П`ятниця, 29.03.2024, 16:44
Вітаю Вас Гість | RSS

Форма входу
Наші партнери
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Жовтень » 27 » Бурштинці відзначили 72-гу річницю створення УПА та свято Покрови Пресвятої Богородиці
17:09
Бурштинці відзначили 72-гу річницю створення УПА та свято Покрови Пресвятої Богородиці

1942 року в цей день було офіційно утворено Українську Повстанську Армію, яка теж обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку святої Матері Богородиці. Українська Повстанська Армія боролася за самостійну Україну, воювала проти польської Армії Крайової, гітлерівської Німеччини і Радянського Союзу. Таким чином,українці святкують Покрову не тільки як народно-релігійне, а й національне свято.
Відзначення 72-ї річниці створення УПА та свята Покрови Пресвятої Богородиці у Бурштині вже традиційно розпочалося ранішніми літургіями в церквах міста. Після обіду  представники усіх підприємств та організацій Бурштина, міські навчальні та дошкільні заклади, а також самооборона міста та ветерани української повстанської армії зібралися на площі Героїв УПА і під живий звук міського муніципального оркестру урочистою ходою попрямували вздовж центральної дороги до символічної могили «Борцям за волю України», де і відбулась поминальна панахида за загиблими героями та святкове віче.
Про важливість відзначення свята Покрови та дня створення УПА, яке відтепер відповідно до президентського указу, стане Днем захисника України, визнання на державному рівні ветеранів визвольних змагань, йшлося у виступах на урочистому віче.
"Вітаю із великим святом Покрови, днем козацтва, днем створення УПА. Цього дня було створено армію нескорених, армію, яка на своїй землі боролася на різних фронтах за незалежність України. Це була боротьба за те, аби українець був господарем на своїй землі. Наша справа служіння українській національній ідеї є непереможною і невмирущою. Наша держава визнала та шанує воїнів УПА, оскільки кожен українець-патріот переконаний, що саме УПА призвела до перемоги української справи! Їхній героїзм – приклад сучасним українцям, які нині борються проти зовнішнього ворога на сході України», - наголосила заступник міського голови Марія Козар у своєму вітальному слові.
Також зі святом Покрови та 72-ю річницею створення української повстанської армії бурштинців, членів братства ОУН-УПА привітав Володимир Чуйко - голова районної державної адміністрації, В’ячеслав Селіванов, головний інженер ДТЕК Бурштинська ТЕС, та кандидат в депутати від ВО «Свобода» по округу № 84 Королик Михайло. Патріотичною піснею порадували члени художньої самодіяльності.
Із спогадами перед учасниками віче виступив голова Братства воїнів ОУН-УПА Микола Яцків: «Ми, учасники національно визвольної боротьби, добре пам’ятаємо, за що полягли наші побратими в боротьбі з окупантами та загинули в тюрмах і таборах. Шкода, що сьогодні, маючи незалежну державу, ми ще втрачаємо наших синів та дочок. Вічна пам’ять полеглим за волю України. Пам’ятаймо ці подвиги і бережімо славу Героїв в своїх серцях».
По закінченню віче, громаду міста було запрошено на відкриття та освячення реконструйованого будинку культури імені Т. Шевченка, що знаходиться по вул. Степана Бандери. Спільними зусиллями Бурштинської міської ради, завдяки її перемозі в обласному та Всеукраїнському конкурсі проектів і програм для органів місцевого самоврядування, енергетичної компанії ДТЕК та місцевих підприємців вдалося відремонтувати кімнати, сцену, актовий зал будинку культури та закупити 105 нових крісел. В рамках програми відкриття, присутнім запропонували переглянути виставу Дніпропетровського академічного українського музично-драматичного театру ім.. Т. Шевченка «Бал».
До слова: Президент України Петро Порошенко встановив 14 жовтня, коли святкується Покрова Пресвятої Богородиці, новим державним святом – Днем захисника України. Відповідний Указ Глава держави підписав  з метою «вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості».
На переконання Петра Порошенка, день, який раніше був одним із найголовніших свят запорізьких козаків, стане одним із головних свят у календарі нової України. Згідно з Указом, втрачає чинність Указ Президента України від 23 лютого 1999 року «Про День захисника Вітчизни». (джерело: Інтернет-представництво Президента України).
«Цим зумовлено моє рішення встановити День захисника України саме 14 жовтня, який має стати святковим для сучасних воїнів та суспільства в цілому. Він має символізувати нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України. Вважаю, що на  Покрову слід вшановувати пам’ять і тих, хто у різні часи боронив нашу землю від ворога» - йдеться у анотаційному слові до закону Петра Олексійовича.
Олена Кравчишин

Переглядів: 537 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: