Четвер, 09.05.2024, 11:32
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 24 » Юрій Угрюмов: «Екокошти» - вагома підтримка
21:34
Юрій Угрюмов: «Екокошти» - вагома підтримка
Діяльність водно-каналізаційного господарства КП «Житловик» чимось схожа на роботу судин та артерій в організмі, чия роль є важливою та необхідною для життєдіяльності нашого міста. Нині в водно-каналізаційному господарстві трудяться 138 працівників на чолі з начальником Юрієм Юрієвичем Угрюмовим. Саме Юрія Юрієвича ми вирішили розпитати про справи насушні.
- Розкажіть, будь-ласка, про роботи, які були виконані господарством в минулому році.
- Минулого 2012 року водно-каналізаційним господарством КП «Житловик» було проведено цілий ряд заходів з реконструкції необхідного устаткування. Зокрема, проведені реконструкції споруд для очищення стічних вод, реконструкції каналізаційно-насосних станцій №4, №5, №2, реконструкція напірного каналізаційного колектора №2, реконструкція роздільних каналізаційних мереж на вулицях Енергетиків, Стуса, Коновальця, Басараб, Січових Стрільців. Зроблено також капітальний ремонт теплотраси по вулиці Бандери, та ремонт системи опалення в приміщеннях гімназії і ДНЗ №2, здійснено ремонт вводу холодної води терапевтичного корпусу міської лікарні. Проведено влаштування дашків над входами в під’їзди будинку №5, що по вулиці Стуса. Також по вулиці Стуса проведено заходи для боротьби з шкідливою дією води.
- Що плануєте робити в поточному?
- Спираючись на екологічні кошти, на сесії міської ради затверджена програма, згідно з якою і будуть вестись роботи. На 2013 рік заплановано продовження заміни напірного каналізаційного колектора №2. Запланована також робота з заміни самотічного колектора по вулиці Будівельників. Хочемо здійснити заміну насосного обладнання каналізаційно-напірних станцій №4, №5.
Необхідним заходом для покращення роботи водно-каналізаційного господарства вважаю придбання нової дробарки. Наша дробарка стоїть ще з радянських часів, нам вдалося її відремонтувати, що полегшило нам працю, але вона ненадійна. Саме тому заплановано придбати на «Екотоні» - це Харківський завод – нову таку дробарку. Коштуватиме вона орієнтовно 200 тис. грн. В майбутньому треба буде купити ще і механічну решітку.
180 тис. грн. «екологічних» коштів заплановано на промивку самотічних каналізаційних колекторів. Минулого року ми придбали американську машину для промивки каналізаційних колекторів, котра розвиває тиск до 300 бар і прекрасно виконує свої функції. Плануємо закупити телевізійне обладнання для цієї машини, відеокамера якої зможе показати всі дефекти каналізаційної труби. Також виділено кошти для робіт на фекально-очисних спорудах, вже є аванс, і роботи вже ведуться. Свого часу нам вдалося придбати два потужні компресори, які використовують лише 45 тисяч кіловат електроенергії, це вдвічі менше, аніж забирав старий компресор. Така от економія завдяки модернізації.
- З якими проблемами зіштовхується водно-каналізаційне господарство?
- Основна наша проблема – це водопровідні мережі, а екологічні кошти ми можемо задіяти лише на каналізаційні мережі. Без води, як відомо, ніяк не обійтися. Вже так склалося, що три роки поспіль, окрім необхідних дрібних робіт, ми не поміняли жодного метра труби водопровідного колектора, хоча стан там дуже плачевний. І відкритим залишається питання джерела водопостачання. Ми експлуатуємо два урочища – Корчеве і Коростовичі для добування питної води. В Корчевому було два напірних колектора, зараз функціонує лише один, і той дуже старий, не знаю, скільки ще він протягне.
Існує також проблема твердості води. Наша вода не відповідає вимогам ДСТУ, бо якщо ДСТУ допускає 7 одиниць твердості води, то ми маємо на виході 12-13 одиниць. Поки що ми ще маємо дозвіл Міністерства охорони здоров’я на експлуатацію цієї води, та ця проблема також потребує вирішення.  Була комерційна пропозиція по пом’якшенню води методом зворотного осмосу, був проект про добуванню води з урочища Шевченково, але зрушень в цьому напрямку поки немає. З медичної токи зору шкоди великої наша вода не наносить, але й корисною не є.
Отож основне завдання – підтримка цих водопровідних мереж, ми їх латаємо, маємо великі втрати, а державних коштів на заміну необхідного немає. Правда, цього року вже вдалося закупити 400 метрів пластикової труби, то зміни на краще намітились.
- Як справляєтесь з боржниками?
- Загалом, у нас непоганий результат – коментує Надія Володимирівна Шишкіна, майстер групи контролю і реалізації. – За осінньо-зимовий період проплата становить десь 80%. Влітку менше нарахувань і більша проплата. Боржники, звичайно, є. Стараємось попереджати людей, ситуації різні бувають, мешканці у нас свідомі, тож літом стараються погасити борг за зиму. Але є й такі люди, що за 12 років нашої діяльності не зробили жодної проплати… Вони нажили боргів до 50 тис. грн. Буває, що й боротися нема з ким, бо самі люди при квартирі наче безхатьки…
Переглядів: 868 | Додав: vovak | Теги: Юрій Угрюмов | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: