П`ятниця, 19.04.2024, 16:31
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Квітень » 22 » Еріка Видай: учнівське самоврядування - це невід’ємна частина в житті міста
06:27
Еріка Видай: учнівське самоврядування - це невід’ємна частина в житті міста

Учениця 10 класу Бурштинської ЗОШ №2, Еріка Видай, зазначає, що учнівське самоврядування-це невід’ємна частина в житті міста.
— Еріко, як починався твій шлях до лідерства у сфері учнівського самоврядування?
— Я - людина мистецька. Мені подобається постійний розвиток, робота над собою, втілення нових ідей і т.д. Мабуть, учні моєї школи вчасно це все помітили. Спочатку мене обрали заступником голови учнівського самоврядування Бурштинської ЗОШ №2. Влітку 2015 року, під час перебування у дитячому таборі «Чорний ліс» на Богородчанщині, мені запропонували піднятися на сходинку вище, тобто, стати лідером бурштинського учнівського самоврядування. З того часу я представляю учнівську громаду нашого міста.
— Таким чином, майже рік ти є головою бурштинського учнівського самоврядування. У чому ж полягає твоя праця?
— Моя діяльність - це широкий спектр робіт. Найперше, реалізація всеможливих проектів. Зокрема, до проектів на 2016 навчальний рік належать наступні:
1) Всеукраїнська естафета учнівської молоді «Прапор доброчинності».
2) «Схід - Захід — разом» ( в рамках проекту «Рух лідерів +»).
3) Всеукраїнська екологічна ініціатива «Зробимо Україну чистою».
4) Проекти щодо підтримки дітей з особливими потребами.
5)  Проекти патріотичного спрямування.
Хочу акцентувати вашу увагу на проекті «Схід-Захід - разом». На даний момент він ще не реалізований. Але протягом літа 2016 року ми з учнями плануємо організувати зустріч східних і західних школярів. Напевне, учні донецьких і луганських шкіл відвідають терени Західної України. Головна мета даного проекту – це обмін досвідом. Тобто, члени учнівського самоврядування східних областей поліляться своїми вміннями та здобутками, а ми покажемо їм заходи й акції, проведені на Прикарпатті. Я думаю, ця подія об’єднає молодь неподільної України і зітре кордони в серцях юних громадян. Окрім реалізації проектів я розробляю документацію усіх положень, інструкцій, пам’яток, визначаю права та обов’язки учнів.
Разом із членами учнівського самоврядування я регулярно проводжу збори, після чого ми затверджуємо протокол. У кожному із них є інформація про кількість присутніх учнів, регламент роботи, ухвалені рішення.  
— Еріко, охарактеризуй, будь ласка, мету та принципи роботи органів учнівського самоврядування.
— Мета діяльності учнівського самоврядування - це насамперед виховання активної життєвої позиції у школярів, підготовка до участі в демократичному управлінні суспільством. Адже той, хто має позицію зараз, обов’язково реалізує себе в майбутньому. Робота учнівського самоврядування базується на принципах демократії, виборності, співробітництва, особистої колективної відповідальності, гласності і контролю. Також до органів самоврядування належать: лідер, заступник, комісії, секретар. На сучасному етапі діяльності бурштинського учнівського самоврядування заступником є Лілія Сегедин, учениця 10 класу Бурштинської ЗОШ 2, а секретарем - Василина Кузів, - учениця 9 класу Бурштинської гімназії .
— Актуальною сьогодні залишається тема війни на Сході України. Волонтерська праця, збір продуктів харчування, малюнки як символ моральної підтримки бійців і т.д. Який внесок у цю справу зробили учні міста Бурштина?
— У нас був проект « Подаруй бійцеві книгу». З кожної школи, зокрема класу, ми відправляли по 2-3 книги, в яких на форзаці писали різні побажання. У проекті взяли участь всі охочі. Це було взимку. Також члени бурштинського учнівського самоврядування намалювали бійцям плакат, який заповнили добрими словами, сердечками, знаками підтримки. Усе це ми зробили для того, щоб хоч якось підняти настрій і зміцнити дух нашим захисникам.
— Нещодавно в Рогатині відбувся обласний форум лідерів учнівського самоврядування, у якому ти безпосередньо взяла участь. Що можеш сказати про цю подію? Які враження залишились у тебе?
— Рогатинський форум дав можливість усім його членам обмінятися досвідом. Ми слухали голову рогатинського учнівського самоврядування Тетяну Анатоліївну Семенюк. Вона повідомила нам як правильно сформувати план роботи учнівського комітету на наступний рік. Також у рамках форуму був проведений рейд учнівського самоврядування, який показав невисокий рівень дотримання статуту учнів і положення про шкільну форму, комісії, шкільне приміщення. Під час рейду розглянули питання систематичного запізнення учнів на уроки, порушення дисципліни і т.д. 
Учасники форуму зосередили увагу на темі успішності школярів 5-7 класів. Зараз ми повинні скласти рейтинги шкіл по містах регіону (хто з ким співпрацює, скільки разів проводяться збори членів учнівського самоврядування у школі). Кожен представник свого міста презентував проект. Мене дуже зацікавив проект щодо підтримки дітей з особливими потребами Тисменицької школи, який показала Шіляк Софія. До речі, я прекрасно співпрацюю з нею. Софія розповіла про хворого хлопчика Блискун Олександра, з Тисмениці, якому зібрали кошти на лікування. 
Серед присутніх на форумі були рогатинський міський голова, педагоги-організатори та всі члени учнівського самоврядування. Ми ознайомилися зі звітом роботи секретарів, а також проаналізували завдання на наступний рік. Загалом у мене залишилися позитивні враження. Нам провели екскурсію, рогатинські учні підготували святковий концерт, а ще ми всі разом заспівали гімн ІФУСу.
— Яким, на твою думку, має бути справжній лідер?
— Лідер - це особитість, за якою члени групи визнають право брати на себе найбільш відповідальні рішення, що впливають на їхні інтереси. Також лідером вважають особу, на яку офіційно покладені функції управління колективом і організації його діяльності. На мою думку, справжній лідер повинен бути точним, вихованим, толерантним, працьовитим. Така людина зобов’язана залишатися в курсі всіх подій учнівського самоврядування, дослухатися до думки іншого учня і давати йому поради. Невід’ємними рисами справжнього лідера є справедливість, людяність, відповідальність і стриманість. У нашому статуті є «10 законів гарного лідера».
 — Як ти вважаєш, чи потрібне учнівське самоврядування в Бурштині?
— Я переконана, що учнівське самоврядування - це невід’ємна частина в житті міста. Адже без його роботи не проводили б цікаві заходи й акції. Самоврядування заохочує дітей вдосконалюватися і реалізовувати плани. Учнівське самоврядування також закріплене Конституцією України. 
— Що б ти порадила бурштинській молоді як успішна юна леді?
— Я хочу сказати, що наша молодь дуже пасивна. А майбутнє Бурштина залежить від них. Тому вчіться правильно розподіляти і з користю проводити час. Ми повинні довести цілій Україні, що бурштинське учнівське самоврядування– найкраще!
Марта Стельмах

Переглядів: 862 | Додав: REDAKTOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: