вирішити питання із забезпеченням тепер вже постійним житлом на основі права власності у гуртожитках за адресою Шухевича 2, 2А, Стуса 1, 3 та Будівельників 2. Думаю, що мешканці цих гуртожитків отримали справжнє  власне житло, яке дасть їм можливість впевнено дивитися у майбутнє. Ми видали майже всі ордери, відновили все найнеобхідніше що потрібно для життя там.  Залишилися там проживати ті люди, які й проживали. Це справді важлива справа для міста і людей.
- Дякую за розповідь. Зі святом Вас.
- Використовуючи таку можливість, хочу побажати мешканцям нашого міста бути справжніми патріотами нашої держави, вірити в себе, в наше місто в Україну і хай нам у цьому допоможе Бог.
Володимир Капусняк

 

Переглядів: 660 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: