Понеділок, 06.05.2024, 22:47
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Серпень » 11 » ​Легалізація заробітної плати – запорука гідної пенсії
06:38
​Легалізація заробітної плати – запорука гідної пенсії
З набранням чинності з 1 січня 2004 року Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» пенсійна система перейшла на страхові принципи функціонування. Відповідно до ч.3 ст.24 вказаного Закону страховий стаж обчислюється в місяцях. Якщо застрахована особа підлягала загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню, то місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний, за умови, якщо сума сплачених за цей період внесків до Пенсійного фонду є не меншою, ніж мінімальний внесок.
Мінімальний страховий внесок – це сума коштів, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір страхового внеску, встановлених законом на день отримання заробітної плати (доходу). Якщо сума сплачених страхових внесків менша ніж мінімальний внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення відповідної доплати в порядку, визначеному в розділі 15 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. №64/8663.
Згідно з зазначеною Інструкцією доплата до мінімального страхового внеску за неповний місяць роботи здійснюється застрахованою особою за власним бажанням відповідно до даних персоніфікованого обліку за результатами року або при виході на пенсію за місцем проживання.  Отже, в разі коли застрахована особа працює неповний робочий час (неповний робочий день чи тиждень) і її заробітна плата менше мінімальної, встановленої чинним законодавством, отримає мізерний страховий стаж, або така особа може здійснити доплату до мінімального страхового внеску.
Для працюючих осіб важливо отримувати заробітну плату офіційно, адже не секрет – існує і заробітна плата «в конвертах» і приховування фактичних прибутків підприємств. Щоб людині набути в такому випадку страховий стаж, обов`язково необхідно укласти трудову угоду на підприємстві або у фізичної особи-приватного підприємця. Тоді із заробітку буде відрахована сума страхового внеску і перерахована до Пенсійного фонду.
На сьогодні ще існують підприємства та організації, де середня заробітна плата найманих працівників менша від мінімальної, а наймані працівники тяжко працюючи рік, а багато хто працює на «хазяїна», втрачаючи здоров`я, заробляють менше місяця страхового стажу.
Для кожного з нас – молодого чи літнього, багатого чи бідного – стрімко промайнуть роки, і зупинимось ми на порозі старості. Більшість людей уже усвідомлюють, що рівень пенсій залежить не тільки від досконалих законодавчих актів, але й від ставлення до цього керівництва підприємства, підприємців, чи, як ми кажемо, роботодавців.
Працюючі повинні наполягати на легалізації своєї заробітної плати, використовуючи право на гідну пенсію. Від того, як швидко цю проблему буде вирішено, залежить забезпечення прав застрахованих осіб.
Відділ соціального захисту населення
Переглядів: 444 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: