Четвер, 28.03.2024, 18:29
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Жовтень » 5 » МУДРОСТІ НАМ УСІМ!
16:24
МУДРОСТІ НАМ УСІМ!

Важко переоцінити вплив книги на особистість. Книга – це той елемент, який допомагає людині набути знання, відрізняти добро від зла, отримувати відповіді на безліч питань. Воістину, безцінна річ. Тепер, в еру комп’ютерних технологій та інформаційного прогресу, друковане паперове видання може здатися комусь старомодним чи неактуальним. Але чи досягло би людство тих висот без книжок?..
Сучасна бібліотека поєднує в собі освіту та інформування, вона давно вже перестала бути суто статичним книжковим фондом. Виставки, презентації, творчі вечори та навіть майстер-класи для дітей – ось нові функції бібліотек. 
Так само, в ногу з часом, крокує і бібліотека палацу культури «Прометей», що на сьогодні налічує близько тисячі читачів та має в своєму користуванні 27 тисяч книжок у фонді. При бібліотеці вже створено громадську організацію «Гроно», котра буде зацікавлювати діток Бурштина на дозвіллі новими заняттями. Бібліотека має свою сторінку в соціальних мережах, на якій висвітлюється діяльність читальні, огляд літератури, преси; сторінки, призначені певним історичним чи сучасним подіям. Також щомісяця бібліотека проводить культурно-освітні заходи. 
Подібний захід, приурочений до Всесвітнього дня бібліотек, відбувся 29 вересня у приміщенні читальної зали бібліотеки ПК «Прометей». На нього завітали учні 4 класу школи №3 з класним керівником Тетяною Анатоліївною Хоміцькою. Бібліотекарі радо зустріли гостей, розповіли про роботу читальні, про її відділи, про те, як зберігаються книги і в якому порядку вони розставлені. По цьому матеріалу дітям було запропоновано розгадати відеокросворд, відображений на екрані. З тематичних правильних відповідей школярі склали ключове слово – «бібліотека». Потім бібліотекарі провели з дітьми експрес-вікторину, присвячену книзі та бібліотеці. Активні й допитливі майбутні читачі були зацікавлені відеосюжетами про найбільш знамениті читальні зали світу. 
 - Книга є незамінним вашим другом, бо електронні носії ніколи не замінять реальних паперових сторінок! – Звернулася до учнів завідувачка бібліотеки Надія Костянтинівна Гулик. – Книга буде актуальною у всі часи. Просимо, приходьте до нас, набирайтеся розуму, досвіду, а ми, в свою чергу, постараємося підшукувати  всі книжки, які будуть вам цікаві! Потім дітям запропонували пройтися поміж стелажами, дозволили заглянути в усі куточки з книжками. Допитливим відвідувачам була цікава кожна деталь, вони запитали Надію Костянтинівну, чи Червона Книга України дійсно червоного кольору, і бібліотекар залюбки показала їм енциклопедію, щоб діти в тому переконалися. Бажаючих подружитися з книжкою записали до бібліотеки одразу після закінчення пізнавальної екскурсії. 
- Ми зумисне обрали саме цю вікову категорію – 4 клас.  – Розповіла нашій газеті Н. Гулик. Ми хотіли показати школярам нашу бібліотеку, привити їм цікавість та інтерес до книжки, а також залучити нових читачів. Щоб працювала скарбниця духовних надбань людства, треба поповнювати книжкові фонди сучасною українською літературою. Зараз, коли в палаці культури «Прометей» запрацювали гуртки, читачів є багато. Батьки приводять дітей, а задовольнити їхні запити ми можемо процентів так на 30, бо сучасні діти хочуть гарної, ілюстрованої літератури з великим шрифтом. Вчителі всіляко заохочують учнів читати, дають на позакласні роботи нових авторів, а ми цієї літератури не маємо. Та кількість грошей, що виділяє нам профком, є недостатня, бо книжки дуже дорогі, найдешевша коштує 50 гривень, тобто за 2 тисячі гривень можна купити якихось 25 книг. Наприклад, трилогію В. Рудківського вчать по шкільній програмі, а ціна кожного тому - 60 гривень. Тому ми можемо купити лише один примірник на читальний зал. Як приклад того, якою має бути читальня в сучасному місті, можемо взяти бібліотеку м. Калуш: прекрасно оформлена з поповненням книжкового фонду 10 тисяч на місяць! Колись і в нас таке було – по книжки їхали автобусом. А тепер я привезла невеличку коробку, ми їх поставили на поличку «Нові надходження», і буквально з два дні не стало жодної з придбаних книжок. 
 - Що читають сучасні діти?
- Віддають перевагу детективам, фантастиці. Є навіть такі третьокласники, що читають уже зовсім дорослу літературу, ми навіть спочатку думали, що вони обирають ці книги для батьків. Трішки старші школярі теж шукають авторів до смаку. Ми питаємось у батьків, чи можна видавати дитині ту чи іншу книгу, як от «Сутінки» С. Майєр. А 7-8 клас навіть цікавляться романом «П’ятдесят відтінків сірого». Хоч вони і тягнуться до такого, але ми пропонуємо їм щось інше… Запити читачів підліткового віку взагалі важко задовольнити. Бо література хоч і є в продажі, проте ми не можемо її купити. З тих новинок роман О. Сайко «Новенька» - якраз твір про проблеми їхнього віку. Читають і Н. Фіалко, Г. Вдовиченко, С. Талан. З класики їм цікаві Бредбері, Ремарк, Драйзер… Такі смаки пов’язані з тим, що зараз в інтернеті є списки типу «100 книг, які має прочитати людина», то підростаюче покоління дуже на них орієнтується. А класичних творів у нас вдосталь. 
 - Як гадаєте, електронна книга може замінити друковане видання?
 - Ставлення до книги змінилось в кращу сторону. Якщо ще буквально п’ять років тому всі надавали перевагу електронному варіанту, то зараз можу стверджувати, що читачі таки повертаються до друкованих сторінок. Відтоді, як у нас з’явився багатофункціональний пристрій, ми самі друкуємо невеликі твори. Так ми надрукували роман «Запах думки» Р. Шеклі, новели Г. Христан, оповідання Є. Гуцала. Виходимо з положення, бо учні ці твори вивчають у шкільній програмі. 
 - І наостанок… 
 - Ми ведемо спеціальний зошит відгуків читачів, в якому вони висловлювали свої враження. Там були думки, що би вони хотіли змінити в бібліотеці. Велика кількість читачів висловилась за зміну інтер’єру. Хотілось би змінити колір стін, оновити меблі. При проведенні масових заходів виникає потреба і в жалюзях на вікна, щоб було добре видно відображення на екрані за сонячної погоди. І для комфортнішого читання потрібні нові крісла. 
Взагалі, хотілось би, щоб більше цінувалась робота бібліотекаря, щоб була повага до книжки. Недарма ж свято - Всесвітній день бібліотек – збігається з днем Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії… Це символічно, бо ми віримо в нашу справу, любимо читачів і надіємось на кращу ситуацію. Тож мудрості нам усім! 
Тетяна Зарецька

Переглядів: 634 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: