П`ятниця, 29.03.2024, 14:52
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Липень » 21 » Пестициди – це небезпека!
19:54
Пестициди – це небезпека!

З кожним роком все більше сільськогосподарських виробників повноцінно  використовують засоби інтенсифікації сільського господарства, а саме  пестициди і агрохімікати. Та поряд з цим частішають звернення  мешканців району на погіршення самопочуття, хворобливі стани, які пов'язують з порушенням правила регламентів використання пестицидів і агрохімікатів, особливо де орендують великі сільськогосподарські виробники .

Більше того, ліквідація ліцензування спонукала  підприємства  практично не звертати увагу на скарги населення. Рогатинським міжрайонним управлінням Держсанепідслужби постійно проводиться відповідна робота в частині створення адекватного  рівня культури сільськогосподарського виробництва в т.ч. в плані застосування пестицидів і агрохімікатів .

Одночасно лабораторією по визначенню залишкової кількості отрутохімікатів Рогатинського міжрайонного структурного підрозділу проводиться дослідження грунту питної води, води відкритих водойм, харчових продуктів на вміст пестицидів. По результатах проведених досліджень залишкового вмісту пестицидів у харчових продуктах, питні воді та об»єктах довкілля не виявлено.

При цьому інформуєм що основними елементами захисту від негативної дії пестицидів і агрохімікатів є:

  • наявність обмежувальних знаків біля оброблених пестицидами  ділянок-на відстані  200 м від меж оброблених ділянок;
  • попередження населення за допомогою встановлення обмежувальних та попереджувальних написів не менш як за  2-і доби до початку проведення хімобробки (пестицидами і агрохімікатами);
  • дотримання часу застосування пестицидів виключно в ранкові до 10 год. та вечірні з 18-22год дня;
  • недопущення сторонніх осіб до місць застосування пестицидів;
  • в Угодах оренди сільськогосподарських угідь включати забезпечення орендаря чи іншого сільськогосподарського виробника періодичному аудиту сільськогосподарських угідь на залишковий вміст пестицидів і в першу чергу  стійких органічних забруднювачів (СОЗ);
  • забезпечення місцевого населення доступною інформацією через органи місцевого самоврядування про методи і способи першої невідкладної допомоги  при отруєннях пестицидами  і  агрохімікатами.

Також місцевим органам  самоврядування необхідно проводити громадський контроль при потребі залучати в консультативній формі відповідних  спеціалістів, рекомендації яких дозволять уникнути  надзвичайних станів, забруднення довкілля та отруєнь  серед працюючих та населення, недопущення внесення пестицидів з допомогою авіації в населених пунктах району.

Фельдшер санітарний Рогатинського

міжрайонного структурного підрозділу

ДУ «ІФОЛЦДСЕСУ»                                              І. Т. Чаборик                                   

Переглядів: 687 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: