Четвер, 28.03.2024, 09:15
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 29 » Гідно представити Прикарпаття і Бурштин
06:58
Гідно представити Прикарпаття і Бурштин

Наприкінці лютого в стінах Івано-Франківського коледжу Львівського національного аграрного університету відбувся другий обласний етап Всеукраїнської олімпіади з української мови серед студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. На шосту Всеукраїнську олімпіаду приїхали студенти-переможці І етапу із 24 навчальних закладів області. Перше місце в інтелектуальному змаганні знавців української мови виборола наша землячка Тетяна Ковальчук. 
Таня Ковальчук народилася і виросла тут, у Бурштині. Закінчивши 9 клас Бурштинської гімназії, поступила в Бурштинський енергетичний коледж, де зараз навчається на другому курсі спеціальності «прикладна екологія». 
 - Таню, чим зумовлений Ваш інтерес до глибшого вивчення української мови, адже Ви опановуєте зовсім інший фах?
 - Цікавість до української мови проявилася ще в шкільні роки. Цим я завдячую вчительці української мови та літератури Бурштинської гімназії Медвідь Галині Іванівні, яка завжди з любов’ю та добротою ставилась до мене, сіяла зерна знань у мою душу. Згодом вони проростали, дали свої плоди. Є люди, які залишаються в пам’яті та в серці назавжди і Галина Іванівна є саме тою людиною. 
Одночасно у мене розвинувся неабиякий інтерес до читання, що і є моїм дозвіллям. Це відчуття, коли тримаєш в руках книгу, вдихаєш запах кожної сторінки, «смакуєш» і вчитуєшся в кожне слово автора, намагаючись осягнути все те, що він хотів тобі донести… Для мене це справжня насолода. 
 - Яким авторам надаєте перевагу?
 - Сьогодні у людей є багато можливостей для саморозвитку, та, на жаль, вони цим нехтують, навіть не задумуючись про наслідки своєї деградації. Скільки прекрасних сучасників, що пишуть доступно і близько! Серед них Христина Сирова, творами якої я вражена; Леона Вишневська – це та людина, слова якої зачаровують і захоплюють так, що не можеш відірватися від книги. Подобається також творчість Світлани Талан, Дари Корній, Любка Дереша, Іздрика, Ліни Костенко, Оксани Кузів та інших. Серед зарубіжних письменників надаю перевагу Стівену Кінгу. Також дуже подобаються твори Рея Бредбері, Пауло Коельо та Ремарка. 
 - Чим ще любите займатись у вільний час?
 - Окрім читання, люблю також співати. Співаю в коледжі і просто для себе. 
 - Тетяно, як гадаєте, для чого потрібно вивчати рідну мову?
 - Українська мова – одна з найбагатших у світі, це наша гордість. Чимало творів української літератури увійшло в скарбницю загальнолюдської культури. Весь світ віддає шану таким митцям слова, як Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко. Разом з тим що два тижні у світі зникає одна мова з 6500 існуючих. Я задумалась: що загрожує нашій рідній мові? І хто, як не ми, її носії, збереже й захистить солов’їну?.. На мою думку, українську мову потрібно берегти від калічення. Якщо уважно прислухатись, то навколо себе можна почути немало слів-перевертнів, що живуть поза всякими мовними законами. Не можна вживати так званих суржиків, запозичень (кальок), діалектів, не варто засмічувати свою мову не літературними висловами. Тому що українська мова є невіддільною частиною суспільства. Попри століття заборони української мови, наші предки залишили нам неоціненний скарб – неспотворену мовну красу, яку ми повинні щиро плекати у серцях, думках, і берегти, мов зіницю ока. 
 - Таню, Ви представлятимете Прикарпаття у заключному турі Всеукраїнської олімпіади. Готуєтесь?
 - Так, зараз я сумлінно готуюся до ІІІ-го етапу олімпіади, який повинен відбутися з 20 по 24 квітня в місті Хмельницький. Надіюся, зможу якнайкраще проявити всі накопичені мною знання з української мови, вдосконалити їх, і, звичайно, почерпнути багато нового для себе. Допомагає мені в цьому мій викладач української мови – Ковальчук Любов Степанівна, за що я їй дуже вдячна. Я дякую долі, що вона подарувала мені такого Учителя. Так, саме Учителя з великої літери. Мені хочеться вклонитися Любові Степанівні не лише за її науку, але й за мудру дружбу, за те, що бачить в мені особистість. Хочу також запевнити, що весь той духовний скарб, який я одержала від неї, я понесу через життя і щедро поділюсь з іншими людьми. 
 - Що плануєте на майбутнє?
 - Після завершення олімпіади хочу почати вивчати французьку та польську мови. Чесно кажучи, останнім часом я вагаюсь, чи буду продовжувати навчання по своїй спеціальності, чи все-таки намагатимусь поступити на філологічний факультет в університет (з вибором якого ще не визначилась). Таке ось життєве роздоріжжя. Але вивчати мови припиняти не збираюсь, мені це дуже потрібно для саморозвитку та духовного збагачення. 
 - Щиро вдячна Вам за розмову! Бажаю удачі в майбутніх починаннях. 
Тетяна Зарецька

 

Переглядів: 1631 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: