Субота, 20.04.2024, 05:08
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Травень » 22 » МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МУЗЕЇВ
11:32
МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МУЗЕЇВ

Музеї є безцінними джерелами пізнання, які освячують наше долучення до культурно-історичних цінностей і духовних релі­квій. Самовіддана праця музейних працівників — вірних слу­жителів часу — відзначається високим професіоналізмом, по­движництвом, сприяє примноженню нетлінних духовних над­бань.

18 травня працівники музеїв усього світу відзначають своє професійне свято. Ідею внести до міжнародного календаря День музеїв запропонували 1978 року в Ленінграді, де проходило засідання Міжнародної ради музеїв. Отже, Міжнародний день музеїв з'явився на календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums — Міжнарод­на рада музеїв) було прийнято пропозицію російської органі­зації про заснування цього свята. З того часу 18 травня посідає особливе місце в житті кожного музею в будь-якому куточку планети. І великі, і зовсім маленькі музеї святкують цей день надзвичайно урочисто — влаштовують виставки, концерти, дні відкритих дверей, коли всі бажаючі можуть відвідати музеї без­коштовно, проводять нетрадиційні екскурсії.

В Україні налічується майже 500 музеїв, тоді як у радянські часи їх було тільки 190. Наведена цифра включає в себе як дер­жавні музейні заклади, так і комунальні та приватні. Окрім них, існують ще громадські музеї, яких понад 2 тисячі. За роз­галуженістю музейної мережі і за багатством культурної спад­щини Україна посідає чільне місце в Європі. Наші музеї вигля­дають достойно й у світовому контексті.

Про те, що нас і нашу культуру мало знають у світі, свід­чить скупе представлення у Всесвітньому реєстрі культурної спадщини ЮНЕСКО українських святинь. У 80-х роках туди внесено Софію Київську і Києво-Печерську лавру, щоправда, під одним номером. Нещодавно до престижного переліку по­трапили історичний центр Львова і старий Кам'янець-Подільський. Мабуть, український комітет ЮНЕСКО повинен актив­ніше наполягати на реалізації пропозицій щодо включення наших пам'яток до всесвітньої історичної карти, адже у нас є чим пишатися. Музеї — це справжні культурні скарбниці Укра­їни, що стверджують сучасне, пов'язують нас із минулим. Це подарунок нащадкам, наше послання в майбутнціонє! Працівники міської бібліоеки для дітей Якимів О.Л та Цюпира М. Б. спільно із школою № 1 унями 9-го класу та музеєм Визвольних змагань провели цікаву екскурсію. Експонати музею зачарували юних поціновувачів старовини, а прекрасна розповідь  екскурсовода  Німого Р. О та директора музею Яцківа М.М. незалишила жодного байдужого серця. Працівники бібліотеки та учні висловлюють щиру подяку працівикам музею Визвольних змагань за чуову екскурсію та неймовірні враження від побаченого та почутого.

Переглядів: 583 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: